Inåtväxta hårstrån: hur du behandlar och förebygger dem

Inåtväxta hårstrån: hur du behandlar och förebygger dem

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Inåtväxta hårstrån är väldigt smärtsamma och inte särskilt vackra att titta på heller. De uppkommer vanligtvis efter att du rakat eller vaxat dig. De börjar som små knölar som sedan blir infekterade, och de uppkommer för att håret inte togs bort ordentligt.

De kan bli ett allvarligt problem, vilket är varför det är bra att veta hur man behandlar såväl som förebygger dem. Lär dig hur du kan behandla och förebygga inåtväxta hårstrån i denna artikel.

Tips för att förebygga och behandla inåtväxta hårstrån

 • Tänk på hur du brukar få bort hår. Vissa föreslår att användandet av vax gynnar bildningen av inåtväxta hårstrån, medan andra säger att rakning orsakar det mer. Vad vax gör är att det försvagar rötterna i hårsäckarna, vilket betyder att nytt hår inte har styrkan att bryta sig igenom hudens yta. Rakning kan också orsaka inåtväxta hårstrån eftersom rötterna är inte helt borttagna.
 • Ta hand om din hud. När hårsäckarna får olja, döda hudceller, smuts, eller bakterier i dem blir det svårare för nytt hår att växa. För att förebygga detta bör du exfoliera huden varje vecka, tvätta och återfukta huden varje dag, och använda icke-komedogeniska produkter som inte “täpper igen” porerna.
Rakning i duschen

Raka dig på rätt sätt

 • Lär dig hur man rakar sig ordentligt. Om detta är metoden du använder för att få bort hår, gör så här: mjuka upp huden med varmt vatten, tvål eller raklödder (kvinnor kan använda samma raklödder som män). Raka inte i motsatt riktning som håret växer, tryck inte för hårt när du rakar dig och använd en ny rakhyvel varje gång (eller byt varannan eller var tredje gång).
 • Använd inte tighta kläder. Åtsittande kläder trycker på huden och hindrar den från att “andas”, och det är även sant för håren som växer under läderhuden. Detta kan så småningom orsaka inåtväxta hårstrån. Viktigast av allt är att du bara använder bomullsmaterial och undviker syntetiska kläder.
 • Döda bakterier efter att du tagit bort hår. Använd naturligt bakteriedödande medel såsom teträdolja för att förebygga infektioner. Du kan använda det på huden några timmar efter att du rakat eller vaxat dig.
 • Öppna porerna med varmt vatten eller ånga. Du kan även linda en varm handduk runt benen, vilket gör det lättare att få bort inåtväxta hårstrån.
 • Undvik att använda samma vax flera gånger om du vaxar hemma. På en del vaxningssalonger använder de samma vax i flera dagar eller veckor, så det är bra att kolla upp detta innan du vaxar, så att du hittar en salong som bara använder samma vax en gång.
Ta hand om benen

Oljor och geler

 • Doppa en bomullstuss i trollhasselolja och använd den på huden där du har ett inåtväxt hårstrå. Denna huskur är bra för att lugna ner irriterad hud och hjälper dig att få bort hår. Det är dessutom bra för att minska rodnad och inflammation. Det är en exfoliantprodukt som återfuktar och rensar porer. Använd det före och efter hårborttagning.
 • Dra bort huden som täcker ett inåtväxt hårstrå med en pincett. Inåtväxta hårstrån “sitter fast” under läderhudens första lager, men du kan ta bort det genom att försiktigt skrapa din hud. Lyft försiktigt håret, men plocka det inte, eftersom detta kan irritera området ännu mer och orsaka en infektion. Glöm inte att tvätta dina händer innan du gör det (med mild tvål) och ha lite alkohol eller kokande vatten på pincetten innan du använder den.
 • Förebygg inväxta hårstrån från att komma tillbaka på sommaren eller medan du sportar. Svett från träning, att gnugga låren eller benen, vissa typer av träningskläder, värme mm, kan öka risken för inväxta hårstrån – så det är en bra idé att ha på lite Vaselin, talk eller majsstärkelse för att undvika irritation. När du har tränat klart bör du försiktigt skölja de känsliga områdena så att hårsäckarna kan “andas” igen.
 • Använd gel från aloe vera-plantan som en effektiv naturlig behandling för inåtväxta hårstrån. Applicera det på området varje kväll och låt huden absorbera det. Det är en bra idé att ha en aloe vera-växt hemma så att du kan lätt öppna en stjälk och skrapa ur gelen när du behöver. Aloe-krämer finns i affären, men de har inte lika snabb verkan. Om du köper aloe vera-gel ska du se till att den inte innehåller alkohol, vilket irriterar och bränner på huden.

Var försiktig med huden

Använd eteriska oljor såsom kamomill eller lavendel. Kolla upp koncentrationen och blanda ut med vatten om det behövs, eftersom dessa produkter är väldigt starka och kan skada eller bränna din hud. För att få bästa resultat bör du använda en blandning av oljor.

Lena ben utan inåtväxta hårstrån

Steg för att ta bort ett inåtväxt hårstrå

 • Tvätta området med en mild tvål och skölj av med kallt eller ljummet vatten.
 • Exfoliera området väl, en gång på morgonen och sedan igen på kvällen, för att “lossa” på håret. Gör detta försiktigt för att undvika att irritera hårsäcken eller orsaka blödning. Du ska bara ta bort den döda huden, oljan eller smutsen – inte håret.
 • Lägg en varm (men inte het), mjuk handduk eller tygbit på området med det inväxta hårstråt i några minuter för att mjuka upp huden.
 • Använd en pincett som du doppat i alkohol eller kokande vatten för att sterilisera den. Sträck ut huden runt området tajt och använd pincetten för att ta bort hårstrået med ett snabbt ryck.
 • Applicera efteråt ett antibakteriellt medel så som teträdolja eller aloe vera-gel.
 • Upprepa dessa steg om du får inåtväxta hårstrån ofta, eller om de uppkommer på flera ställen på kroppen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hekmatpou D, Mehrabi F, Rahzani K, Aminiyan A. The Effect of Aloe Vera Clinical Trials on Prevention and Healing of Skin Wound: A Systematic Review. Iran J Med Sci. 2019 Jan;44(1):1-9. PMID: 30666070; PMCID: PMC6330525.
 • Shaw G, Lee-Barthel A, Ross ML, Wang B, Baar K. Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan;105(1):136-143. doi: 10.3945/ajcn.116.138594. Epub 2016 Nov 16. PMID: 27852613; PMCID: PMC5183725.
 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.