Tips för hur du får bort valkar på fötterna

Tips för hur du får bort valkar på fötterna
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Valkar på fötterna är relativt vanliga och uppkommer generellt på grund av olämpliga skor som ständigt skapar friktion runt hälarna, tårna, fotsulorna och andra ställen där knölar kan uppstå.

Sanningen är att valkar formas för att skydda fötterna från skada, vilket är anledningen till varför de uppkommer på områden med mycket friktion.

Om du inte behandlar valkar i tid kan de dock orsaka skada och ibland även blöda, vilket riskerar infektion. Diabetiker måste verkligen ta väl hand om sina fötter, då skador orsakade av valkar kan vara farliga.

Ha i åtanke att diabetiker ofta har dålig blodcirkulation vilket gör det svårare för deras sår att läka, så de är mer mottagliga och sårbara för infektioner. Därför är det viktigt att du inte ignorerar skador på fötterna.

Utöver problemet med blodcirkulationen har diabetiker även svårare att känna av smärta, och borde därför titta till lite extra på sina fötter efter sår eller skador.

Nedan kommer vi ge dig en lista på några tips som kan hjälpa dig att förhindra eller minska uppkomsten av valkar på fötterna, samt naturliga behandlingar som kan hjälpa till att få bort valkar.

Tips för att undvika valkar på fötterna

 • Använd inte högklackade skor eller annat som kan vara obekvämt för länge, och undvik helt och hållet att gå längre distanser med dem.
 • Ha alltid någon form av bekväma skor till hands ifall du behöver ta en oväntad promenad.
 • Återfukta dina fötter och ta hand om dem på andra sätt. Lägg fötterna i varmt vatten varje eller varannan vecka och använd en pimpsten för att mjuka upp valkarna.
 • Vi rekommenderar inte att du använder något för att skära i dina valkar eftersom området under är väldigt känsligt, och du kan då orsaka mer skada. Om du gör det och istället råkar skära i huden under, kan du orsaka infektioner som bara förvärrar smärtan och obehaget. Om du har väldigt framträdande valkar som orsakar obehag är det bättre att besöka en fotvårdsspecialist som kan hjälpa dig att ta bort dem utan att riskera att skada dig ytterligare.
 • Fuktkrämen du använder borde vara speciellt framtagen för dina fötter. Du kan hitta många olika märken och priser i affären. Handkrämer uppfyller inte kraven som behövs för dina fötter.
 • Undvik att använda tjocka strumpor som ökar friktionen i vissa områden. Det är bättre att använda mjuka strumpor, helst bomull. Bomullsstrumpor ser även till att dina fötter håller sig torra och hjälper därmed att undvika uppkomsten av svamp.
 • Glöm inte bort fötterna under vintern när de inte syns lika mycket. De behöver vård året om.
 • Det kan vara användbart att investera i skyddande sulor för att undvika att dina skor skaver på fötterna.

Huskurer för valkar på fötterna

Nummer 1

fotbad

Blöt först dina fötter i minst 10 minuter i varmt vatten. Dra upp fötterna och smörj en blandning av en tesked bikarbonat och lite vatten på valkarna. Massera försiktigt området och använd sedan en pimpsten på det.

Nummer 2

Gör en blandning av fyra teskedar kamomill i en liter vatten. Fukta dina fötter med tillsatsen. Kamomillen kommer hjälpa dig att lindra obehaget och mjuka upp hård hud.

Nummer 3

Skivad lime

Skär upp en skiva limefrukt och placera den på det valkade området. Sätt fast limeskivan med någon slags bandage och låt den sitta hela natten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Freeman, D. B. (2002). Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. American Family Physician.
 • Singh, D., Bentley, G., & Trevino, S. G. (1996). Callosities, corns, and calluses. BMJ.
 • Al Aboud AM, Badri T. Corns. [Updated 2019 Mar 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.