Drycker som lindrar stress och lugnar sinnet

n av de mest effektiva dryckerna för att minska stress och slappna av är varm mjölk, som du kan dricka en halvtimme innan du lägger dig för att sova bättre
Drycker som lindrar stress och lugnar sinnet

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Att dricka kaffe för att vakna på morgonen är en vana för många. Men få människor inser att det finns bättre drycker som lindrar stress.

Bortsett från yoga, träning och avkoppling, kommer vissa stressreducerande drycker att hjälpa dig att återvinna balans i vardagen.

Faktum är att det finns naturliga stressreducerande drycker som faktiskt hjälper till att öka mängden neurotransmittorer i hjärnan, som är relaterade till lycka och avkoppling.

Några av dem finns redan i ditt kök utan att du vet om det. Låt oss ta reda på vad de är.

Effektiva naturliga drycker som lindrar stress

Te

te minskar stress

Detta är förmodligen den mest effektiva naturliga drycken för att lugna nerver och sinnet. Inte alla teer fungerar dock på det viset. Vissa teer kan innehålla stora mängder av koffein och då kan effekterna vara det motsatta av det du önskade.

Trots det, så kan en av de hälsosammaste versionerna av denna dryck definitivt hjälpa dig att slappna av.

Det är grönt te, vilket är känt för att vara rikt på antioxidanter och dessutom vara mycket bra för matsmältningen. Dess anti-stress-effekter beror på innehållet av ett ämne som kallas teanin.

Teanin ingriper direkt och frisätter av serotonin och dopamin i kroppen. De psykoaktiva ämnena som detta te frigör kan minska både mental och fysisk stress.

En annan produkt som har kraftiga anti-stress effekter är pepparrotste. Denna växt från tropikerna används i stor utsträckning i Latinamerika och Afrika för att slappna av och att hantera stress.

Varm mjölk: ett traditionellt alternativ bland drycker som lindrar stress

Varm mjölk är en klassiker bland drycker som lindrar stress

Bland drycker som lindrar stress är varm mjölk en klassiker. Den har använts i generationer för att få de små att sova. Dess avslappnande effekter beror på två ämnen: aminosyran tryptofan och vassleprotein.

Båda ämnena spelar en grundläggande roll för att öka serotoninnivåerna i kroppen.

För att uppnå önskad effekt, drick en kopp varm mjölk 15 till 20 minuter innan du lägger dig. Detta rekommenderas inte för personer som är allergiska mot mjölk eller för laktosintoleranta.

Mjölk och te kanske är de mest kända stressreducerande dryckerna när det gäller avslappning. Men vad du kanske inte vet är att det finns andra drycker som också kan minska stress. Och de består i huvudsak av naturliga frukter.

Avkopplande fruktjuicer: körsbär och kiwi

dryck med kiwi

Detta är en läckert alternativ bland drycker som lindrar stress. C-vitamin hjälper till att öka ditt immunförsvar och hjälper även för att slappna av efter en lång dag. Faktum är att alla citrusfrukter kan minska måttliga nivåer av kortisol i kroppen.

Kortisol är ett hormon som produceras under stress. Därför bör apelsiner, mandariner, grapefrukt och citroner alltid finnas med på din matlista.

Speciellt två frukter har visat mycket positiva resultat för att minska stress: körsbär och kiwifrukter.

Kiwifrukt innehåller stora mängder C-vitamin och aktiverar vissa enzymer som ökar dina energinivåer.

Körsbärsaft aktiverar å andra sidan melatoninproduktionen i kroppen. Detta är det hormon som reglerar vila och mängden sömn.

Vatten hjälper också till att lindra stress

vatten kan lindra stress

Om du inte har någon frukt eller en mixer till hands kan ett glas vatten vara en tillfällig lösning för din ångest.

Faktum är att vissa stressmönster utlöses eller förvärras av dehydrering. Därför, så snart du börjar känna lite stress bör ditt första steg vara att dricka vätskor.

Vatten är grundläggande för överlevnad och du måste konsumera en god mängd av det under dagen.

Bara av att dricka vatten så bidrar du till produktionen av endorfiner. Dessa ämnen liknar neurotransmittorer och ger en känsla av välbefinnande.

Endorfiner är ansvariga för vad du känner när du har sex eller lyssnar på musik som du gillar. 

Baserat på denna information kan vi dra slutsatsen att vatten även har vissa begränsade men effektiva analgetiska effekter.

Vissa drycker kan verkligen minska stress, och det är en bra idé att prova dem innan du lägger dig. Glöm inte bort dem under dina tuffaste och mest stressade stunder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.