Tips för att naturligt behandla valkar

Tips för att naturligt behandla valkar

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2019

De är smärtsamma och kan göra det svårt att gå, och kan dessutom inverka på dina dagliga aktiviteter. Valkar, eller förhårdnader, uppkommer för det mesta p.g.a. dålig fotvård. Dina fötter är en viktig del av din kropp, men de får tyvärr inte den uppmärksamhet de förtjänar. I följande artikel ger vi dig några tips på hur du naturligt kan behandla valkar. 

Valkar: Vad du bör veta

Först och främst bör du tänka på att valkar uppkommer som kroppens naturliga svar på tryck eller upprepad friktion på det drabbade området, speciellt som ett resultat av dåliga skodon.

Valkar kan också uppkomma på dina händer, exempelvis om du använder samma redskap för länge. De som uppkommer på dina fötter är dock de mest jobbiga och smärtsamma, eftersom de hindrar dig att gå normalt, sätta på dig dina skor med mera.

När du ska behandla valkar bör du tänka på att inte blanda ihop valkar med “liktornar”. De senare är klumpar med en central kärna av förhårdnat keratin, som gör ont när du trycker på den. De uppkommer på tårnas leder, samt på undersidan av dina fötter.

Valkar är större (de kan vara runt 2,5 cm stora), har ett tjockt lager av död hud, och uppkommer på sidan av stortån eller under hälen. Båda kan behandlas på samma sätt med huskurer.

Ta hand om dina fötter

Naturliga kurer för att behandla valkar

En pimpsten är bra att ha till hands

 • Du kan behandla valkar genom att skrubba dem nätt med en pimpsten efter ett bad. Din hud bör vara ren och torr. Skrubba dem sedan med en rå lök som du har kluvit mitt itu. Häll till sist några droppar arnikaolja på dem.
 • Du kan även bereda en massa genom att krossa 5 eller 6 aspirintabletter och blanda med en matsked citronjuice och en matsked vatten. Applicera detta på valkarna och linda om med en varm handduk i 10 minuter. Hettan får massan att penetrera huden och gör den lenare. Använd sedan en pimpsten för att enkelt bli av med död hud.
 • Skär upp ett färskt fikon och ta ut fruktköttet. Lägg detta på valkarna innan du går till sängs och håll det på plats med en gasväv, en tygbit eller bomull. På morgonen tar du bort det med varmt vatten. Vänta en halvtimme och ta sedan bort den döda huden med en pimpsten.
Använd naturliga kurer

Fotbad mjukar upp

 • Ta ett fotbad i 10 minuter i ett avkok gjort på fyra droppar kamomill per liter vatten. Vattnet bör vara varmt. Sitt med fötterna i blöt tills vattnet blir kallt. Applicera sedan ett lager vaselin på valkarna och täck över dem med bomullsstrumpor.
 • Du kan behandla valkar genom att blötlägga brödsmulor i äppelcidervinäger och låta det stå i två dagar. Använd detta för valkarna och linda om med en näsduk som bandage tre nätter i sträck. Innan du applicerar tar du ett kort fotbad i en balja med varmt vatten för att göra valkarna mjukare och enklare att ta bort.
 • Skala en ananas och lägg en skiva på huden runt valkarna, där den mjuka delen ligger mot huden. Håll detta på plats med ett bandage. Låt det sitta under natten och på morgonen tar du ett fotbad i 10 minuter. Repetera denna process några gånger tills du enkelt kan ta bort valkarna. Du kommer behöva applicera detta minst fyra gånger.
 • Sitt med fötterna i varmt vatten i 10 minuter (tills det blir kallt). Lägg en matsked bikarbonat och vatten, i form av en pasta, på dem medan de fortfarande är blöta, och ta sakta av valkarna. Avsluta med en pimpsten.
Sköt om fötterna

Kurerande växter

 • Blötlägg några purjolöksblad med lite vinäger i 24 timmar. Applicera dessa på valkarna i 20 minuter. Ta därefter bort dem och desinficera med alkohol.
 • Applicera en pomada som innehåller kronblad från ringblomma några gånger per dag så att ytan blir lenare. Detta är även anti-inflammatoriskt.
 • Du kan även behandla valkar genom att tvätta och mala 40 g spenat, lägga det i en gasväv eller ett bandage och applicera direkt som ett grötomslag. Låt det sitta i 20 minuter och ta sedan bort det. Repetera detta i några dagar (runt en vecka), tills du börjar känna att valkarna blir mjukare.
 • Mal en näve taklöksblad för att göra en massa och tillsätt en matsked äppelcidervinäger. Lägg detta på valkarna eller på de områden på din hud som är torra. Låt det torka och använd sedan en pimpsten.
Det är lätt att få valkar

Oljor är effektivt

 • Blanda en matsked äppelcidervinäger med 0,3 dl olja och gnugga in detta på valkarna. Använd sedan en pimpsten och avsluta med en massage med mandelolja.
 • Gnugga in ricinolja på valkarna två gånger per vecka. Lägg också på en skiva citron och en skiva tomat. Täck över med ett bandage. Juicerna kommer att mjuka upp valkarna.
 • Mal en vitlöksklyfta som du sedan blandar med olivolja och applicerar på valkarna. Detta gör huden mjukare och valkarna mindre. Täck över med en trasa och låt den sitta under natten.
 • Mosa en vitlöksklyfta med en matsked murgröna tills du får en juice. Blötlägg en gasväv och applicera direkt på valkarna. Täck över med en tygbit och låt det sitta under natten. Upprepa denna process varje dag tills huden blir mjuk.
 • Ta ett par stjälkar och blommorna från nässlor och tvätta dem ordentligt. Mal dem tills du får en massa, som du sedan applicerar direkt. För att göra det lätt kan du lägga det i en mixer med lite vatten. Ett annat effektivt alternativ är ringblomma.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.