7 sätt att använda citron för kroppsvård

Använd dessa huskurer innan du går till sängs för att förhindra att fläckar utvecklas på huden. Och om du vill ha ljusare hår kan självaste solen vara till stor hjälp.
7 sätt att använda citron för kroppsvård
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Citroner ger inte bara en utsökt smak till mat; de är också kända för sina många kroppsvårds- och skönhetsrelaterade förmåner. Citron för kroppsvård fungerar som ett naturligt rengöringsmedel för huden. De är också rika på C-vitamin, antioxidanter och andra ämnen som hjälper till att reglera hudens surhetsgrad och främja avlägsnandet av oljor.

Om du inte redan kände till hemligheterna kring användningen av citron för kroppsvård ska vi här berätta om några av sätten du kan dra nytta av alla dess naturliga fördelar.

Citron för kroppsvård

Citroner är bra för huden, särskilt för personer med fet hud. Citronsaft och dess sammandragande egenskaper bidrar till att eliminera överflödig olja och förbättra hudens allmänna utseende. Det är emellertid viktigt att notera att denna behandling endast bör tillämpas kvällstid och aldrig under dagen eller när det finns risk för exponering för solen eftersom detta kan orsaka att fläckar bildas på huden. Det är också rekommenderat att använda solskyddsfaktor nästa dag. Allt du behöver göra är att pressa lite citronsaft på en bomullstuss och applicera på ansiktet.

Exfolierar läpparna

Läppar
Ett stort antal faktorer kan förändra hälsan och utseendet hos dina läppar, vilket gör dem torra och spruckna. För att eliminera detta problem är ett bra knep att applicera lite citronsaft på läpparna innan du går till sängs. Du kommer snart börja märka förändringarna eftersom citron främjar läpparnas naturliga fukt samt avlägsnandet av döda celler.

Gör ditt hår ljusare

Detta är en av citronens mest berömda skönhetsfördelar, och det har visat sig ge bra resultat. Applicera citronsaft till de delar av håret som du önskar göra ljusare före exponering för solen. När ditt hår exponeras för solens strålar bidrar citronsaften till att göra ditt hår ljusare. För att uppnå önskat resultat är det en bra idé att göra detta en gång i veckan.

Bekämpar pormaskar

Pormaskar
De sammandragande och antibakteriella egenskaperna hos citroner bidrar till att ta bort överflödiga oljor från huden. Detta gör dem fantastiska för att bekämpa dessa irriterande pormaskar och eliminera gifter från huden. Gnugga lite citronsaft på huden på kvällen, låt verka i 10 minuter och skölj sedan med kallt vatten. Kom ihåg att aldrig göra detta innan exponering för solen.

Motverkar missfärgning av huden

Akne, solexponering, vissa sjukdomar, kost och andra faktorer kan orsaka oattraktiva fläckar på huden. Ett bra sätt att motverka eller minska uppkomsten av dessa fläckar eller missfärgade områden är att applicera lite citronsaft på de drabbade områdena, låt det sitta i 15 minuter och skölj sedan med kallt vatten. Återigen – var noga med att bara göra detta på kvällen och undvik exponering för solen.

Stärker och framhäver naglarna

Naglar
Kemisk exponering, hushållssysslor och otaliga dåliga vanor kan försvaga eller ge fläckar på naglarna. Citron är ett utmärkt sätt att bekämpa detta problem eftersom det framhäver glansen på naglarna och gör dem starkare. För att göra detta blandar du bara lite citronsaft med två matskedar olivolja och applicerar det på naglarna precis som du gör med nagellack.

För armhålorna

Citroner kan vara bra för armhålorna eftersom de fungerar som en naturlig deodorant samtidigt som de eliminerar missfärgningar som kan uppstå på den här delen av kroppen. Citronsyra dödar de bakterier som orsakar dålig lukt, och därför är det en så effektiv deodorant att ta till när det krisar. Blanda lite citronsaft med havregryn och lite honung så du får en pasta. Applicera i armhålorna och låt sitta i en timme innan du sköljer.

Vi hoppas att du har haft glädje av den här artikeln om sju sätt att använda citron för kroppsvård!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pumori Saokar Telang, “Vitamin C in dermatology”, Indian Dermatol Online J. 2013 Apr-Jun; 4(2): 143–146.
  • Bjarnadottir. (2015). “Limones 101: información nutricional y beneficios para la salud“, web Healthline
  • Bernstein EF et al. Citric acid increases viable epidermal thickness and glycosaminoglycan content of sun-damaged skin”, Dermatol Surg. 1997 Aug;23(8):689-94.
  • Shinkafi SA, et al. (2013). Antibacterial activity of citrus limon on acne vulgaris (pimples).
  • Lopez-Torres M, Shindo Y, Packer L. Effect of age on antioxidants and molecular markers of oxidative damage in murine epidermis and dermis. J Invest Dermatol 1994;102:476-480.  (PubMed)
  • Thiele JJ, Traber MG, Tsang K, Cross CE, Packer L. In vivo exposure to ozone depletes vitamins C and E and induces lipid peroxidation in epidermal layers of murine skin. Free Radic Biol Med 1997;23:385-391.  (PubMed)


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.