Vad är orsaken till en stark kroppslukt?

I många fall uppstår en stark kroppslukt som en följd av överdriven svettning. Det finns dock även några andra bidragande faktorer. Läs vidare för att lära dig mer om dem!
Vad är orsaken till en stark kroppslukt?

Senaste uppdateringen: 17 april, 2021

Bromhidros är ett vanligt tillstånd som allvarligt påverkar människors livskvalitet, och en stark kroppslukt är ett klassiskt symptom. Detta är en ganska obehaglig lukt som överför starka icke-verbala signaler och är en källa till sociala problem för vissa människor. Det är särskilt illa när personen har selektiv anosmi – en oförmåga att uppfatta lukten och därmed är inte själva inser problemet.

Svett i sig har ingen lukt. En obehaglig lukt uppträder bara när svett kommer i kontakt med bakterier på huden. Många försöker behandla eller förhindra det genom att ändra sina hygienvanor, och därutöver finns det också några medicinska alternativ. Nedan hittar du mer information om detta tillstånd.

Orsaker till en stark kroppslukt (bromhidros)

Enligt studier publicerade i International Journal of Cosmetic Science, beror bromhidros på biotransformation av naturligt luktfria utsöndringar i flyktiga aromatiska molekyler. Det är helt naturligt förknippat med överdriven svettning. Med andra ord är tillståndet med vanligt förekommande bland människor som svettas mer.

En studie publicerad i Microbiome drar slutsatsen att Corynebacterium spp i den naturliga mikrofloran i armhålan är viktig för denna biotransformation. Fetma kan också vara en bidragande faktor till bromhidros. Bakgrundsmekanismen är den förändring dessa molekyler genomgår när de metaboliseras av de nämnda mikroorganismerna.

en stark kroppslukt från skor
En stark kroppslukt uppstår när svett kommer i kontakt med bakterier på huden.

Orsaker till en stark kroppslukt

Detta är de två typerna av svettkörtlar, som alla människor har:

  1. Merokrina körtlar, som finns över hela kroppen.
  2. Apokrina körtlar, som vi har i armhålorna, brösten och ljumskområdet.

De apokrina körtlarna aktiveras inte förrän i puberteten. Det är därför en stark kroppslukt inte är ett problem bland yngre barn. Det är ett tecken på tillväxt och utveckling när det dyker upp.

Den bakomliggande mekanismen är interaktionen mellan de axillära apokrina svettkörtlarnas utsöndring och bakterier, som genererar omättade fettsyror med en speciell lukt. Denna lukt måste finnas för att någon ska få diagnosen bromhidros.

Den bakteriella metabolismen vid apokrin svettning är det som vanligtvis orsakar lukt. Emellertid kan också merokrin svettning också vara besvärande. Denna typ av svettning situation utlöses ofta av att vi fått i oss vissa ämnen, som vitlök eller alkohol.

Läs mer i den här artikeln: 7 kroppslukter som kan tyda på hälsoproblem

Förebyggande av stark kroppslukt

Läkare kan rekommendera en rad olika behandlingsåtgärder till patienter med stark kroppslukt. Men läkemedel och kirurgi är de vanligaste metoderna när det gäller bromhidros.

Kirurgi – sympatektomi

Den mest effektiva behandlingen för bromhidros är kirurgi, men läkare reserverar som regel detta ingrepp för allvarliga fall. Postoperativa komplikationer och ärr är vanliga biverkningar av kirurgiska behandlingar.

Kirurgi rekommenderas som regel för patienter som inte svarar på medicinsk behandling och vars dagliga aktiviteter påverkas signifikant av hyperhidros. Enligt studier publicerade i Annals of Surgery, är torakoskopisk sympatektomi den sista utvägen för terapeutisk behandling av palmar, axillär och kraniofacial hyperhidros. Den går ut på att man skär av fibrerna i de sympatiska noderna.

Botulinumtoxiner

Botulinumtoxinets huvudsakliga verkningsmekanism mot bromhidros är att hämma frisättningen av acetylkolin från de sympatiska nerverna som innerverar de merokrina bröstkörtlarna. Behandlingen är effektiv på handflatorna och fotsulorna, dock kan dessa smärtsamma injektioner vara en begränsande faktor för vissa.

Dosen för intradermala injektioner beror på området. När det gäller armhålorna, brukar läkare injicera 50 till 100 enheter. Den största nackdelen med behandling med botulinumtoxiner är att effekten bara varar i ett par månader, så patienten kommer att behöva flera injiceringar varje år år.

Antiperspiranter med aluminiumföreningar

De flesta deodoranter som finns att köpa innehåller aluminiumklorid. De mer potenta sorterna innehåller emellertid aluminiumklorhydrat. Deodoranter med detta medel förhindrar tillväxt av illaluktande bakterier.

Dessa metallsalter minskar också mängden svett genom att blockera svettkörtlarnas utsöndringskanaler utöver att de minimerar vätskekällan som främjar bakterietillväxt. Man bör applicera lokalt endast en gång om dagen, vanligtvis på kvällen och när huden är torr.

man sätter på deodorant
Antiperspiranter med aluminium är det bästa alternativet vid bromhidros när kirurgi inte är ett alternativ.

Intresserad av att göra din egen deodorant? Läs detta: 5 naturliga deodoranter som tar bort dålig lukt

Rekommendationer för personer med bromhidros

Både hyperhidros och bromhidros är vanliga och besvärande tillstånd eftersom de komplicerar sociala aktiviteter. Finkänslig hantering och en korrekt remiss kan hjälpa till att minimera påverkan på patientens livskvalitet, både individuellt och funktionellt.

Regelbunden rengöring och rakning under armarna är också till hjälp. Doftande deodoranter är den vanligaste behandlingen när det gäller att hantera kroppslukt. Detta eftersom att de både minskar mängden svett och är bakteriedödande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kanlayavattanakul M, Lourith N. Body malodours and their topical treatment agents. Int J Cosmet Sci. 2011;33(4):298-311. doi:10.1111/j.1468-2494.2011.00649.x
  • Connolly M, de Berker D. Management of primary hyperhidrosis: a summary of the different treatment modalities. Am J Clin Dermatol. 2003;4(10):681-697. doi:10.2165/00128071-200304100-00003
  • Herbst F, Plas EG, Függer R, Fritsch A. Endoscopic thoracic sympathectomy for primary hyperhidrosis of the upper limbs. A critical analysis and long-term results of 480 operations. Ann Surg. 1994;220(1):86-90. doi:10.1097/00000658-199407000-00012
  • Li ZR, Sun CW, Zhang JY, Qi YQ, Hu JZ. Excision of apocrine glands with preservation of axillary superficial fascia for the treatment of axillary bromhidrosis. Dermatol Surg. 2015;41(5):640-644. doi:10.1097/DSS.0000000000000346
  • Lam TH, Verzotto D, Brahma P, et al. Understanding the microbial basis of body odor in pre-pubescent children and teenagers. Microbiome. 2018;6(1):213. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s40168-018-0588-z
  • James AG, Hyliands D, Johnston H. Generation of volatile fatty acids by axillary bacteria. Int J Cosmet Sci. 2004;26(3):149-156. doi:10.1111/j.1467-2494.2004.00214.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.