Huskurer för att stärka och få dina ögonfransar att växa

Ögonfransar är viktiga för ditt ansikte då de framhäver dina ögon, får dem att se vackrare ut och gör dem symmetriska. De kan i hög grad bidra till att ge dig ett vackert utseende om du håller dem friska.
Huskurer för att stärka och få dina ögonfransar att växa
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ögonfransar har en struktur liknande den hos hår eftersom de är uppbyggda av keratin, vilket ger dem deras elasticitet och motståndskraft. Vidare är de färgade av melaniner. Precis som i fallet med håret växer ögonfransarna för att till slut falla av och ersättas av nya, om än i en mycket långsammare takt. Om du anser att de är för glesa finns det lyckligtvis sätt att få dina ögonfransar att växa.

Ultravioletta strålar och extrema förhållanden påverkar, torkar ut och försvagar dem. Som en följd av detta är det en bra idé att använda mascara, eftersom det skyddar dem. Vi rekommenderar dock inte att du går till sängs utan att ta bort smink från dina ögonfransar, eftersom det gör dem styva och bräckliga.

Men det finns ett stort antal naturliga produkter du kan använda för att stimulera tillväxt och styrka hos dina ögonfransar, vilket hindrar dem från att slitas ned, särskilt om du ofta bär smink.

Hur du kan stärka och få dina ögonfransar att växa

Ricinolja för ögonfransarna
  • För att få dina ögonfransar att växa kan du applicera olivolja innan du går till sängs. Detta håller dina ögonfransar mjuka, vilket hindrar dem från att gå av lika lätt.
  • För att göra dem fylligare kan du applicera varm ricinolja på topparna varje kväll. Detta är en av de mest populära huskurerna och en av de som har störst effekt.
  • Hyaluronsyra återfuktar dina ögonfransar, vilket gör dem friskare och starkare. Den stimulerar också deras tillväxt.
  • För längre ögonfransar rekommenderar vi att du blandar lika delar ricinolja, mandelolja, olivolja och avokadoolja i en behållare. Innan du går till sängs varje kväll applicerar du en droppe av denna blandning på dina ögonfransar och masserar dem. Var försiktig så att du inte får det i ögonen.
  • Blanda sex morötter, fyra apelsiner, två matskedar blompollen, en matsked muskot, en matsked pinjenötter och en matsked honung. Gör en juice med dessa ingredienser och drick den varje morgon i två månader. Som ett resultat kommer dina ögonfransar bli starkare från roten tack vare vitaminhalterna i juicen.
  • Ta en droppe flytande vaselin på fingertopparna och bred ut den på dina ögonfransar med lätt massage. Gå till sängs och skölj sedan bort det när du vaknar på morgonen.
  • Rosenolja har egenskaper som inte bara ger näring till din hud och ditt hår, utan även dina ögonfransar, vilket accelererar deras tillväxt.
  • Häll lika delar glycerol och ricinolja i en liten behållare. Applicera varje dag.
  • För att göra dina ögonfransar mer flexibla kan du applicera kamomillte med en bomullstuss.
  • En annan teknik för att stärka dem är att applicera lite serum. Det finns tillväxtserum som hjälper dig att hålla dina ögonfransar i gott skick.

Glöm inte…

Vackra ögonfransar

Experter rekommenderar också att du ser över dina matvanor om du vill stärka dina ögonfransar. För detta ändamål är det viktigt att inkludera magnesium, zink och vitamin B6 i din kost. Dessa kan hittas i lever, kyckling, fläsk, fisk, bananer, torkade bönor, fullkornsprodukter samt i många frukter och grönsaker.

Det är mycket enkelt att hålla dina ögonfransar långa och starka. Följ bara dessa steg och ta väl hand om dem. Du kommer snart se goda resultat. Har du några fler tips för friska och starka ögonfransar?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.