Tips för att bli av med svettlukt i armhålan

Tips för att bli av med svettlukt i armhålan

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det första du bör veta är att illaluktande armhålor inte nödvändigtvis orsakas av dålig hygien, utan ofta på grund av körtel- eller hormonfaktorer. Denna svettlukt är lika besvärande och oattraktiv för den person som har den som för dem omkring.

Det viktigaste är dock att tänka på att du kan behandla detta naturligt genom dagliga behandlingar som, lite i taget, kan minska mängden svett. Du kan även sluta utföra vissa saker som du förmodligen inte visste kan orsaka denna lukt.

Av denna anledning presenterar vi idag flera allmänna tips för att bli av med svettlukt, så att du slipper hamna i obehagliga situationer orsakade av detta problem.

Tvätta dina armhålor ordentligt

Denna lösning är logisk även om du många gånger fortsätter att svettas och lukta trots att du tvättar dig väl. Det är nödvändigt att skrubba dina armhålor mycket väl med tvål. Vissa tvålar innehåller en stark doft som gör att du svettas snart igen istället för att göra att du luktar bättre, så försök att köpa en neutral tvål.

Se till att inga tvålrester lämnas kvar

Det är nödvändigt att tvätta dina armhålor mycket väl för att bli av med eventuella överblivna tvål- eller deodorantrester från föregående dag som kan förorsaka svamp eller bakterier.

Du kan bereda en naturlig huskur som garanterat lämnar dina armhålor rena och luktfria: blanda alkohol och ättika och applicera med en trasa när du badar på kvällen om du vill uppnå en bättre effekt.

Använd bikarbonat för att bli av med svettlukt

Bikarbonat för svettlukt

Bikarbonat kan i allmänhet användas för att undvika kroppslukt. Tvätta armhålorna ordentligt när du märker av en svag lukt och applicera lite bikarbonat med en bomullstuss. Om det inte stör dig kan du lämna den där.

Ett annat effektivt knep är att blanda en sked bikarbonat i citronsaft och applicera efter bad, då dess förmåga att avhjälpa kroppslukt är välkänd.

Vid mycket besvärlig kroppslukt

Om du lider av kraftig kroppslukt kan du göra en kryddblandning med timjan eller rosmarin och applicera den i armhålorna. Detta lindrar hyperhidros – kronisk svettning – vilket kan påverka personliga relationer och dagliga aktiviteter.

Aloe vera avhjälper också överdriven svettning. Du kan helt enkelt använda lite av gelen från växten, som har en ännu större effekt om den tillämpas på natten.

Tomat kan också minska överdriven svettning om du applicerar mixad tomat i armhålorna och låter verka några minuter.

När du väljer kläder…

Kläder spelar också roll

En sak du förmodligen inte visste är att vissa tyger, färger och material kan leda till att du svettas mer och luktar illa.

Om du till exempel redan är benägen att lukta illa är det bäst att undvika åtsittande kläder eftersom de kan förhindra tillräckligt med luftutbyte. Istället bör du leta efter naturmaterial eller syntetiska material.

På samma sätt kan färg påverka; svart kan få dig att svettas mer trots att det får dig att se smalare ut.

Ät hälsosamt

Din kost har också en hel del att göra med armhålornas lukt, trots att detta oftast förbises. Till exempel blir din svettlukt mycket starkare om du konsumerar mycket lök och vitlök eller dricker större mängder kaffe och alkoholhaltiga drycker. Frukt och grönsaker kan å andra sidan minska denna lukt. Detsamma gäller för cigaretter, som sliter på huden och producerar starkare lukt.

Raka armhålorna

Armhålornas hår kan också vara orsaken till kroppslig lukt, för om du inte rakar dig kan luktframkallande svampar och bakterier bildas.

Använd antiperspirant istället för deodorant

Välj antiperspirant

Det råkar vara så att deodoranter endast eliminerar kroppslukt, men påverkar inte överdriven svettning. Antiperspiranter eliminerar däremot både överdriven svettning och kroppslukt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.