Frukt och grönsaker för energi på morgonen

Frukt och grönsaker för energi på morgonen

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Frukt och grönsaker ger oss i stort sett alltid mycket energi på morgonen, men vissa står verkligen ut från mängden tack vare de stora mängder energi de ger kroppen, samtidigt som vissa av dem tillhandahåller en avslappnande effekt som är perfekt vid läggdags.

I denna artikel ska vi förklara vilka frukter och grönsaker du bör lägga till i din dagliga frukost och lunch för att få mer energi på morgonen – speciellt om du genomgår en period där du känner dig tröttare och mer stressad än normalt.

Apelsiner

Apelsiner är en speciell frukt, och man bör dra nytta av dem det första man gör på morgonen. Apelsinen är en frukt som absorberar mycket energi från solen, så det är bäst att undvika dem på eftermiddagen eller kvällen, så att de inte stör din sömncykel.

Det bästa är att äta en apelsin på fastande mage – antingen som juice eller rå frukt – runt 15 minuter innan frukost. Du kan till och med lägga till mer energi genom att skära apelsinen i skivor och lägga till kanel, ingefära och honung på toppen. Detta är en utsökt kombination.

Fikon

Fikon är rika på hälsosamma sockerarter, vilka kan ge en snabb skjuts åt din energi. Var dock försiktig så att du inte äter dem på kvällen, eftersom våra kroppar inte kan bryta ned dem särskilt snabbt, vilket kan orsaka viktuppgång.

Fikon kan även vara behjälpliga i att bekämpa förstoppning eftersom de innehåller mycket fibrer, som hjälper våra tarmar att fungera effektivt under dagen. Du kan äta dem färska, torkade eller även rosta dem i ugnen tillsammans med lite honung och nötter. Detta är en utsökt och näringsrik frukost!

Uppskuret fikon

Bananer

Bananer är, trots att de är frukter, tekniskt sett en stärkelse – liksom potatis, pasta och bröd. På grund av detta bör vi äta dem på morgonen och försöka att inte blanda dem med andra måltider, och framförallt middag.

Bananer passar utmärkt som frukostshakes när de mixas tillsammans med mjölk, fruktjuice, grönsaksjuice och kakao. Du kommer få en riktigt bra start på dagen utan att lägga till några sötningsmedel eller andra stärkelser, tack vare de naturliga sockerarter och kolhydrater som finns i bananer.

Avokado

Trots att detta kan komma som en överraskning är faktiskt avokado en frukt. Den passar perfekt till frukost eftersom det finns få livsmedel som är så packade med näringsämnen som avokado. De innehåller protein, fetter, kolhydrater och nyttiga eteriska fettsyror, så det räcker med att äta en tillsammans med lite salt, olja eller honung för en energiladdad frukost.

Du kan även lägga till avokados i smoothies för att ge dem en härligt krämig textur, eller lägga dem på rostat bröd eller smörgåsar.

Shake med avokado

Groddar för att få mer energi på morgonen

Du har förmodligen sett frön och nötter när de börjar gro. Groddar säljs vanligtvis i hälsokostbutiker, dietaffärer och vanliga matbutiker, men du kan även odla dem hemma genom att hålla frön fuktiga men utan vatten i några dagar.

Groddar är väldigt näringsrika och har många vitaminer och mineraler, så att dra nytta av dem när de växer och är fulla med liv gör att vi kan absorbera all den energi de innehåller. De är utmärkta att äta för sig själva, men de kan även läggas till i smoothies och på smörgåsar. Vi gillar speciellt groddar som odlas från alfalfa och linser.

groddar i skål

Spenat

Gröna bladgrönsaker innehåller mycket energi, och vi rekommenderar att lägga till dem i smoothies och snacks. Möra spenatblad tenderar att ha en utsökt smak, och trots att de gör smoothies gröna om man lägger till dem så förändrar de inte smaken. Vi får dock vitaminer och mineraler som är väldigt viktiga för vår hälsa, inklusive kalcium och magnesium.

Du kan även prova att kombinera andra gröna bladgrönsaker med de livsmedel som vi vanligtvis äter till frukost. Det kan röra sig om ruccolasallad, vattenkrasse och andra salladsvarianter, eftersom alla har sin egen unika smak.

Behöver du mer energi på morgonen? Prova dessa utsökta frukter och grönsaker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.