Tåliga växter som inte kräver mycket vård

Lever du ett hektiskt liv kan blomskötsel vara en omöjlig uppgift. Då kan det vara en bra idé att skaffa dig någon av dessa tåliga växter!
Tåliga växter som inte kräver mycket vård

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För dem som lever ett hektiskt liv eller ofta är på resa kan växtskötsel vara en omöjlig uppgift. Därför ska vi ägna den här artikeln åt att berätta om ett antal tåliga växter som inte kräver mycket omvårdnad.

Växter är prydnader för hemmet och fyller det med liv. De ger också flera fördelar som att rena luften, minska stress och låta dig ta hand om miljön.
Läs vidare för att lära dig mer!

15 tåliga växter för hemmet

De flesta inomhusväxter kommer från tropiska och subtropiska klimat. I kallare länder som Sverige, tål de därför inte vintern ute och anpassar sig till förhållandena inomhus.

För att ta hand om dessa växter bör vattnet som används för att bevattna dem i allmänhet vara vid rumstemperatur och de bör roteras ibland där de står i sina krukor för att säkerställa att alla delar av dem får tillräckligt med solljus.

Nedan ska du få läsa om 15 tåliga växter för hemmet, som alla är mycket lätta att ta hand om!

1. Kaktusar: Mycket tåliga växter

Kaktusar är favoritväxten för dem som inte har mycket tid över åt växtskötsel. De kräver inte beskärning eller konstant vattning. De behöver dock en plats med mycket ljus.

I heta klimat eller på sommaren behöver du vattna dem cirka en gång i veckan. I kalla klimat och på hösten och vintern, vattnar du dem en gång i månaden. En av de vackraste arterna är Mammillaria, som har röda blommor.

tåliga växter: kaktusar
Kaktusar är optimala att odla inomhus, eftersom de knappt behöver någon skötsel.

2. Echeveria Elegans

Echeveria Elegans, ibland kallad rosettblomma, är en flerårig suckulent. Den är mycket bra på att ta vara på vatten, vilket innebär att den tål torra årstider väl. Du kan också använda denna växt för att göra olika dekorativa mönster i kombination med andra typer av suckulenter.

Du bör placera denna växt på en plats med ljus och vattna den var 10:e dag under varma säsonger och en gång i månaden under kalla säsonger.

3. Palettblad, eller (Plectranthus scutellarioides)

Det här är en av de mest populära krukväxterna på grund av dess vackra bladverk. Kombinationen av rött, orange, gult och grönt på bladen verkar ha målats för hand. Denna växt är ett riktigt konstverk!

Det bästa med växten är att den har väldigt lätt för att växa. Denna växt kommer att trivas så länge du placerar den någonstans med ljus. Undvik dock exponering för direkt solljus. Du bör dock vattna den några gånger i veckan och se till att jorden inte torkar ut.

4. Kroton (Codiaeum variegatum): En av våra mest tåliga växter

Dess blad i olika former och ljusa färger (rött, orange och gult) gör den här krukväxten mycket populär i hemmet eftersom den ger sådan liv och färg till rummet. Den kräver inte mycket vård, men det är viktigt att inte låta den torka ut.

5. Aspidistra: Mycket tåliga växter

Om du har ett rum med bara lite solljus som du vill dekorera med växter är Aspidistra det perfekta valet. Den håller i flera år, trivs bäst i torra miljöer och kräver inte någon extra växtnäring.

6. Flamingoblomma

Flamingoblomma är en av de enklaste växterna att ta hand om. Det blommar praktiskt taget hela året med bara lite omvårdnad. Allt du behöver göra är att hålla jorden fuktig och spraya vatten på bladen en gång i veckan så att den håller sig i gott skick.

7. Våreld, eller kalanchoë

Våreld, eller kalanchoë, är en växt som blommar en gång om året, vilket är på våren. Den får då flera röda, orange och gula blommor. Du bör inte utsätta den för direkt solljus och endast ge den måttlig vattning. Men se till att det inte kommer vatten direkt på bladen!

8. Aloe vera

Aloe vera har flera användningsområden inom kosmetika och hälsa. Det är också en mycket lätt växt att ta hand om. Det behöver mycket ljus och inte mycket vatten. Men när den blir större måste du flytta den till en större kruka, så att den kan växa ordentligt.

9. Ädelbanan

Om du har ett stort utrymme som du vill ge en tropisk känsla är en ädelbanan en idealisk växt. Den tillhör växtsläktet bananväxter. Den är ungefär en meter hög och har ganska stora blad. Den behöver konstant fukt och ljus för att trivas.

