Naturligt gödsel för dina växter: 5 varianter

Naturliga ingredienser som mosade nässlor är traditionella metoder för att nära växter. De är ett perfekt sätt att undvika bruk av kemiska produkter.
Naturligt gödsel för dina växter: 5 varianter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att använda naturligt gödsel för dina växter är ett av de bästa sätten att säkerställa att de hålls i gott skick. Det är speciellt bra om du odlar din egen mat eftersom du inte behöver använda kemiska gödningsmedel.

I dagens artikel ska vi ge dig några trädgårdstips angående hur du använder naturligt gödsel för dina växter. Det är ett perfekt sätt att undvika giftiga produkter och samtidigt spara pengar.

Naturligt och effektivt gödsel för dina växter

Om du vill minska användningen av giftiga ämnen som påverkar miljö negativt, som kemiska gödningsmedel, då ska du fortsätta läsa.

Idag ska vi visa dig hur man gör eget gödsel hemma med naturliga ingredienser utan att spendera en massa pengar. Du kommer märka att växterna blir mer välmående efter ett tag.

Bananskal är användbara

Bananer har mineraler som kan främja tillväxt och utveckling hos växter.

Gödsel med banan

En hel banan, inklusive skalet, är rik i kalium. Detta mineral är bra för att främja blomning hos växter. Vidare kan detta mineral enkelt absorberas av växterna när du lagt till det i jorden.

Bananer är dessutom rika i fosfor, så bananskalen kan stärka växterna och göra fotosyntesen mer effektivSom du kan se är det mycket ekovänligt.

Hur man gör

 • Tärna bananskalet och lägg i en kastrull.
 • Tillsätt tillräckligt med vatten för att precis täcka det.
 • Ställ på spisen och koka i runt 15 minuter.
 • Låt det svalna och sila sedan.
 • Späd ut vätskan med två delar vatten.
 • Applicera på växterna.

Du kan även låta bananskalen torka och sedan pulverisera dem, varpå du sprider ut det på jorden.

Nässelgödsel med naturliga ingredienser

Detta gödsel är ett jäst biostimulantextrakt som höjer växternas tillväxt och styrka, samt stärker deras naturliga försvar. Nässelgödsel tillför många näringsämnen till grödorna.

Den bidrar till exempel med det väte som växter behöver för att växa, och fungerar även som ett bekämpningsmedel och svampdödande medel.

Hur man gör

 • Placera runt 1 kg nässlor i en behållare. Inkludera ej rötterna.
 • Skär dem sedan i småbitar (använd handskar så att du inte bränner dig) och blötlägg dem sedan i runt 1 1/2 liter vatten utan klor.
 • Sila vattnet och applicera på växterna.

Använd kaffe

Kasta inte kaffesumpen

Kaffesump är perfekt som ett naturligt gödsel.

Spara den kaffesump som blir över när du gjort kaffe i en behållare. Du kan faktiskt använda det för att gödsla dina växter.

Det är en perfekt substans till växter som behöver sur jord, såsom blåbärsplantor.

Hur man gör

 • Häll runt 1 liter kaffesump i en hink med minst 2 1/2 liter vatten.
 • Låt dra i 2-3 dagar.
 • Häll blandningen vid basen hos dina växter.

Du kan även applicera små mängder kaffesump runt växternas baser. Var dock försiktig så att du inte går till överdrift, för jord som är för sur kan vara skadligt för dina växter.

Äggskal

Äggskal är perfekta för att gödsla växter naturligt, speciellt tomater och pepparfrukter. Det kommer även motverka att de ruttnar.

Det höga kalciuminnehållet i äggskal är perfekt för i princip alla fruktplantor.

Hur man gör

 • Låt skalen torka helt.
 • Mal dem sedan till ett pulver.
 • Applicera pulvret i jorden runt växterna.

Aska

Aska som ett naturligt gödsel för dina växter

Aska är också utmärkt för att ge våra växter näring. Den måste dock komma från obehandlat trä och utan kemikalier. Den kommer dessutom hålla skadedjur borta.

Att använda aska som ett naturligt gödsel främjar mognad hos växter, speciellt fruktträd. Den håller även skadedjur borta, men den rekommenderas inte för att höja pH-värdet hos jorden.

Kom ihåg att du måste välja aska från obehandlat trä av hög kvalitet. Se till att den inte innehåller några andra material, kemikalier eller fernissa.

Hur man gör

 • I det här fallet behöver du bara späda ut askan i vattningssystemet och applicera den.
 • Du kan även placera ett tunt lager av aska runt basen av växterna (utan att vidröra dem) eller gräva ned den i marken.

Att använda naturligt gödsel för dina växter kan hjälpa dig att undvika kemiska produkter, som kan vara mycket giftiga och skadliga.

Hjälp till att bidra till vår miljös välmående på ett väldigt hållbart sätt!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.