Åtta aromatiska oljor för att sova bättre

Det finns flera strategier som är rekommenderade innan du går till sängs för att slappna av och somna. Här kommer åtta aromatiska oljor som kan hjälpa dig att sova bättre eftersom de förebygger sömnlöshet och garanterar att du får djup vila.
Åtta aromatiska oljor för att sova bättre

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att somna och få en god natts sömn är ett fysiologiskt behov. Sömn hjälper dig att tänka klarare, tänka över saker och koncentrera dig bättre. Att inte sova tillräckligt leder i sin tur till försämrad mental och fysisk hälsa. Genom att använda strategier såsom aromatiska oljor för att sova bättre kan du dock maximera din vila.

Det finns flera strategier som rekommenderas innan man går till sängs för att slappna av och sova bra. Här kommer åtta aromatiska oljor som kan hjälpa dig att sova bättre, eftersom de kan motverka insomni och garantera att du får djup vila.

Nuförtiden är faktiskt aromaterapi en värdefull resurs som hjälper folk att nå tillstånd av fridfullhet, vilket även är bra i andra dagliga sammanhang.

Stress, sömnlöshet, ångest och depression

Vaken kvinna med mobil

Dagens överväldigande livsstil är laddad med ansvar som kan utlösa episoder av stress. Att vakna tidigt på morgonen, titta på klockan eller mobilen eller att lida av sömnsvårigheter är några symptom på stress.

Insomni bidrar till att ändra ditt schema och din kost, och påverkar konsumtionen av kaffe och alkohol. När du inte sover bra kan det leda till dåligt humör, generell sjukdomskänsla, irritabilitet eller generell trötthetStress kan även vara ett symptom på emotionella problem som depression och ångest.

Aromaterapi är som tur är en terapeutisk kultur som hjälper dig i kampen mot dessa sjukdomar. Den ersätter inte andra behandlingar, men kan hjälpa dig att må bättre med naturliga medel.

Eteriska oljor och nervsystemet

Eteriska oljor och nervsystemet

Eteriska eller aromatiska oljor är aktiva ingredienser som verkar på det parasympatiska nervsystemet – som kontrollerar din vila, avslappning. Miljontals luktreceptorer i näsan är kopplade till hjärnan, och därför har aromerna en omedelbar påverkan på vila, avslappning och sömn.

Vissa aktiva ingredienser finns i flera aromatiska oljor. Bland dem hittar vi pomerans och lavendel, som är lugnande och avslappnande. Antingen genom massage, avkok eller aromatiska spridare kan deras aromer nå hjärnan, och deras effekter gör det möjligt att vila fridfullt och minska spänningar, ångest och depression.

8 aromatiska oljor för att sova bättre

Aromatiska oljor i rad

1. Lavendel – den högst värderade aromatiska oljan

I aromaterapi är lavendelolja den mest värderade. Dess påverkan på nervsystemet är otvivelaktig tack vare dess lugnande och avslappnande effekt. Den är perfekt för sömn, även vid kroniska fall av insomni.

För att dra nytta av lavendelolja är det rekommenderat att:

 • Hälla 15 droppar av den i en spridare på natten.
 • Massera in den i ansikte, hals, nacke, armar, händer och fötter.
 • Placera en droppe på vardera handled eller på nacken, utspädd i en kräm eller kroppsolja.

2. Pomeransolja

De lugnande egenskaperna hos pomeransolja motverkar effektivt insomni, depression, stress, ångest och nervositet.

Med en doftspridare eller via massage är pomerans en av de bästa aromatiska oljorna för att motverka sömnproblem.

3. Eterisk mandarinolja

Om du har problem med att koppla bort från vardagshetsen kan mandarinessens vara väldigt hjälpsam för avslappning och vila.

 • Det bästa sättet att använda den är genom att hälla 15 droppar i en spridare innan du lägger dig.
 • Alternativt kan du även förtära den på morgonen och kvällen genom att späda ut två droppar i olivolja.

4. Aromatiska oljor för att sova bättre: valerianaolja

Dess lugnande egenskaper underlättar att få vilsam sömn.

 • Den kan användas genom att placera 15-20 droppar i en spridare eller massera in den på ansikte, nacke och lemmar.

5. Romersk kamomill

Eterisk olja från romersk kamomill är perfekt för att motverka insomni. Den har en kraftfullt avslappnande effekt som till och med gagnar personer med hypertoni som har svårt att slappna av.

6. Mejram för att motverka stress

Egenskaperna hos denna aromatiska olja sänker blodtrycket och släpper på stress. Mejramolja underlättar även andningen när man är förkyld.

 • Använd den i en spridare eller vid massage för att minska upprördhet.

7. Aloysia citrodora mot ångest

Du kan använda denna aromatiska olja för att förebygga ångest, depression och oro eftersom den har väldigt lugnande egenskaper.

 • För att dra full nytta av dess fördelar kan du späda ut den med två droppar olivolja och konsumera tre gånger om dagen.

8. Aromatisk olja från pomeransblad

Denna är känd som en hypnotisk olja som är mer effektiv än kamomill. Det är även en muskelavslappnare som lindrar stress och främjar avslappning.

 • Den är perfekt för att använda till massage.
 • Du kan även lukta på den direkt från behållaren eller ta två droppar utspädda i olivolja.

Aromatiska oljor har en kraftfull effekt på hjärnan. Därför kan de hjälpa dig att slappna av helt och hållet samtidigt som de motverkar insomni, stress och ångest. Du kan göra det genom att lukta på dem närsomhelst under natten, när du vill kunna slappna av och känna frid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
 • Solórzano-Santos, F., & Miranda-Novales, M. G. (2012). Essential oils from aromatic herbs as antimicrobial agents. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2011.08.005
 • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.