Te på krysantemum: Fördelar och kontraindikationer

Te på krysantemum är populärt för sin milda smak, som liknar kamomill. Inom traditionell kinesisk medicin är det uppskattat för sina antiinflammatoriska och avslappnande egenskaper. Vill du veta mer? Fortsätt läsa!
Te på krysantemum: Fördelar och kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Te på krysantemum är en naturlig dryck som du brygger på torkade krysantemumblommor. Den karaktäriseras av sin ljusa, gyllene ton och har en mjuk och blommig smak som liknar kamomill. Har du hört talas om dess egenskaper?

En artikel publicerad i Molecules Journal visar att denna växt är en naturlig källa till flavonoider, antocyaniner, linaria och andra sammansatta antioxidanter som är fördelaktiga för vår hälsa. Många anser också att den har antiinflammatoriska, avslappnande och blodtryckssänkande egenskaper.

På grund av detta är det inte förvånande att många anser att detta te hjälper till att främja välbefinnande och minska risken för sjukdomar. Även om det inte ersätter några medicinska behandlingar, kan det fungera som en hjälp för att lindra symptomen på vissa tillstånd. Nedan berättar vi allt om dess fördelar och kontraindikationer.

Medicinska egenskaper hos te på krysantemum

En stor del av hälsofördelarna med te på krysantemum kommer från dess antioxidantiska och antiinflammatoriska egenskaper. Enligt en studie i Food Chemistry ligger fenolföreningarna, glukosiderna och organiska syror bakom denna medicinska potential.

Speciellt har specialister funnit att denna dryck hjälper till att hämma de negativa effekterna av fria radikaler, inflammation och tillväxt av onormala celler. De noterar också att den har febernedsättande, antiartritiska, lugnande, neuroskyddande, blodtryckssänkande och antiallergiska effekter.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Tåliga växter som inte kräver mycket vård

Fördelar med te på krysantemum

Inom traditionell kinesisk medicin har man använt krysantemum sedan antiken för att lindra en mängd olika plågor. Faktum är att det även idag är ett rekommenderat alternativ för tillstånd som högt blodtryck, hypertyreos och besvär med andnings- och nervsystemet.

Och även om de vetenskapliga bevisen är begränsade, stöder flera undersökningar påståenden om de egenskaper som folk menar följer med detta te. Tänk dock på att det för närvarande inte anses vara en förstahandsbehandling för några sjukdomar. Forskare undersöker fortfarande dess effekter och säkerhet. Men frånsett det, vad skulle specialister rekommendera det till?

krysantemum
Plantan har antioxidantiska egenskaper som förklarar en stor del av de fördelar som många tillskriver den vid medicinskt bruk.

Mot inflammation

Överskott av inflammation i kroppen är orsaken till många sjukdomar. Det påverkar inte bara leder och muskler, utan det kan också leda till hjärtproblem och neurologiska problem. Gällande detta har en undersökning i Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters funnit att vissa kemiska ämnen i krysantemum bekämpar inflammation.

Specifikt är det oktulosonsyra, krysanol A (1) och 17 andra föreningar som är ansvariga för denna effekt. Tidigare studier som en som publicerats i The AAPS Journal stöder detta påstående och menar att det kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar.

För benhälsa

Te på krysantemum är inte något mirakelmedel mot sjukdomar som påverkar benhälsan. Hur som helst verkar det bidra till bättre benhälsa och minska risken för osteoporos, enligt en studie publicerad i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Undersökningen drog slutsatsen att extrakt från växten hjälpte till att reglera benuppbyggnad på grund av att det hämmade differentiering och funktionen hos osteoklaster. Dessutom stimulerades funktionen hos osteoblaster. Och även om det inte har gjorts många kliniska prövningar på detta, tror specialister att det i framtiden kan vara ett bra terapeutiskt medel mot bensjukdomar.

Te på krysantemum för huden

Du kan även gynnas av de antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna hos krysantemum på en estetisk nivå. En studie i Journal of Cosmetic Dermatology fann att blandningar som innehöll krysantemum hjälpte till att minska fläckar och märken på huden på grund av att de reducerade melanin.

Som en del av dessa studier noterade Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine att applicering av denna växt lokalt hjälpte till att minska symptom på hudskador som liknar dem som orsakas av atopisk dermatit. I sin tur hävdar anekdotiska data att det kan vara användbart mot fläckar och akne.

Andra möjliga fördelar

Enligt gammal tradition använder man te på krysantemum även av många andra medicinska skäl. Det finns dock inte mycket bevis som stöder dess effektivitet. Hur som helst så är det fortfarande ett populärt naturläkemedel i asiatiska länder lika mycket som i väst.

 • På grund av dess låga kaloriinnehåll och höga antioxidantiska kapacitet rekommenderar man denna dryck för dem som vill gå ner i vikt. Även om det i sig inte har några relevanta effekter, kan det hjälpa om du inkluderar detta te i en balanserad kost.
 • Individer använder också krysantemum i aromaterapi för att sänka blodtrycket och främja avslappning. Man rekommenderar det för att minska stressinducerade symptom.
 • Det har antipyretiska egenskaper, vilket med andra ord innebär att det kan hjälpa till att lindra feber.
 • Det kan hjälpa till att minska mental utmattning och förbättra koncentrationen. I studier på djur visar det också förmågan att kunna skydda hjärnan.

