Exfoliera huden och håll den strålande

Exfoliera huden och håll den strålande

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Huden är det största organet vi har och den utsätts kontinuerligt för många faktorer som negativt kan påverka dess skönhet och hälsa. Med tiden och på grund av faktorer som klimat och dåliga matvanor tenderar huden att bli mer känslig. Det är därför viktigt att exfoliera huden.

Oavsett hur gamla vi är kan vi börja ge särskild omsorg till vår hud när som helst. Det finns många alternativ för att få en mjukare och mer glänsande hud som riktigt skiner av hälsa och vitalitet.

Tips för fräsch och strålande hud

 • Använd solskyddskräm: Det är viktigt att du skyddar din hud varje dag från ultravioletta strålar. Därför rekommenderas du att använda en solkräm med minst SPF 30, men det finns även andra med högre skydd.
 • Balanserad kost: Din kost har mycket att göra med din allmänna hälsa och, naturligtvis, med hudens hälsa. Det är viktigt att konsumera färska grönsaker, frukt samt livsmedel rika på vitaminer och mineraler eftersom detta gör huden fastare och underlättar cellförnyelseprocessen.
 • Sömn: Detta är den bästa medicinen för en fräschare och strålande hud. Sömn är viktigt eftersom cellerna är som mest aktiva under sömnen. Deras aktivitet är upp till tre gånger högre än under dagen. På så sätt kan reparation ske i syfte att återställa de celler som försämrats. Det är rekommenderat att sova minst 8 timmar per dygn.
 • Rengöring: Varje dag utsätts vår hud för externa föroreningar, vind, damm och kosmetika som kan täppa till porerna och begränsa möjligheten för hudens föryngring. Av denna anledning är det viktigt att rengöra den dagligen, företrädesvis vid sänggåendet, så att smink och alla de föroreningar som kan påverka hälsan i huden och orsaka biverkningar elimineras.
 • Återfuktning: Detta är en förutsättning för att ge huden ett mjukt och strålande utseende. För detta erbjuder marknaden många speciella krämer och produkter som också ger andra fördelar. Alternativt kan vi även återfukta huden med hemgjorda masker och krämer baserade på naturliga produkter.
 • Exfoliering: Det finns många sätt att exfoliera huden och rengöra den från föroreningar. Genom peeling underlättar vi förnyelsen av celler och tar bort de som är döda; alltså lyckas vi vitalisera huden och ge den en bättre syresättning. Precis som med mjukgörande krämer finns det många peelingprodukter på marknaden, men det finns också naturliga alternativ som kan beredas hemma utan att det kostar oss alltför mycket.

Exfoliera huden naturligt

Banan och socker

Banan

Denna exfoliant är idealisk för fet hud eftersom den inte innehåller någon olja.

Du behöver:

 • En mogen banan
 • 3 msk strösocker
 • En skål

Gör så här:

Lägg ingredienserna i skålen och blanda väl. Applicera den sedan på din hud när du är i duschen. Om du specifikt vill exfoliera huden i ansiktet finns det ingen anledning att blanda i socker.

Grovt farinsocker och olja

Socker

På grund av dess innehåll av olja rekommenderas denna exfoliant för torr och känslig hud.

Du behöver:

 • 4 msk grovt farinsocker
 • 2 msk olivolja
 • 20 droppar av valfri eterisk olja

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en ren skål och applicera sedan på huden genom att massera i små cirkulära rörelser. Ta sedan bort peelingen med varmt vatten.

Kokosolja och farinsocker

Kokosolja

Denna exfoliant är perfekt för torr och tråkig hud. Den får huden att stråla och återställer vitalitet.

Du behöver:

 • ½ tsk vaniljextrakt
 • ½ dl kokosolja
 • ½ dl farinsocker

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål och applicera därefter blandningen på huden. Massera försiktigt och i små cirkelrörelser. När du är klar tar du bort den med varmt vatten. Det som blir över kan läggas i en glasburk och förvaras vid rumstemperatur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.