7 kroppslukter som kan tyda på hälsoproblem

Utöver att vara ett tecken på dålig munhygien kan en dålig andedräkt även varna om olika sjukdomar eller infektioner som kan påverka mun, svalg och lungor.
7 kroppslukter som kan tyda på hälsoproblem

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är vanligt med vissa kroppslukter, och även om många av dessa kan vara obehagliga spelar de en viktig roll för att bli av med giftiga ämnen i kroppen och reglera kroppstemperaturen. Men det finns även kroppslukter som kan vara värre och som kan varna om kroniska hälsoproblem, som infektioner eller cancer.

William Hanson, professor i anestesiologi vid University Pennsylvania, säger att många studier har visat att sjukdomar kan orsaka förändringar i kroppens kemi. Vissa av dessa förändringar kan upptäckas genom att observera kroppslukter under en medicinsk utvärdering.

Har man fått en märkbar kroppslukt som är svår att neutralisera kan det tyda på ett eventuellt hälsoproblem.

Jästlukt

kvinna

Flytningar är vanliga så länge färgen är vit utan någon särskild lukt. Men känner man en jästlukt kan det tyda på en svampinfektion. De flesta gånger uppkommer det i samband med graviditet, diabetes eller antibiotika, och kan orsaka klåda och irritation.

Kroppslukter från fötterna

Har du en outhärdlig lukt från fötterna som är svår att neutralisera? Det finns många deodoranter och andra produkter för att lösa problemet, men ibland kvarstår det oavsett vad man gör. Har man en stark fotlukt kan det tyda på bakterier eller svamp, som vid kontakt med luften sänder ut denna obehagliga doft.

Problemet kan uppstå exempelvis vid hormonförändringar, dålig hygien eller nervösa problem.

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt

Halitos kan orsakas av dålig munhygien eller någon typ av infektion som skapar en miljö som är lämplig för bakterietillväxt. Denna lukt kan påverka livskvaliteten hos de drabbade och skapa allvarliga problem för självkänslan.

Orsakerna kan exempelvis vara:

 • Karies
 • Tandköttsproblem
 • Lunginfektion
 • Halsinfektion
 • Att äta mat som vitlök och rå lök

Fisklukt

En fisklukt i underlivet är ofta pinsamt och svårt att bli av med om man inte vet orsaken. Blir doften mer intensiv efter samlag eller i samband med menstruation är det mycket troligt att orsaken kan vara bakteriell vaginos, vilket är ett tillstånd som uppkommer när det finns fler dåliga bakterier än goda.

Symptomen kan vara grått sekret, smärta och klåda.

Dåliga kroppslukter i armhålorna

kroppslukter under armarna

De bakterier som utvecklas i armhålorna är den huvudsakliga orsaken till dålig kroppslukt. Har du inte bra hygien och inte använder någon deodorant kan denna lukt ofta förvärras. I vissa fall kan det dock bero på en åkomma som kallas bromhidros, vilket har att göra med en bristande funktion i ens apokrina körtlar.

Stark urinlukt

Urinen har en säregen lukt som vi alla vet, men när den är stark och obehaglig bör det ses som ett tecken på sjukdom.

Olika anledningar till denna lukt kan vara:

 • Reaktion på någon typ av läkemedel
 • Konsumtion av sparris
 • Njur- eller urinvägssjukdomar
 • Urinvägsinfektion
 • Diabetes
 • I de flesta fall är urinen också mörkgul och man har en lätt brännande känsla efter urinering.

Dålig lukt i hårbottnen

Hårbottnen kan också utveckla en dålig lukt och det kan ha olika orsaker. Ibland kan det ha att göra med dålig hygien, men inte alltid. Om det förekommer en överproduktion hos talgkörtlarna kan det leda till dålig lukt samt klåda och rodnad.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pandey, S. K., & Kim, K. H. (2011). Human body-odor components and their determination. TrAC – Trends in Analytical Chemistry. http://doi.org/10.1016/j.trac.2010.12.005 (2011). La piel: Estructura y Funciones. Open Course Ware, Universidad de Cantabria.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.