10. Doftkalanchoë

Denna växt kommer ursprungligen från Brasilien och har ett mycket tropiskt utseende. Bladen är gröna, gula och röda. Eftersom den kommer från djungeln trivs den bäst i fuktiga klimat.

Den växer långsamt och kräver inte mycket vård. Bladen är plana under dagen och viker ihop sig mot slutet av dagen.

11. Spjutbräken (Nephrolepis exaltata)

Spjutbräken, eller fjäderbräken, är förmodligen den mest populära typen av ormbunke. Den är perfekt för områden med lite ljus och den kräver hög luftfuktighet. Du bör därför dagligen spraya den med en sprayflaska vatten. Ormbunkar ser bra ut i hängande krukor. Även om de inte har några blommor är bladen väldigt vackra och ger rummet en bohemisk känsla.

12. Fönsterfikus (Ficus elastica): Vanliga tåliga växter

Detta är en frodig växt med vackra gröna blad som du behöver placera på en plats med mycket ljus. Den bör dock inte få direkt solljus. Den kräver måttlig vattning: en gång i veckan under den varma säsongen och varannan vecka på vintern. Den behöver också en stor kruka så att den kan växa ordentligt.

13. Bergpalm (Chamaedorea)

Den här är en av de mest robusta växterna när det gäller inomhuskrukväxter. Den har långsträckta stjälkar och blad som gör att vilket rum som helst ser elegant ut. Den behöver inte direkt solljus och klarar sig bra i skugga. Bergpalmen växer långsamt och vill ha sporadisk bevattning där jorden får torka ut ibland.

14. Fredskalla (Spathiphyllum)

Fredskalla är en växt som klarar av att stå på platser med bara lite ljus och den får eleganta vita blommor som kallas fredsliljor. Den kan dock vara giftig för katter och hundar. Vattna den när jorden är torr eller bladen hänger.

15. Monstera (Monstera deliciosa)

Detta är en halvt klättrande växt med stora blad i en speciell form. Den har stora hål som bildas på bladen. På grund av sin storlek måste den få en stor kruka att växa i. Denna växt kräver ljus (men inte direkt solljus) och konstant hög luftfuktighet. Under dessa omständigheter kommer den att växa snabbt och ge ditt hem en vintagekänsla.

monstera

Läs också den här artikeln: Omvandla en vägg till en vertikal trädgård

15 tåliga växter att odla utomhus

De främsta egenskaperna hos utomhusväxter är att de tål solljus väl. Många väljer också ofta utomhusväxter som ursprungligen kommer från samma geografiska område som där de ska planteras, eller från liknande klimat. Nedan får du läsa om 15 tåliga växter du kan ha utomhus.

1. Pelargoner är mycket tåliga växter

Pelargoner är bland de mest populära utomhusblommande växterna i världen. De används ofta för att dekorera balkonger. Pelargonens färgglada och många blommor som är lätta att ta hand om ger liv till ditt dekorerade utrymme. De kräver vattning två gånger i veckan på sommaren eller i varma klimat och en gång i veckan i kalla klimat eller på vintern.

2. Cayennepeppar

Cayenne är en snabbt växande blommande buske som inte behöver mycket vattning. Den trivs i soliga miljöer och växer snabbt, varför det krävs beskärning var sjätte månad. Denna växt får din trädgård att se levande och färgstark ut!

3. Gerbera

Den här växten utmärker sig eftersom den växer bra i torra klimat och för sina färgglada blommor som öppnas och stängs under dagen. Gerberan föredrar soliga klimat och kan klara sig i många dagar utan att vattnas.

4. Sibirisk dvärgtall

Detta är en typ av tall som man kan plantera i en kruka och låta stå i trädgården eftersom den trivs utomhus. Det är en av de mest robusta växterna eftersom den tål alla typer av väder. Det trivs dock bäst under soliga dagar. Håll jorden fuktig i heta temperaturer. En annan fördel med tallen är att den kräver minimal vård.

5. Järnört, eller verbena

Järnört är en växt som växer bra utomhus i varma och tempererade klimat. Den kräver inte konstant bevattning och kommer att blomma ut i din trädgård med vackra färger.

6. Trädljung (Erica arborea)

Detta är är en mycket tålig växt som växer i olika klimat och som fyller din trädgård med lila och rosa färger. Den föredrar soliga klimat, men tål också kallare temperaturer. Denna växt kräver bara lite bevattning. Faktum är att du bara måste se till att jorden inte torkar ut helt.

