Hur du får friska och vackra ögonfransar

Hur du får friska och vackra ögonfransar

Senaste uppdateringen: 14 december, 2018

Alla vill vi kunna visa upp långa, friska och vackra ögonfransar som lyfter våra ansikten. Men ibland kan vi tappa strån, drabbas av någon form av mjäll som kan vara kliande eller andra problem som gör att ögonfransarna inte ser ut som vi vill att de ska.

Förutom att tjäna ett estetiskt syfte har våra ögonfransar också en viktig funktion för ögonen som inte får glömmas bort; de skyddar våra ögon från solljus genom att filtrera solens strålar och förhindrar att smuts och främmande partiklar kommer in i ögonen. Alla älskar vi att ha långa och vackra ögonfransar, men låt oss inte glömma att de är absolut nödvändiga för vår syn, vilket innebär att ju starkare och tjockare de är desto bättre är de för vår hälsa. Vill du veta hur man får denna typ av ögonfransar?

Primära orsaker till ögonfransproblem

Vem vill inte ha vackra ögonfransar?

Dermatologer säger att den genomsnittliga livslängden för en ögonfrans är cirka fem månader varpå den kommer att ersättas av en ny. Huruvida detta sker, alltså om en ny ögonfrans växer ut för att ersätta den tidigare, beror på några faktorer som vi kommer att prata om nedan. Låt oss titta på de främsta anledningarna till att ögonfransar ibland kan bli sköra eller till och med sluta växa.

En dålig kost

Nya ögonfransar som växer ut kan bli sköra, eller rentav inte växa ut alls, om vissa vitaminer och mineralämnen saknas i vår kost. Ögonfransförlust orsakas av samma problem som ligger bakom håravfall. Du måste äta en balanserad kost som täcker eventuella brister i vitamin B, vitamin A, vitamin E, vitamin B7 (biotin) samt en tillräcklig mängd av järn och magnesium. Så försök att införa gröna grönsaker i din kost, såsom spenat, brysselkål och broccoli liksom frön, torkade frukter som valnötter, pistagenötter, mandel och Omega-3-fettsyror som finns i exempelvis lax.

Dåliga sminkvanor

Att inte tvätta bort sminket inför natten är definitivt ett allvarligt misstag. Många glömmer att ta bort det innan de går till sängs, vilket resulterar i att orenheter ansamlas. Vattenfast mascara är oftast den mest skadliga eftersom den gör det mycket svårare att rengöra ögonen och helt avlägsna den från ögonfransarna. Använd en lämplig sminkborttagare och gör långsamma rörelser när du tar bort mascaran; arbeta mycket noggrant inifrån och ut.

Använda ögonfransböjare

Ibland tar vi på oss mascaran i all hast och ignorerar tillståndet hos ögonfransböjaren. Den plast som används på metallstycket kan lätt skadas, vilket kan orsaka skador på ögonfransarna och även rycka ut dem. Därför bör du regelbundet byta ut plastkudden på din ögonfransböjare.

Vaglar

Detta är en inflammation i ögonlocken (blefarit) som uppstår på grund av abscesser orsakade av en ackumulering av fett. Den orsakas av kontakt med bakterier, speciellt när man rör ögonen med smutsiga händer.

Seborré

Detta uppstår när överflödig olja ackumuleras på nederkanten av ögonlocken. Det resulterar i att ögonfransarna kan fastna i varandra, vilket leder till att vita flagor bildas på ögonlocken. Detta är helt normalt hos yngre människor och uppstår på grund av näringsbrist eller hormonella förändringar.

Huskurer för att få friska och vackra ögonfransar

Vårdande smoothie för vackra ögonfransar

Dricka en näringsrik juice på morgonen
Att dricka en näringsrik juice på morgonen kommer inte bara ge dig friska och vackra ögonfransar, utan också starkt och glänsande hår. Blanda två morötter, en apelsin, två matskedar blompollen, en matsked honung, två krossade valnötter samt några pinjenötter i en mixer. Mixa tills juicen ser bra ut och drick den omedelbart. Denna smoothie innehåller en perfekt mängd vitaminer och mineraler.

Stärk dina ögonfransar

Borsta fransarna med ricinolja
Om du ofta använder smink måste du komma ihåg att först använda osynlig mascara, som vanligen säljs berikad med närande skydd.

Oavsett hur ofta eller sällan du använder smink är det alltid bra att borsta dina ögonfransar varje dag med en speciell liten borste. Bred ett tunt lager av vaselin över dem. Alternativt kan du använda ricinolja. Detta kommer att få dem att växa bättre och friskare. Men kom ihåg att inte använda för mycket så du inte skadar dina ögon eller får konjunktivit.

Badda med kamomill

Använd ekologisk kamomill

Detta är perfekt att göra på kvällen och kommer att hjälpa dig att hålla dina ögonfransar friska och glänsande. För att denna huskur ska fungera bör du alltid använda ekologisk kamomill och inte kamomill som säljs i tepåsar. Allt du behöver göra är att koka två eller tre blommor i en kopp vatten. Gnid in det på dina ögonlock med en bomullstuss och se även till att fukta dina ögonfransar väl.

Blinka ofta

Enligt dermatologer stimulerar detta både cirkulation i ögonlocken och ögonfranstillväxt.

Använd en bra ögonfransmask

Försök att alltid att köpa mascara med pantenol eftersom det innehåller vitamin B5, ceramider och har en viss solskyddsfaktor. Mascaror som säljs som “vattentäta” (de som du inte kan tvätta bort med vatten) är oftast farligare för ögonfransarna eftersom dessa är svårare att få bort. Kom också ihåg att hålla din ögonfransböjare ren eftersom den lätt drar till sig bakterier.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ladda, P. L., & Kamthane, R. B. (2014). Ricinus communis (Castor): An Overview. Int. J. of Res. in Pharmacology & Pharmacotherapeutics.
  • Amador, G. J., Mao, W., DeMercurio, P., Montero, C., Clewis, J., Alexeev, A., & Hu, D. L. (2015). Eyelashes divert airflow to protect the eye. Journal of the Royal Society Interface.
  • Kim, M. J., Seo, Y. K., Boo, Y. C., & Koh, J. S. (2016). A proposal of a standardized protocol to evaluate waterproof effect of eyeliner and mascara. International Journal of Cosmetic Science
  • American Academy of Ophthalmology. [Internet]. Uso de maquillaje en los ojos. 2011. Disponible en: https://www.aao.org/salud-ocular/consejos/uso-de-maquillaje-en-los-ojos
  • Amador, G. J., Mao, W., DeMercurio, P., Montero, C., Clewis, J., Alexeev, A., & Hu, D. L. (2015). Eyelashes divert airflow to protect the eye. Journal of the Royal Society Interface.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.