Använd pressad vitlök för att motverka synförlust

Visste du att svavelkomponenterna i vitlök är perfekta för att sänka höga blodtrycks- och kolesterolnivåer, som båda är kopplade till synförlust?
Använd pressad vitlök för att motverka synförlust

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Synförlust är ett hälsoproblem som ofta kommer med åldern. Det sker inte på samma sätt för alla, men en hög andel av befolkningen drabbas av någon form av svårighet med hög ålder.

Problemet är att vissa personer ignorerar detta och endast börjar uppmärksamma det när tillståndet har nått ett allvarligt och nästan oåterkalleligt stadium.

Av denna anledning rekommenderar läkare och specialister att du förbättrar dina livsvanor, speciellt när det kommer till vad du äter.

Dina ögon behöver essentiella fettsyror, vitaminer och antioxidanter för att prestera på optimala nivåer och förebygga försämring.

Det är därför du bör ta en bra titt på dina matvanor och tillföra livsmedel som gagnar dina ögon direkt.

Att äta vitlök varje dag kan till exempel förebygga och till och med omvända makuladegeneration.

Detta tack vare dess höga innehåll av svavelföreningar och essentiella mineraler, som skyddar ögonens membran.

Vad är makuladegeneration?

Makuladegeneration

Makuladegeneration är en sjukdom i ögat som karaktäriseras av en långsam försämring av din centrala och skarpa syn, vilket gör det svårt att se fina detaljer och läsa.

Det är vanligast bland individer över 60 år, även om det finns fall med yngre personer.

Den inträffar när gula fläcken – ett litet område på näthinnan – kollapsar eller drabbas av någon form av skada. Detta inträffar vanligtvis som en del av den naturliga åldringsprocessen, men kan accelereras av det fortsatta utövandet av dåliga vanor och utvecklingen av vissa sjukdomar.

Patienter med denna åkomma upplever suddig syn, mörka områden eller förvrängning av sin centrala syn, och drabbas ibland av permanent förlust av den centrala synen.

Hur kan vitlök hjälpa patienter med makuladegeneration och synförlust?

Vitlök har blivit populärt som ett av de bästa livsmedlen för synen tack vare dess höga innehåll av näringsämnen och andra fördelaktiga egenskaper.

Svavelföreningar såväl som selen och vitaminer arbetar för att minska symptomen från makuladegeneration.

Dess kraftfulla antioxidativa och antiinflammatoriska effekt skyddar cellerna i ögat och förhindrar förstörelse som orsakas av fria radikaler.

Utöver det är det ett utmärkt livsmedel för att kontrollera höga blodtrycks- och kolesterolnivåer, som båda associeras med ögonskada och synförlust.

Blodtryck och dess koppling till synen

Blodtrycket

Patienter med högt blodtryck löper högre risk att drabbas av synproblem/synförlust än personer som inte har det.

Detta på grund av restriktionerna i blodflödet, som har en negativ påverkan på din näthinnas funktion.

Denna del av ögat är beroende av goda syrenivåer för att prestera bra, så ett dämpat blodflöde försämrar din synhälsa.

Vitlök främjar ordentligt blodflöde och sänker ditt systoliska blodtryck till stabila nivåer.

Kolesterol och ögonhälsa

För mycket kolesterol i blodomloppet utlöser inte bara ohälsosamma reaktioner på den kardiovaskulära nivån, utan har även att göra med uppbyggnaden av fettansamlingar bakom näthinnan.

Dessa lipider kan försämra din syn och över tid leda till synförlust.

Vitlök innehåller svavel och kraftfulla antioxidanter som hindrar syntesen av kolesterol.

Hur bereder man vitlök för att ta hand om synen?

Vitlökspress

Du kommer behöva en vitlökspress, som designats för att krossa en vitlöksklyfta och pressa genom små hål. När du använder den kommer resultatet bli en tjock smet.

Om du inte har detta verktyg kan du givetvis använda andra alternativ. Du kan finhacka med kniv eller mosa med en mortel.

Konsumtion

  • För att tillgodogöra sig fördelarna från daglig vitlökskonsumtion rekommenderar vi att konsumera en eller två klyftor.
  • Du bör alltid äta dem råa eftersom tillagad vitlök förlorar upp till 90% av sina fördelar.
  • Du kan även kombinera dem med lite citronsaft och olivolja.

Hur ofta bör du inkludera detta i din diet? Nu när du vet hur bra det kan vara för din syn ska du sluta upp med ursäkter, och konsumera vitlök på regelbunden basis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.