Enkla behandlingar för vaginalinfektioner

Förutom att upprätthålla god personlig hygien är det också viktigt att se till att din kost inte främjar tillväxten av svampar och bakterier. Undvik alltid raffinerat socker och mjöl.
Enkla behandlingar för vaginalinfektioner
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Mängder av kvinnor lider av återkommande vaginalinfektioner och alla olägenheter som följer med dem, inklusive klåda, sveda, irritation, förändrad urinering med mera. Dessa problem påverkar inte bara deras dagliga liv, utan också det intima umgänget. I den här artikeln kommer vi att förklara hur du kan hjälpa till att lösa det här problemet genom att följa våra riktlinjer.

Vi ger dig några enkla och helt naturliga huskurer som du kan göra hemma.

En nypa bikarbonat

När vi drabbas av vaginalinfektioner sänks pH-värdet i underlivet så det blir surare än normalt. Ett bra sätt att återställa det är att applicera en nypa bikarbonat direkt på blygdläpparna, vilket kommer bidra till att förhindra spridning av skadliga bakterier och svampar.

Det är också bra att veta att du i allmänhet inte bör tvätta dina nedre regioner med konventionella tvålar eller geler eftersom de också kan förändra pH-värdet. Välj ekologiska, naturliga tvålar som görs med glycerin eller kokosolja. Alternativt kan du helt enkelt blanda en mindre mängd bikarbonat i lite varmvatten.

Bakpulver mot vaginalinfektioner

Vitlöksbehandling för vaginalinfektioner

Vitlök är den bästa kuren för att bekämpa svampar och parasiter, något vi har diskuterat i andra artiklar. Och medan du kan stärka ditt försvar mot sjukdomar genom att äta vitlök kan du också använda det utvärtes för att behandla vaginalinfektioner.

Stick hål på en klyfta rå, skalad vitlök med en gaffel eller en tandpetare för att pressa ut dess näringsämnen. Sätt sedan in klyftan direkt i underlivet. Du kan linda in den i steril gasbinda, som också kommer absorbera oljan, och låta en ända av gasväven sticka ut lite för enklare borttagning.

Denna behandling görs bäst på kvällen innan du går till sängs och bör utföras tre nätter i rad.

Vitlök 2

Vaginala sköljningar

En vaginal sköljning utförs med hjälp av en spruta eller sköljblåsa tillverkad av silikon, som påminner om den sorten som används för lavemang. Vätskan sugs upp i sprutan och den andra änden förs in i vaginan, så att du genom att klämma på sprutan får vätskan att strömma in.

Håll den inne i några minuter och töm sedan ut i toaletten. Vaginala sköljningar bör alltid vara ljumma eller rumstempererade.

Vad kan du använda som sköljning?

  • Timjan: Timjan är en medicinalväxt som används för att bekämpa alla typer av infektioner eftersom dess antiseptiska egenskaper hjälper till att desinficera alla delar av kroppen utan att ändra dess pH. Gör en ganska koncentrerad infusion.
  • Yoghurt och saltvatten: En kombination av dessa två ger en utmärkt naturmedicin. Den förstnämnda bidrar till att främja en sund vaginal bakterieflora medan saltvatten återställer kroppens pH och bidrar med mineraler. Gör en blandning av 50% vanlig yoghurt och 50% saltvatten. Blanda väl.
  • Opastöriserad äppelcidervinäger: Vinäger har också använts sedan urminnes tider som en huskur för kvinnor tack vare dess låga pris och lättillgänglighet. Det bekämpar inte bara patogener, utan främjar också en sund vaginal bakterieflora. Kom ihåg att alltid välja en vinäger som är jäst, “levande” och opastöriserad, som dessvärre kan vara lite knepig att hitta idag. Blanda två matskedar vinäger per liter vatten.
  • Bakterietillskott (Lactobacillus), som vanligtvis tas oralt. Men du kan tömma kapslarna i lite vatten och använda det som en sköljning. Detta är en mycket mer direkt metod.

Andra tips

Som alltid: om du vill lösa ett hälsoproblem naturligt måste du attackera det från olika vinklar, se över din kost, undvik ovanor samt följ ett strikt behandlingsschema (ordinerat av läkare om så krävs).

Vid vaginala infektioner är det särskilt viktigt att eliminera raffinerat socker och mjöl ur kosten. Dessutom kan tillskott av nattljusolja och gurkört i kapselform ge dig omega-6, vilket har en positiv effekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.