Citron och andra naturliga rengöringsmedel

Citron och andra naturliga rengöringsmedel

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Har du någonsin undrat hur din mormor städade huset eftersom hon inte hade det stora urval av produkter som finns idag? Svaret är väldigt enkelt: med hemgjorda eller naturliga rengöringsmedel. Det betyder inte att de är mindre effektiva, utan snarare motsatsen. I följande artikel kommer du lära dig hur man gör sina egna, naturliga rengöringsmedel för att städa sitt hus.

Ekologisk multirengörare

Det är en hemmagjord tvål med flera användningar. Med andra ord så kan du använda den för att rengöra olika ytor: från mattor och golv till köksbänken och badrummet. Ingredienserna du behöver är:

 • 30% alkohol för att rengöra
 • 20% vinäger
 • 50% destillerat vatten
 • 20 droppar eterisk citronolja

Mängderna beror på typen av behållare du tänker använda. Det som är bra är att du kan göra mycket av det och spara i en flaska eller burk för att nyttja dess egenskaper senare. Stänk lite i en hink med vatten och rengör som vanligt.

Hygien är viktigt

Naturliga rengöringsmedel för kakel och porslin

Detta naturliga rengöringsmedel har många användningsområden, men framförallt som en bundsförvant i badrummet. Det används för att rengöra kakelplattor och saker såsom badkar och handfat. Det kan dessutom användas för att få porslin eller bestick att skina.

Blanda bara citronsaft och vatten. Blöt en svamp eller trasa i denna vätska och rengör ytan som du vill få ren. Om den har varit smutsig under en tid så kan du låta blandningen ligga på ett tag innan du skrubbar lite hårdare. Skölj med varmt vatten.

Du kan även rengöra badrum med vinäger efter att du steriliserat det med citron och vatten. Lämna denna produkt under natten och spola av med vatten följande morgon.

Avfettningsmedel för ugnen

Det finns inget svårare än att försöka rengöra en flottig ugn – speciellt inte om du inte gör det särskilt ofta eftersom lager efter lager bildas, vilket gör att det tar längre tid att få bort det. För att kunna sluta använda traditionella ugnsrengörare, giftiga produkter (som innehåller petroleumderivat, kaliumhydroxid, och metylenklorid, etc.) och förhindra problem med hud, ögon och luftstrupe, så ska du välja ett mer naturligt alternativ.

Det första du ska göra är att ta en trasa indränkt i vatten, som är så varmt som du kan uthärda, och använda den för att tvätta hela ugnen. Gör sedan en tjock smet av vatten och bakpulver och applicera denna på ytan. Låt det stå över natten och dagen därpå kommer du bara behöva skölja av lite grann med vatten.

Rengöring med naturliga medel

Naturligt diskmedel

Detta recept är utmärkt för personer som har diskmaskiner i sina hem eftersom det låter dig hålla dina glas, tallrikar och bestick rena med en frisk doft av citron. Det är även mer ekonomiskt än produkter som säljs i butiker. Du kommer behöva:

 • 3 citroner
 • 200 gram grovt salt
 • 1 dl vit vinäger
 • 2 dl vatten
 • 3 dl spolglans (valfritt)

Tvätta och skär de oskalade citronerna och kör dem i mixern tillsammans med saltet. Lägg sedan till vinäger, vatten och, om du vill, spolglans. Mixa på hög hastighet. Lägg blandningen i en panna på medeltemperatur och koka i 15 minuter samtidigt som du rör då och då med en träslev. Var försiktig eftersom det kan fastna i botten.

Häll det i en skål eller dylikt och låt det svalna. När det inte är varmt längre så ska du röra lite eftersom ett lager kan formas på ytan. Förvara det tätt förslutet i kylskåpet och använd två matskedar när du ska köra diskmaskinen.

Massor av citroner

Ekologiskt tvättmedel med blekmedel av aska

Tvättmedel och blekmedel av aska är väldigt enkelt att göra och du kan använda rester som finns i skorstenen eller spisen. Du bör notera att endast aska från trä eller papper fungerar. Ju hårdare veden är desto bättre kvalitet kommer blekmedlet hålla. Glöm inte att använda handskar och skyddsglasögon om du har känslig hud. Undvik kontakt med din hud när du tillverkar tvättmedlet.

Sila askan för att separera bort kolbitar. Ju vitare och mer bränd den är desto bättre kommer tvättmedlet att bli. Lägg den i en behållare med fem delar varmt vatten för varje del aska. Täck den med en trasa i en eller två dagar. Rör runt någon gång ibland. Filtrera den sedan genom att hälla den genom en trasa eller strumpbyxor.

Aska

Du kommer att få en vätska som känns hal och det är nu ett mycket bra tvättmedel. Om du lägger i en potatis eller ett ägg och det flyter så betyder det att medlet är klart. Om potatisen eller ägget sjunker så bör du lägga till mer aska. Du kan använda det som ett flytande tvättmedel som kan spädas ut med vatten vid användning. Spara det i tätt förslutna flaskor.

Detta blekmedel av aska är ämnat för att rengöra kläder och redskap som måste steriliseras, såsom trasor och durkslag till exempel. Många personer använder det för att desinfektera grönsaker, rötter, legymer eller för att desinfektera köks- eller badrumsbänkar också.

Hemmagjord och naturlig luftfriskare

Rengöringsmedel i bunke

För att få bort dåliga odörer från ditt hus och slippa använda sprejer eller andra kemiska produkter som kan skada din hälsa så ska du inte tveka att använda denna luftfriskare. Du kommer behöva en glasflaska med metallock. Fyll en fjärdedel av den med bakpulver och lägg till åtta droppar eterisk olja. Stäng locket och blanda de båda ingredienserna väl. Gör ett hål i locket med en spik och ställ den sedan där du vill förbättra lukten. När doften är borta så upprepar du bara processen.

Prova dessa naturliga rengöringsmedel. Du kommer överraska av hur effektiva de är.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Castillo, E. O., & Marqués, F. M. (2001). Síndrome de Sensibilidad Múltiple a sustancias químicas: un problema ambiental emergente. Revista de Salud Ambiental1(2), 92-96.
 • Sánchez, M. S., Sancho, N. L., Sánchez, M. S., & Andrés, M. P. (2003). ATENCIÓN Y CUIDADOS DE ENFERMERÍA EN LAS INTOXICACIONES POR PRODUCTOS DOMÉSTICOS. Enfermería Global2(1).
 • Serrano, M., Molina-Molina, M., Ramírez, J., Sánchez, M., & Xaubet, A. (2006). Fibrosis pulmonar intersticial centrada en las vías aéreas asociada a inhalación de productos de limpieza. Archivos de Bronconeumología42(10), 557-559.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.