Hur du gör för att odla dina egna blåbär

Blåbär är inte bara gott i pajer, utan detta bär gynnar också din hälsa. I denna artikel berättar vi hur man odlar egna blåbär hemma.
Hur du gör för att odla dina egna blåbär

Senaste uppdateringen: 18 november, 2020

Blåbärets blåa färg är nästan lika tilltalande som dess distinkta smak. Detta mycket utsökta bär växer på ris som vi vanligtvis hittar vilt i skogen. Men skulle du vilja ha dina egna blåbär hemma? Läs då vidare! Vi ska berätta hur du enkelt kan odla dina egna blåbär.

Detta bär hör till Vaccinium-släktet. Blåbär är ett av de mest populära bären tack vare dess läckra smak, vilket är varför det är en eftertraktad ingrediens i många recept.

Dessutom finns det många hälsofördelar med blåbär.

Egenskaperna hos blåbär

Hur du kan odla dina egna blåbär

Blåbär är väldigt näringsrika bär. Framför allt innehåller de C-vitamin, fiber, kalium, järn och kalcium . Dessa bär är även särskilt nyttiga tack vare de naturliga antioxidanter och pigment som de innehåller.

Blåbär har följande hälsofördelar:

 • Deras antioxidanter, antocyaniner och karotenoider bidrar till bildandet av ben och tänder, såväl som produktionen av röda blodkroppar och absorptionen av järn. De neutraliserar också skadliga ämnen.
 • Dessutom stärker deras kalium musklerna och nervsystemet.
 • Samtidigt hjälper deras fiber till att reglera tarmfloran.
 • Vitaminerna i blåbär förbättrar också för immunförsvaret, vilket minskar risken för sjukdom. Därutöver hjälper deras antiseptiska effekter till att bekämpa infektioner orsakade av bakterier.
 • Eftersom gravida kvinnor behöver ett extra tillskott av vitaminer rekommenderas blåbär starkt under graviditeten.

Hur du kan odla dina egna blåbär

Som du ser finns det många nyttigheter med dessa bär, vilket är varför det är en bra idé att odla dina egna blåbär. Så vilka åtgärder och överväganden bör du ha i åtanke inför detta?

Nedan följer några riktlinjer för att hjälpa dig. Det är inte svårt!

Blomkrukan

Typ och storlek beror på hur du börjar odlingsprocessen. Om du börjar med frön behöver du bara en liten kruka. Men om du börjar med en planta bör du använda en lite större blomkruka.

När din buske växer och blir större, behöver du flytta över den till en större blomkruka eller plantera ut den i marken. Efter det tredje eller fjärde året kommer din buske att uppta en storlek motsvarande en 60 till 70-liters blomkruka.

Jorden

Blåbärsbuskar föredrar sur jord, företrädesvis med ett pH på 4,5.

För att göra jorden mer sur kan du använda tillsatser som kompost, svavel eller torv. Bomullsfrömjöl och tallbarrskompost gör marken mer sur.

Följ dessa steg för att odla dina egna blåbär

 • Lägg först en tjock duk i en liten behållare och tillsätt lite vatten. Lägg sedan några frön på den.
 • Ta upp fröna ett och ett och plantera dem i jorden. Därefter täcker du över dem.
 • Vattna varje dag och se till att du alltid håller jorden fuktig.
 • Du bör placera blomkrukan på en väl upplyst plats där den skyddas mot vinden.
 • Du behöver luckra upp jorden emellanåt för att underlätta syresättning av jorden samt se till att den har rätt fuktighet.
 • Efter att du planterat fröna kan du täcka med lite grenar, eklöv eller tallbarr. Detta bidrar till att förhindra uppkomsten ogräs, bevara fukten och hålla kvar jordens surhet.

Specialvård

Prova odla dina egna blåbär

Försök att inte så för många frön i samma blomkruka eftersom blåbärsplantan behöver en del utrymme för att växa. Jorden bör också vara ganska fuktig när du planterar fröna.

När växten blir större behöver den flyttas över till en större kruka eller direkt ut i marken. När du gör detta måste du täcka rötterna helt med fukt så att de inte tar skada under processen. Vi rekommenderar att du blötlägger dem i en hink med vatten i ca 10 minuter innan du planterar dem igen. När du har avslutat efterplanteringen, blöt jorden där du planterat dem.

Slutligen, kom ihåg att blåbär växer bäst i kallt väder. Det är en växt som anpassar sig väl till kyla, även extrema temperaturer. Plantan lider tvärtom av värme. Se till att du tar väldigt bra hand om den i varmt väder, och låt den inte stå i direkt solljus för länge.

Den här artikeln kan också intressera dig: Skapa en egen aromatisk trädgård

Som du ser är denna växt ganska lätt att odla. Eftersom blåbär har många hälsofördelar, är det en bra idé att odla dina egna blåbär hemma… och det är en riktigt rolig hobby!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.