7. Ananas

Ananasplantor är väldigt rustika och tåliga växter som anpassar sig till både inomhus- och utomhusområden. De kommer ursprungligen från tropiska klimat och gillar fukt och solljus, men inte direkt solljus.

De växer därför mycket bra i skugga under träd och löv. De är perfekta för dem som älskar exotiska växter eftersom deras blommor är mycket unika.

8. Gazanior: Tåliga växter för varma klimat

Dessa arter blommar året runt i varma klimat. De växer mycket bra i miljöer där de kan få direkt solljus. De tål dock bara temperaturer ner till 5° C. De är perfekta för dem som vill skapa färgglada utrymmen.

9. Kamomill

Denna växt kan växa i alla typer av jord. Den vill dock ha det torrt. Du bör därför inte övervattna den. Kamomill är mycket lätt att odla och kan stå emot solen. Den blommar med vackra, små vita och gula blommor, som har olika medicinska egenskaper och luktar behagligt.

10. Murgröna: Tåliga växter som man ofta ser utomhus

Om du vill dekorera väggar eller skapa en grön yta på marken är murgröna ett utmärkt val. Den växer snabbt, anpassar sig till olika omständigheter och kräver inte konstant bevattning. Den kan också klara av att växa områden som bara får lite solljus.

11. Isört (Lampranthus spectabilis)

Denna örtväxt  är en av de mest tåliga växterna som finns, vilket är varför den är populär att odla i blomsterbäddar och trädgårdsrabatter. Om du har barn eller husdjur som gillar att leka i trädgården är isört ett perfekt val eftersom den är mycket tålig. Dess blommor är slående vackra och växer bra på soliga platser.

12. Krysantemum: Tåliga växter för balkongen

Krysantemum är perfekta växter för balkonger eftersom de anpassar sig väl till krukor. Även om de behöver mycket ljus behöver de också skugga. Du måste vattna dem varje gång jorden torkar ut. De är mycket lätta att ta hand om och blommar med bara lite vård.

13. Bougainvillea

Dessa arter är kända för sina vackra och många lila och vita blommor. De behöver inte vattnas ofta och deras största fördel är att de inte behöver gödsel för att kunna blomstra.

De klättrar, vilket gör dem till ett perfekt val för att täcka väggar eller en pelare. De kan till och med hjälpa till att skapa en romantisk stämning på uteplatsen eller i trädgården. På platser som har fyra årstider blommar de på våren och sommaren. I tempererade klimat blommar de dock hela året.

tåliga växter

14. Pensé

Om du bor i ett område med ett kallt klimat, till exempel Sverige, är penséer de perfekta blommorna för din trädgård. De tål inte mycket höga temperaturer, men trivs i kalla temperaturer.

Blommorna kan vara röda, gula, rosa, blå, lila, vita och även en kombination av alla dessa färger. De är mycket tåliga växter. Du måste se till att jorden håller sig fuktig, men undvik att övervattna den.

15. Lavendel är en terapeutisk och tålig växt

Lavendel är en annan växt som tål kallt klimat och har olika egenskaper för terapi och avkoppling. Det är en rustik och vild växt, vilket innebär att den också kan leva under ogynnsamma förhållanden.

Den måste ha god dränering och mycket solljus. Man bör därför inte plantera den tillsammans med buskar som ger den skugga eller tar upp utrymme. Man bör bara vattna lavendeln när jorden är torr, vilket är ungefär en gång i veckan.

Välj tåliga växter som bäst passar ditt geografiska område och klimat

Enligt en publikation av University of Georgia är det svårare att ta hand om växter som inte har planterats ordentligt eller inte trivs i det klimat där de har planterats. Man bör därför försöka hitta de perfekta tåliga växterna för det klimat man lever i.

Bara för att en växt är tålig och robust betyder det inte att den inte behöver omvårdnad. Välj därför helst sådana växter som passar din livsstil och bäst passar in i hemmets egenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ponce O, Rodriguez A, Hernández E, Leiva Á, Pérez L. Manual de técnicas de cultivo de plantas ornamentales. 2nd ed. La Havana: Jardín Botánico Nacional; 2014.
  • Rubio Coll, M. and Fernández Terricabras, M., 2018. El Gran Libro De Las Plantas De Interior. Editorial De Vecchi S.A.
  •  Soto A. Guía básica de plantas ornamentales para el diseño de jardines de interior y exterior para clima templado [Maestría]. Universidad Rafael Landivar; 2017.
  • Torrecilla, C., 1998. Manual Práctico De La Jardinería. Madrid: Ed. El País.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.