Tips för att naturligt behandla valkar

behandla valkar naturligt

De är smärtsamma och kan göra det svårt att gå, och kan dessutom inverka på dina dagliga aktiviteter. Valkar, eller förhårdnader, uppkommer för det mesta p.g.a. dålig fotvård. Dina fötter är en viktig del av din kropp, men de får tyvärr inte den uppmärksamhet de förtjänar. I följande artikel ger vi dig några tips på hur du naturligt kan behandla valkar. 

Valkar: Vad du bör veta

Först och främst bör du tänka på att valkar uppkommer som kroppens naturliga svar på tryck eller upprepad friktion på det drabbade området, speciellt som ett resultat av dåliga skodon.

Valkar kan också uppkomma på dina händer, exempelvis om du använder samma redskap för länge. De som uppkommer på dina fötter är dock de mest jobbiga och smärtsamma, eftersom de hindrar dig att gå normalt, sätta på dig dina skor, mm.

När du ska behandla valkar bör du tänka på att inte blanda ihop valkar med ”liktornar”. De senare är klumpar med en central kärna av förhårdnat keratin, som gör ont när du trycker på den. De uppkommer på dina tårs leder, samt på undersidan av dina fötter.

Valkar är större (de kan vara runt 2,5 cm långa), har ett tjockt lager av död hud, och uppkommer på sidan av stortån eller under hälen. Båda kan behandlas på samma sätt med huskurer.

fötter2

  • Blötlägg några purjulöksblad med lite vinäger i 24 timmar. Applicera dessa på valkarna i 20 minuter. Ta därefter bort dem och desinficera med alkohol.
  • Applicera en pomada, som innehåller kronblad från en ringblomma, några gånger per dag så att ytan blir lenare. Detta är även anti-inflammatoriskt.
  • Blötlägg dina fötter i 10 minuter i ett avkok gjort på fyra droppar kamomill per liter vatten. Vattnet bör vara varmt. Håll dina fötter blötlagda tills det blir kallt. Applicera sedan ett lager vaselin på valkarna och täck över dem med bomullsstrumpor.
  • Du kan behandla valkar genom att blötlägga brödsmulor i äppelcidervinäger och låta det stå i två dagar. Använd en näsduk som bandage för valkarna i tre nätter i sträck. Innan det blötlägger du dina fötter i en skål varmt vatten för att göra valkarna mjukare och enklare att ta bort.

fötter4

  • Skala en ananas och lägg en skiva på huden runt valkarna, där den mjuka delen ligger mot huden. Håll detta på plats med ett bandage. Låt det sitta under natten och på morgonen blötlägger du dina fötter i 10 minuter. Repetera denna process några gånger tills du enkelt kan ta bort valkarna. Du kommer behöva applicera detta minst fyra gånger.
  • Blanda en matsked äppelcidervinäger med 0,3 dl olja och gnugga in detta på valkarna. Använd sedan en pimpsten och slutför med en massage med mandelolja.
  • Gnugga in ricinolja på valkarna två gånger per vecka. Lägg också på en skiva citron och en skiva tomat. Täck över med ett bandage. Juicerna kommer att mjuka upp valkarna.
  • Mal en vitlöksklyfta med en matsked murgröna tills du får en juice. Blötlägg en gasväv och applicera direkt på valkarna. Täck över med en tygbit och låt det sitta under natten. Upprepa denna process varje dag tills huden blir mjuk.
  • Ta ett par stjälkar och blommorna från nässlor och tvätta dem ordentligt. Mal dem tills du får en massa, som du sedan applicerar direkt. För att göra det lätt kan du lägga det i en mixer med lite vatten. Ett annat intressant alternativ är ringblomma.