Sockervaxning – hårborttagning med socker!

Sockervaxning – hårborttagning med socker!
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vax, krämer, rakhyvlar, elektriska rakapparater… Visste du att de finns ett naturligt och billigt alternativ för hårborttagning? Allt du behöver är socker och citron, och du kan enkelt tillreda det hemma. Vi ska förklara hur du kan bereda och applicera en naturlig teknik som kallas för sockervaxning, och den har dessutom andra fördelar jämfört med andra hårborttagningsmetoder.

Vad är sockervaxning?

Sockervaxning är en metod för hårborttagning som har använts sedan urminnes tider i Egypten och andra orientaliska länder. Allt du behöver för den är socker och citron. Denna metod liknar vanlig vaxning men har fler fördelar, vilka vi ska förklara senare i denna artikel.

I dagsläget säljs sockersmeten färdig i vissa länder, men eftersom den är så enkel att göra är det bäst om du lär dig hur man gör den hemma. Du kommer snabbt lära dig hur enkelt det är, och du kommer inte vilja använda något annat hårborttagningsmedel efteråt.

Citron och socker

Vad behöver jag?

 • 500 ml socker
 • Saften från en citron
 • Vatten (endast om citronsaften inte räcker)

Hur man bereder

Häll citronsaften och 500 ml socker i en kastrull eller medelstor panna. Citronsaften bör helt täcka sockret, men om den inte gör det lägger du till tillräckligt med vatten.

Värm upp blandningen över medelstark värme och rör med en träsked tills sockret helt är smällt. Om du har en matlagningstermometer så ska du se till att blandningen når 115 grader Celsius.

När den börjar koka så sänker du värmen och väntar tills blandningen blir tjock och kletig, men fortfarande hanterbar. Den bör vara gyllene och mjuk – nästan som honung. Om den är mörk så kan du ha bränt den, och då bör du börja om. Du ska aldrig koka på hög värme i längre än en minut.

Ta bort den från värmen och låt svalna.

Nu har du sockervax.

Färdigt sockervax

Hur man applicerar den

Du kan välja att göra en exfoliering innan vaxningen, men vi rekommenderar inte detta eftersom du då kommer ha väldigt känslig hud.

För att förhindra att sockervaxet fastnar vid huden för mycket kan du lägga till lite fotpuder eller talk till området som du ska ta bort hår från.  Rengör och torka området väl innan du vaxar så att du inte får problem med att det fastnar.

Tvätta dina händer väl, och du kan även gnida in dem i olja om du vill. Ta lite vax och applicera det i motsatt riktning som håret växer. Om du till exempel applicerar på dina ben där håret växer nedåt, ska du sprida vaxet uppåt.

Om du lägger märke till att vaxet är väldigt tjockt så kan du värma upp det lite.

Sprid ut vaxet så att ett tunt lager täcker området, varpå du utan att vänta drar i motsatt riktning – med andra ord i samma riktning som håren växer, vilket betyder att du drar nedåt om du vaxar benen. Använd din andra hand för att hålla huden spänd.

Använd sedan den massa som enkelt gick att ta bort från området och applicera den på ett annat område för att upprepa processen.

För att slutföra så applicerar du lite fuktgivande kräm eller aloe vera-gel för att vårda din hud. Om det finns något kvarvarande vax på din hud så tvättar du bort det med varmt vatten.

Fördelar med denna vaxning

 • Den är billig eftersom den endast kräver citron och socker.
 • Håller precis lika länge som vanlig vaxning.
 • Är mindre smärtsam än vaxning.
 • Fungerar även på väldigt kort hår.
 • Används i rumstemperatur.
 • Hjälper till att eliminera döda hudceller och förbättrar hudens förnyelse.
 • Kan användas över hela kroppen.

Rekommendationer

 • Om detta är första gången du provar detta system så ska du först göra det på ett litet område på kroppen som inte är känsligt.
 • Sockervaxning behöver inte vara het, bara varm.
Foton från digipam, devillibrarian och judy.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.