Hälsofördelar med ricinolja

Ricinolja är en utmärkt fuktighetskräm och har egenskaper som kan hjälpa dig att behandla en rad olika tillstånd - från eksem och fjällig hud till mjäll och insektsbett.
Hälsofördelar med ricinolja

Ricinolja är vida känt för sina naturliga laxerande egenskaper, men det finns några andra intressanta användningsområden som också är värda att ta en titt på. Även om de medicinska myndigheterna varnar för att den kan vara giftig i alltför stora mängder har den länge använts inom traditionell medicin. Lär dig om hälsofördelarna med ricinolja i följande artikel.

Vad behöver jag veta om ricinolja?

Ett stort antal olika sjukdomar kan behandlas och botas med ricinolja; framförallt används den flitigt som ett laxermedel för att lindra förstoppning. Den minskar också värk och smärta, stimulerar immunförsvaret, behandlar sår samt fungerar som ett kraftfullt antibiotikum, antiviralt medel och svampmedel.

Oljan kommer från fröna, även benämnda bönor, hos ricin och består av fettsyror (av vilka 90% är ricinolsyror). De anses vara nyckeln till växtens unika läkande egenskaper. Ricin är ursprungligen från Indien och är känd som ”Kristuspalmen” eftersom bladen sägs likna Kristus händer. Kanske är det därför växten har tillskrivits så många läkande egenskaper.
Olja
Ricin har varit populär i många kulturer, som Egypten, Kina, Persien, Rom, Grekland, Afrika, Europa och Amerika. Idag används dess olja i stor industriell skala, främst i textilier, men också i Ryssland för att smörja maskiner i kallt klimat eftersom den har stabil viskositet och inte fryser. Andra icke-medicinska användningsområden för ricinolja inkluderar dess funktion som arom eller tillsats i vissa livsmedel och som ingrediens i hudvårdsprodukter och kosmetiska produkter. Den används också vid tillverkning av gummi, fibrer, lacker, färgämnen samt vid läderbehandlingar.

Det är viktigt att komma ihåg att delar av ricinbönan är dödlig om den konsumeras på något sätt. Bönorna är inte klara för konsumtion förrän efter de har gått igenom en speciell process för att utvinna oljan. Oroa dig inte; ricinolja är trygg att använda. Gifterna är endast närvarande i råa bönor.

Biverkningar inkluderar: hudreaktioner och tarmbesvär (irritation i tarmväggarna). Den rekommenderas inte för personer som lider av kramp, magsår, hemorrojder eller prolaps, och inte heller för de som nyligen har genomgått en operation.
Ricinolja

Fördelar med att konsumera och använda ricinolja

Några av ricinoljans egenskaper:

  • Lindrar kolit: För att lindra obehag av denna obalans i tarmen kan du göra en kompress och applicera på buken. Blöt bara en trasa med oljan och låt verka i en timme eller två. Upprepa upp till två gånger dagligen.
  • Tar bort förhårdnader på fötterna: Ricinolja hjälper till att avlägsna ansamlingar av döda hudceller på fötterna. Blöt en trasa med lite olja och applicera direkt på det drabbade området. Lägg sedan på en gasväv och ta på dig en strumpa för att hålla den på plats. Lämna gasväven på över natten. Följande morgon filar du bort de uppmjukade förhårdnaderna.
  • Tar bort leverfläckar: Detta är en mycket populär huskur. Blanda bikarbonat och ricinolja. Applicera på leverfläcken och täck med ett bandage. Låt verka över natten och skölj sedan med varmt vatten på morgonen. Upprepa dagligen tills leverfläcken faller av.
  • Lindrar artrit: Om du har ledvärk på grund av artrit kan ricinolja lindra den. Häll tre matskedar ricinolja i en kastrull och värm i tre minuter. Fukta en trasa eller bomullstuss och gnid på de smärtande områdena. Täck med en torr trasa och använd en värmedyna för att hålla området varmt. Låt verka i en halvtimme eller mindre (en timme är maximum). Använd inte denna kur om området är inflammerat.
  • Förlänger ögonfransar: Detta är en av många kosmetiska användningsområdena för ricinolja. Den gör fransarna fylligare och längre. Den kan också användas på ögonbrynen. Applicera med en mascaraborste. Upprepa varje kväll innan du går till sängs och skölj inte bort den.

Ögonfransar

  • Hudvård: Eftersom det är en sådan effektiv fuktkräm är ricinolja en komponent i många kosmetiska produkter och krämer. Den fungerar som ett uppmjukande medel i bland annat lotions och tvålar för att både mjuka upp och skydda huden. Den behandlar torr hud, eksem, fjällning, herpes, sår, och brännskador. Den kan också användas i schampon för att göra håret mjukare, friskare och mer glänsande. Vidare används den också vid behandling av vaglar, mjäll och insektsbett, särskilt av myggor. Den är också bra för att motverka hudens åldrande.
  • Stärker naglar: Om du har sköra naglar kan du applicera ricinolja på dem med en bomullstuss. Den är en stor källa till vitamin E, vilket håller dina naglar vackra.
  • Masserar kroppen: Den kan användas som en kroppsolja för antiinflammatorisk massage och för att lindra värk och smärtor i muskler och leder. Den används ofta inom aromaterapi.