Vad är hudsjukdomen atopisk dermatit?

Atopisk dermatit är en hudsjukdom som har blivit allt vanligare under de senaste åren. Idag lider en femtedel av alla barn av den. Den drabbar oftast barn, men kan även förekomma i alla åldrar.
Vad är hudsjukdomen atopisk dermatit?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hudsjukdomen atopisk dermatit, även känd som eksem, är en hudsjukdom som orsakar rodnad och klåda. Det är vanligare hos barn. Men sjukdomen kan förekomma hos personer i alla åldrar. Det är i allmänhet ett kroniskt tillstånd, men som också kan försvinna under vissa perioder och sedan komma tillbaka.

För närvarande tror läkare att denna sjukdom drabbar cirka 20% av alla barn över hela världen. Även om det är något vanligare i de utvecklade länderna på norra halvklotet, förekommer det på alla kontinenter. Mellan 3 och 5% av alla barn med atopisk dermatit kommer att fortsätta att ha dessa eksem upp i vuxen ålder.

Dessutom ökar förekomsten av denna sjukdom. Detta beror på effekterna av miljöföroreningar och ohälsosamma vanor. Till exempel kan konstant stress och dålig sömn förvärra den. Läkarna har ännu inte har upptäckt något botemedel mot denna sjukdom, men det pågår intensiv forskning i ämnet.

Vad är atopisk dermatit?

kvinna med hudsjukdomen atopisk dermatit: river sig på nacken
Atopisk dermatit är en hudsjukdom som orsakar rodnad och klåda i olika hudområden. Dessutom är det en vanlig orsak till överdriven torrhet.

Hudsjukdomen atopisk dermatit är en störning som manifesterar sig som rodnad och klåda på huden. Huden blir ofta karakteristiskt mycket torr. Detta leder till att huden flagar av och till irritation, vilket orsakar symptom som intensiv klåda. Ibland leder det till uppkomsten av små blåsor med klar vätska i.

Man kan klassificera atopisk dermatit i tre grupper beroende på vid vilken ålder det börjar:

 • Infantil dermatit. Detta börjar manifestera sig vid fem månaders ålder. Det förekommer främst i ansiktet, runt munnen, näsan och området runt ögonen. Ibland kan man också se det i hårbotten, vid öronen och på baksidan av händerna. Det orsakar konstant klåda.
 • Under barndomen. Detta är en typ av atopisk dermatit som börjar ungefär vid två års ålder och fortsätter upp till sju års ålder eller fram till puberteten. Det förekommer oftast på armbågar och knän, man kan också blossa upp var som helst på kroppen.
 • I vuxen ålder. Denna typ av atopisk dermatit manifesterar sig efter puberteten och kännetecknas av plack på huden, i allmänhet med sår och sprickor. Det påverkar också främst baksidan av händerna, samt huden i armvecket, på benen och fötterna.

Den här artikeln kan intressera dig: Lär dig att lindra symtom vid atopisk dermatit

Orsaker

Vetenskapen har inte fastställt alla orsakerna till denna sjukdom. Dock känner vi till att flera faktorer kan påverka uppkomsten av den eller göra den värre. Dessa faktorer är:

 • Genetik. Hittills tror experter att den främsta orsaken till atopisk dermatit är en genetisk predisposition. Barnen till föräldrar som lider av hösnuva är mer benägna att utveckla tillståndet.
 • Moderns ålder. Ju äldre mamman är vid förlossningen, desto större sannolikhet är det att deras barn kommer att drabbas av atopisk dermatit.
 • Miljö. Sjukdomen förekommer oftare i förorenade städer med kallt klimat. Det är också vanligare på dammiga platser och där människor röker.

Samtidigt vet experter att stress och sömnlöshet kan utlösa sjukdomen. Svett verkar också påverka eksemen, liksom användningen av nylon- och ylleplagg. Denna sjukdom förekommer ofta hos personer med matallergier eller andra typer av allergier.

Symptom och diagnos av hudsjukdomen atopisk dermatit

person med hudsjukdomen atopisk dermatit kliar sig på halsen
Symptomen på atopisk dermatit inkluderar hudskador med ett flagnande rödaktigt utseende. Svårighetsgraden varierar från patient till patient.

Det huvudsakliga symptomet på atopisk dermatit är hudskador. De är röda och har ofta sårskorpor på sig. Dessutom åtföljs de av en mycket intensiv och långvarig klåda. Detta leder ofta till känslomässiga problem på grund av hur besvärande klådan är.

Hos spädbarn är lesionerna vesikulära (blåsor) och exudativa (vätskande). Hos barn ser skadorna torra, läderaktiga och tjocka ut. Vuxna får eksem med ett läderartat och hyper- eller hypopigmenterat utseende. Med andra ord, de har antingen mer eller mindre pigment än omgivande hud.

De som lider av denna sjukdom under en längre period har en ökad risk att utveckla grå starr mellan 20 och 30 års ålder. Experter vet fortfarande inte varför. Dessutom är de mer benägna att utveckla herpeseksem om de får herpes simplex-virus.

En läkare kan vanligtvis diagnostisera sjukdomen genom att helt enkelt titta på patientens hud. En hudundersökning och analys av patientens medicinska historia räcker vanligtvis. Ibland gör läkare några fler tester, men laboratorietester krävs dock sällan.

Har du symptom på detta tillstånd? I så fall bör du ta dig till en hudläkare så snart som möjligt. Denna läkare kommer att kunna ställa en korrekt diagnos och lägga upp en behandlingsplan åt dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Garnacho-Saucedo, G., Salido-Vallejo, R., & Moreno-Giménez, J. C. (2013). Actualización en dermatitis atópica. Propuesta de algoritmo de actuación. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(1), 4-16.
 • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96–120.
 • Barnes KC. An update on the genetics of atopic dermatitis: scratching the surface in 2009. J Allergy Clin Immunol. 2010;125(1):16–31. doi:10.1016/j.jaci.2009.11.008
 • Thomsen SF. Atopic dermatitis: natural history, diagnosis, and treatment. ISRN Allergy. 2014;2014:354250. Published 2014 Apr 2. doi:10.1155/2014/354250
 • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2019 Feb 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/
 • Kapur S, Watson W, Carr S. Atopic dermatitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018;14(Suppl 2):52. Published 2018 Sep 12. doi:10.1186/s13223-018-0281-6
 • Wen, H.-J., Chen, P.-C., Chiang, T.-L., Lin, S.-J., Chuang, Y.-L., y Guo, Y.-L. (2009) Predecir el riesgo de dermatitis atópica infantil temprana por factores hereditarios y ambientales. British Journal of Dermatology, 161 (5), 1166-1172. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2009.09412.x.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.