Fem sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter

Vill du återuppliva dina trädgårdsväxter? Satsa på naturligt gödningsmedel och sluta slösa pengar på industriella alternativ. Använd någon av nedanstående ingredienser och se resultaten själv!
Fem sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter. Även om du hittar gödsel i någon butik eller stormarknad finns det 100% naturliga ingredienser som ger mer näringsämnen till jorden.

Faktum är att kompost har använts sedan antiken för grödor. Men så småningom ersatte folk det med syntetisk gödselmedel. Fastän det senare kan vara effektivt kan det på lång sikt bidra till skadliga effekter.

Medan det är sant att växtrötter inte kan känna skillnaden mellan syntetiskt och organiskt gödselmedel, orsakar industriella gödningsmedel obalanser. Dessutom dödar de bra mikrober och daggmaskar.

Därför bestämde vi oss för att dela med oss av några sätt att göra naturligt gödningsmedel för dina växter med naturliga ingredienser för att få din jord att bli livskraftig igen.

1. Naturligt gödningsmedel baserat på bananskal

Bananskal kan bli ett naturligt gödningsmedel

Bananskal är en av de bästa ingredienserna för att göra naturligt gödningsmedel eftersom de innehåller kalium. Denna väsentliga mineral är ett av de viktigaste näringsämnena för växter – efter kväve. Det spelar en stor roll i fotosyntesen och bildandet av resistenta vävnader.

Dessutom bidrar det till att återuppliva växter när de inte längre blommar eller ser tråkiga ut. Det bästa av allt är att du kan använda bananskal i dess naturliga tillstånd eller till och med göra ett naturligt gödningsmedel med dem.

Instruktioner

 • Skär bananskalen i remsor och låt dem koka i en gryta fylld med vatten i 15 minuter.
 • Stäng av värmen och låt svalna.
 • Spruta slutligen gödselmedlet runt plantorna. Om du vill kan du lämna skalen i vattnet.

2. Naturligt gödningsmedel baserat på äppelcidervinäger

äpplen

Ättiksyra i äppelcidervinäger kan hjälpa till att befrukta växter som växer i sur mark. Absorptionen av dess näringsämnen hjälper till att hålla plantorna i gott skick och gör att bladen inte ser brända ut.

Instruktioner

 • Tillsätt en matsked äppelcidervinäger till vattnet du ska använda för att bevattna dina växter och vattna dem som vanligt.
 • Upprepa minst en gång i månaden.

3. Naturligt gödningsmedel baserat på äggskal

Äggskal kan bli ett utmärkt naturligt gödningsmedel

Folk lägger ofta till andra ingredienser i äggskalskompost. Du kan dock använda äggskalet som det är eftersom det innehåller mycket kalcium och hjälper växter som tomater, paprika och aubergine att växa på ett bra sätt.

Instruktioner

 • Krossa äggskal och placera dem vid botten av dina växter.
 • Du kan också låta skalen torka och pulverisera dem till ett fint pulver (valfritt).
 • Sprid sedan pulvret runt växten.

4. Träaska som gödningsmedel

skogen

Träaska kan hjälpa till att få blommor och växter växa. Detta naturliga ämne innehåller mycket kalium och fosfor, vilka båda är nödvändiga för jordanrikning.

Dessutom innehåller det ämnen som stöter bort myror och andra skadedjur.

Du bör dock inte använda det i sur jord eftersom det förändrar jordens pH-värde.

Instruktioner

 • Ta en rejäl mängd träaska och späd i vatten.
 • Vattna sedan vätskan på de önskade växterna.
 • Om du föredrar det, sprida ett tunt lager aska, 2 eller 3 centimeter bort från stammen.

Obs! Du måste se till att askan inte kommer från trä som är förorenad med metall eller andra föroreningar. Om så är fallet kan du förstöra din trädgård om du använder den askan.

5. Gödningsmedel baserat på alger

alger

Denna typ av kompost är inte så välkänd. Denna naturliga ingrediens, som är tillgänglig både fräsch och torkad, innehåller kraftfulla spårämnen som “bra” mikrober som lever i jorden.

Om du använder detta som gödningsmedel kommer dina växter alltid att se friska ut. Dessutom kommer det att skydda dina växter mot vissa mikroorganismer som gör dem sjuka.

Instruktioner

 • Ta en generös mängd alger och lägg i en hink med vatten.
 • Låt gödningsmedlet vila i 2 till 3 veckor.
 • Efter denna tid, spruta vätskan på jorden.
 • Spruta enbart två koppar på små växter. Om växten är medelstor eller stor kan du spruta fyra till sex koppar på den.

Vill du återuppliva dina trädgårdsväxter? Spendera inte dina intjänade pengar på industriella gödningsmedel. Använd något av ovanstående istället och se resultaten själv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Soto, G., & Meléndez, G. (2004). Cómo medir la calidad de los abonos orgánicos. Manejo Integrado de Plagas Agroecología (Costa Rica).

 • Ganadería, S. de A. y. (2000). Producción de abonos organicos. Producción De Abonos Organicos.

 • Herrán, F. ., Sañudo, J. A. ., Torres, R. R. ., & Rojo, M. . (2008). Importancia de los abonos orgánicos. Ra Ximhai. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.