5 biologiska konsekvenser av att förlora sömn

Att inte få tillräckligt med sömn över en lång period kan ha allvarliga effekter på din kropp. Lär dig om några av de biologiska konsekvenserna av kronisk insomnia och när man behöver skaffa hjälp.
5 biologiska konsekvenser av att förlora sömn

Senaste uppdateringen: 05 februari, 2019

Att förlora sömn är inte något som vår hjärna och kropp kan stå ut med en längre tid.

Tillfällig insomnia kan associeras med flera saker. Det kan bero på stress eller något som har hänt, men det är inte ett lika stort problem som kronisk insomnia.

Om du har haft problem med att sova i tre eller fler månader så lyssna. Och om du inte kan få ordentligt med sömn och det påverkar din livskvalitet, så lyssna noga.

Det viktigaste är att identifiera orsaken till problemet.

Ibland kan kronisk smärta, depression, sömnapné eller förändringar i din rytm på grund av jobbet göra det svårt att sova. Det kan behandlas med terapi.

Oavsett vilket så kan du inte sitta och vänta. Om du i flera dagar inte kan sova mer än tre dagar i sträck så kan det vara bra att konsultera en specialist.

Insomnia är inte permanent, men det minskar på din livskvalitet. Ibland kan det beror på vissa sjukdomar som man inte kan bota.

Det kan verka överraskande, men det finns många problem som uppkommer från att inte sova ordentligt. I den här artikeln kommer vi att prata om dem.

Konsekvenserna av att förlora sömn

Du har antagligen hört att människan behöver minst 8 timmars sömn för att förbli frisk.

Men pratar vi om exakta nummer ska vi vara lite försiktiga. Att sova 8 timmar vid 60 års ålder är inte detsamma som för andra åldrar. Varje person har också sina egna behov som de behöver lära känna med tiden.

 • De som är mellan 26 till 64 bör sova mellan 7 till 9 timmar per natt. Efter 64 behöver man vanligtvis inte lika mycket sömn.
 • Barn bör sova mellan 9 till 11 timmar per natt. Det möjliggör för deras tillväxthormoner att göra ett bra jobb.

Men det finns ett nummer du borde komma ihåg, speciellt om man pratar om det minsta antal timmar man behöver för att fungera bra: 6 timmar.

Anledningen är att kroppen inte kan reparera sig själv om den inte sover ut ordentligt. Det gör även att din hjärna inte kan utföra sina viktiga funktioner och att lymfsystemet inte kan ta bort gifter från kroppen.

Låt oss ta en till på de biologiska konsekvenserna av insomnia.

Att förlora sömn ändra din tarmflora

bakterier

Det är något som Uppsala universitet kom fram till. Forskarna upptäckte att om man förlorar sömn under långa perioder så minskar variationen av tarmbakterier.

En brist på dessa organismer påverkar din metaboliska hälsa, som i sin tur kan:

 • Öka din insulinresistens
 • Höja din vikt
 • Försvaga ditt immunförsvar
 • Påverka ditt näringsupptag

Insomnia kan leda till diabetes

Att förlora sömn påverkar din glukosintolerans. Det kan leda till att du utvecklar diabetes.

 • Det är ett problem som vanligtvis påverkar äldre personer.
 • Att vara överviktig och sova mindre än 6 timmar per natt är också något som associeras med insomnia. Det har bevisats av olika vetenskapliga studier.

3. Att förlora sömn påverkar din hjärthälsa

kvinna

Att sova tre timmar mindre än vad du behöver varje dag kan starkt påverka ditt hjärta. Föreställ dig att du i tre månader bara får 4 till 5 timmars sömn per dag.

Du kanske tänker att du får tillräckligt, men din kropp ser det inte på det sättet.

 • Att förlora sömn ökar spänningar
 • Det ändrar din metabolism, och din kropp utvecklar en insulinresistens.
 • Att förlora sömn ökar inflammation. Musklerna i ditt hjärta upplever mer stress.

Att förlora sömn är en stor fiende för ditt hjärta.

Insomnia påverkar ditt minne

Du måste inte lida av kronisk insomnia för att märka hur sömnbrist påverkar dig. Det påverkar din uppmärksamhet, förmåga att svara och din koncentration.

Ditt minne påverkas mycket om du inte sover tillräckligt. Aktiviteter som att hålla en konversation, komma ihåg fraser eller lösa enkla problem blir mycket svårare.

Mer ångest, mindre sömn… mindre sömn, mer ångest…

kvinna

Det är en ond cirkel. Stress och ångest påverkar kvaliteten på sömnen. Men om problemet blir kroniskt blir situationen ännu värre. Kroppen och sinnet har en nära koppling. Därför påverkar sömnbrist din inre balans och gör dig ännu mer stressad.

Tveka inte att be om hjälp. Konsultera en specialist för att åtnjuta bättre sömnkvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Marquez-Romero, J. M., & Chiquete, E. (2013). Frecuencia de insomnio y sus consecuencias diurnas en pacientes mexicanos: Subanálisis del estudio EQUINOX. Revista Mexicana de Neurociencia14(6), 314-320.
 • Medina-Chávez, J. H., Fuentes-Alexandro, S. A., Gil-Palafox, I. B., Adame-Galván, L., Solís-Lam, F., Sánchez-Herrera, L. Y., & Sánchez-Narváez, F. (2014). Guía de práctica clínica. Diagnóstico y tratamiento del insomnio en el adulto mayor. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social52(1).
 • Sánchez, M. R., Martínez, L. A. D., & Suárez, É. O. (2008). Definición, prevalencia y factores de riesgos de insomnio en la población general. Revista de la Facultad de Medicina56(3), 222-234.
 • Soto, M. (2009). El sueño, transtornos y consecuencias. Acta Médica Peruana26(1), 4-5.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.