Tatueringar för att "sudda ut" livets sår

Varje tatuering har sin egen historia. Kvinnor som har blivit opererade får ofta ärr som kan förstöra självkänslan..
Tatueringar för att "sudda ut" livets sår

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2019

Ibland har de mest ädla av berättelser sin grund i dramatiska situationer. Dessa erfarenheter lämnar ofta märken på huden, antingen genom våld, sjukdom eller operationer. Huvudpersonen i den här berättelsen är Flavia Carvalho, en brasiliansk tatuerare som i två års tid har arbetat med ett projekt som kallas “Under huden”. Varför? För att hon vill få kvinnor att älska sina kroppar och känna sig attraktiva med hjälp av tatueringar.

Flavia Carvalho tatuerar de som har utsatts för våld eller traumatiska operationer – helt gratis. Vi vill i den här artikeln berätta mer om hennes spännande arbete.

“Under huden” – återfödelse av kvinnors skönhet efter sår

Som vi sa tidigare kan ädla berättelser ha sin början i dramatiska situationer. Det är vad som hände Flavia Carvalho när en kvinna med ett djupt ärr på magen en gång kom in i hennes tatueringsstudio. Såret hade vållats av en våldsam, sexistisk attack. En man hade närmat sig henne på en nattklubb och krävt sex från henne. Hon vägrade och som svar skar han henne i magen med en kniv.

Den typen av ärr är inte bara fysiska, de lämnar även en känslomässig smärta som tar längre tid att läka.

Flavia Carvelho rördes av situationen och tatuerade därför en blomma tillsammans med en fågel. Hon var glad att hon hade kunnat hjälpa denna kvinna med en tatuering som gav henne tröst.

Det var dags att påbörja något nytt. Hon bestämde sig för att erbjuda gratis tatueringar för att förbättra självförtroendet för kvinnor efter könsrelaterat våld och för kvinnor som genomgått traumatiska operationer.

Tatueringar: ett sätt att än en gång möta sin egen kropp

Bröst med tatueringar

Flavia Carvelho berättar att det inte finns många tatuerade kvinnor. Det är för det mesta män som kommer in i hennes studio och därför känner hon att det här projektet är så speciellt. Hennes arbete innebär inte bara att hon döljer ärr. Meningen är också att underlätta en känslomässig återfödelse efter själva tatueringen.

Projektet “Under huden” har varit igång sedan 2013 och erbjuder tjänsten till kvinnor runt om i världen, inte bara i Brasilien.

  • Det är många flickor och kvinnor i alla åldrar som kontaktar Flavia genom sociala nätverk för att få en tatuering.
  • Det börjar vanligtvis med att kvinnan berättar sin personliga historia och visar sina ärr, och Flavia föreslår därefter möjliga sätt att rita dem samt motiv.
  • Vissa behöver en viss typ av tatuering och väljer ofta motiv som hjälper dem med deras känslomässig utveckling.

Flavia skapar tatueringar som ger en viktig känslomässig och personlig lättnad. Kvinnorna tar lättare itu med sina känslor, situationer, erfarenheter och händelser.

tatuering på ben

Oförglömliga berättelser

Trots att själva skönheten och den känslomässiga aspekten av hennes arbete är det viktigaste har Flavia Carvalho många berättelser som är omöjliga att glömma.

Hon berättar exempelvis om ett fall med en 17-åring, som hade en relation med en betydligt äldre man. När hon ville avsluta förhållandet blev han våldsam och högg henne i magen flera gånger. Hon hamnade på sjukhuset i flera dagar, och även om hon överlevde kommer hon aldrig att bli sig själv igen. En tatuering på magen har nu stärkt hennes självkänsla och hon kan än en gång titta sig själv i spegeln.

Flavia berättar vidare om ett annat fall med en kvinna som blivit brännskadad efter att hennes parter försökt hämnas på henne. Hon hör dessa typer av berättelser på jobbet varje dag och har insett att hennes uppdrag är att sprida skönhet och hopp.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lee, J. E., Jain, A. K., & Jin, R. (2008, September). Scars, marks and tattoos (SMT): Soft biometric for suspect and victim identification. In 2008 Biometrics symposium (pp. 1-8). IEEE.
  • Naeini, F. F., Najafian, J., & Ahmadpour, K. (2006). Bleomycin tattooing as a promising therapeutic modality in large keloids and hypertrophic scars. Dermatologic surgery, 32(8), 1023-1030.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.