Hur man gör så att ögonfransarna växer

Hur man gör så att ögonfransarna växer

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Precis som med ditt hår så kan ögonfransarna falla av och växa tillbaka. Om de faller av eller skadas av mascaran, p.g.a plockning eller färg, kan det hända att du behöver vänta innan ögonfransarna växer fram igen.

Även om längden och hälsan på dina ögonfransar bestäms av din genetik, finns det vissa naturliga metoder som du kan använda för att få ögonfransarna att växa igen. Så hur gör man så att ögonfransarna växer? Vi kommer att prata om näringsämnen som du du bör konsumera och andra trick för att få långa och hälsosamma ögonfransar.

Vitamin H

Vitamin H (Biotin) främjar snabbare hårväxt och hjälper till att stärka håret. Vitamin H är en vitamin i B-komplexet av vitaminer som kan hittas i flera olika kosmetiska produkter, samt viss typ av mat.

Denna vattenlösliga vitamin finns i sardiner, valnötter, mandlar, bryggerijäst, bananer och fullkorn. Den finns även i äggulor. Råa äggvitor innehåller dock avidin – ett protein som förhindrar absorption av vitamin H.

Antioxidanter

Vitamin C och E, två antioxidantiska vitaminer, är viktiga för din hårväxt och normala utveckling. Utan vitamin C kan håret bli torrt och livlöst. Vitamin C kan även blockera skador på håret som uppkommer av fria radikaler, för att på så sätt hålla det friskt och hjälpa till att läka och reparera det.

Vitamin E ökar cirkulationen till skalpen, vilket leder till en friskare skalp. Dessa vitaminer finns i citrusfrukter, avokado och gröna blad.

Olivolja

Olivolja i burk

Gnugga lite olivolja eller ricinolja på dina ögonlock, vid basen av dina ögonfransar, varje kväll. Detta kommer att göra så att ögonfransarna växer och blir längre och tjockare. Du kommer börja se att de växer efter en eller två månader. Denna nya hårväxt kommer vara hälsosammare och starkare än den tidigare. Olivolja fungerar även som balsam för att förbättra ögonfransarnas hälsa.

Notera dock att du bör använda extra jungfruolivolja, eftersom den enligt forskning innehåller flest hälsosamma ämnen.

Emuolja

Emuolja förbättrar hur ögonfransarna växer och stimulerar dem att bli längre och tjockare. Tryck nätt med lite av denna olja på dina ögonfransar för att stimulera håret till ny hårväxt.

Vaselin

Denna alternativa behandling fungerar på samma sätt som olivolja och ricinolja. Gnugga lite av det på dina ögon på basen av dina ögonfransar varje kväll innan du går till sängs. Du kan tvätta av det efter 15 minuter om du vill. Du kommer märka att ögonfransarna växer efter bara ett par veckor.

En balanserad kost gör att ögonfransarna växer

Att äta en hälsosam kost rik på proteiner och vitaminer hjälper ögonfransarna att växa. Bra mat som hjälper ögonfransarna är: fisk, ägg, bönor och yoghurt. Sojaprotein är också fördelaktigt och gör att ögonfransarna växer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.