Upptäck mer i den här artikeln: De bästa teerna för att lugna nerver & ångest

Försiktighetsåtgärder och biverkningar av te på krysantemum

För de flesta friska vuxna är krysantemumte säkert så länge du dricker det med måtta. Specialister avråder dock från att personer dricker det om de är allergiska mot prästkrage eller ambrosia. Det är viktigt att du slutar använda det om du lägger märke till några symptom, som utslag eller andningssvårigheter.

Alternativt bör du komma ihåg att det kan interagera med andra läkemedel du tar. Av den anledningen, om du genomgår någon medicinsk behandling (med antiinflammatoriska medel, cancermediciner, antibakteriella medel etc.) är det bäst att konsultera din läkare. Han eller hon kommer sannolikt att avråda från att du tar dem i följande situationer:

 • Graviditet eller amning
 • Diabetes
 • Om du har känslig hud
 • Diagnostiserad hypertoni

Det är också värt att nämna att regelbundet intag av te på krysantemum är kopplat till ljuskänslighet. Med detta menar vi att det är svårt att klara av starkare ljus. Om du dricker detta te regelbundet, bör du av denna anledning vara försiktig när du är i solen (med solskydd och solglasögon).

kvinna med utslag på armen
Te från denna växt är kopplat till ljuskänslighet, så regelbunden konsumtion kan kräva att du förbättrar din hudvårdsrutin.

Hur man brygger te på krysantemum

Du kan vanligtvis hitta krysantemumte i hälsokostbutiker. Men du kan också göra ditt eget te av torkade krysantemumblommor. Om du väljer att göra det själv, gör så här:

Ingredienser

 • 1 matsked torkade krysantemumblommor
 • 2,5 dl vatten

Så här gör du:

 • Värm upp vatten tills det kokar och tillsätt sedan de torkade krysantemumblommorna.
 • Sänk värmen och låt puttra ytterligare en minut.
 • Stäng sedan av värmen och låt ditt te dra i 10 minuter.
 • Sila av blommorna och servera teet.
 • Du kan dricka upp till två koppar om dagen.

En säker och lämplig dos av te på krysantemum har ännu inte fastställts av vetenskapliga data. Dosen kan variera beroende på faktorer som ålder, hälsotillstånd och andra förhållanden. Av den anledningen rekommenderar vi att du konsulterar en läkare innan du börjar dricka det regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Han AR, Nam B, Kim BR, et al. Phytochemical Composition and Antioxidant Activities of Two Different Color Chrysanthemum Flower Teas. Molecules. 2019;24(2):329. Published 2019 Jan 17. doi:10.3390/molecules24020329
 • Li Y, Yang P, Luo Y, Gao B, Sun J, Lu W, Liu J, Chen P, Zhang Y, Yu LL. Chemical compositions of chrysanthemum teas and their anti-inflammatory and antioxidant properties. Food Chem. 2019 Jul 15;286:8-16. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.02.013. Epub 2019 Feb 12. PMID: 30827670.
 • Luyen BT, Tai BH, Thao NP, Cha JY, Lee HY, Lee YM, Kim YH. Anti-inflammatory components of Chrysanthemum indicum flowers. Bioorg Med Chem Lett. 2015 Jan 15;25(2):266-9. doi: 10.1016/j.bmcl.2014.11.054. Epub 2014 Nov 27. PMID: 25497988.
 • Wu TY, Khor TO, Saw CL, et al. Anti-inflammatory/Anti-oxidative stress activities and differential regulation of Nrf2-mediated genes by non-polar fractions of tea Chrysanthemum zawadskii and licorice Glycyrrhiza uralensis. AAPS J. 2011;13(1):1-13. doi:10.1208/s12248-010-9239-4
 • Baek, J. M., Kim, J.-Y., Cheon, Y.-H., Park, S.-H., Ahn, S.-J., Yoon, K.-H., Oh, J., & Lee, M. S. (2014). Dual Effect ofChrysanthemum indicumExtract to Stimulate Osteoblast Differentiation and Inhibit Osteoclast Formation and ResorptionIn Vitro. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014, 1–13. https://doi.org/10.1155/2014/176049
 • Choi KT, Kim JH, Cho HT, Lim SS, Kwak SS, Kim YJ. Dermatologic evaluation of cosmetic formulations containing Chrysanthemum indicum extract. J Cosmet Dermatol. 2016 Jun;15(2):162-8. doi: 10.1111/jocd.12211. Epub 2016 Jan 20. PMID: 26786567.
 • Park S, Lee JB, Kang S. Topical Application of Chrysanthemum indicum L. Attenuates the Development of Atopic Dermatitis-Like Skin Lesions by Suppressing Serum IgE Levels, IFN-γ, and IL-4 in Nc/Nga Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:821967. doi:10.1155/2012/821967
 • Cha JY, Nepali S, Lee HY, et al. Chrysanthemum indicum L. ethanol extract reduces high-fat diet-induced obesity in mice. Exp Ther Med. 2018;15(6):5070-5076. doi:10.3892/etm.2018.6042
 • Kim DS, Goo YM, Cho J, et al. Effect of Volatile Organic Chemicals in Chrysanthemum indicum Linné on Blood Pressure and Electroencephalogram. Molecules. 2018;23(8):2063. Published 2018 Aug 17. doi:10.3390/molecules23082063
 • Lin GH, Lin L, Liang HW, Ma X, Wang JY, Wu LP, Jiang HD, Bruce IC, Xia Q. Antioxidant action of a Chrysanthemum morifolium extract protects rat brain against ischemia and reperfusion injury. J Med Food. 2010 Apr;13(2):306-11. doi: 10.1089/jmf.2009.1184. PMID: 20412018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.