10 effektiva superlivsmedel för din hjärna

10 effektiva superlivsmedel för din hjärna
María Belén del Río

Granskad och godkänd av biolog, läkare María Belén del Río.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Din hjärna är styrenheten för din kropp. Den består av tusentals neuroner som svarar på en oändlig mängd externa impulser. Dess funktion är så komplex att det även idag finns fler frågor än svar om omfattningen av dess förmåga.

Det finns många sjukdomar som långsamt degenererar din hjärna. I motsats till förr, när det var begränsat till att påverka mestadels äldre människor, uppkommer alltfler fall där yngre påverkas. Så om du kunde hjälpa din hjärna att hålla sig frisk och klarsynt längre, skulle du göra det?

Vi ger dig en lista över de bästa livsmedlen för att ta god hand om kroppens styrenhet.

Tranbär

Denna superfrukt är användbar för hela kroppen. Dess fördelar innebär att du kan undvika eller fördröja degenerativa hjärnsjukdomar, som i fallet med Alzheimers. Den är också en potent antioxidant.

Nötter är bra för din hjärna

nötter av olika slag

De ger dig mängder med mineraler och vitaminer, till exempel innehåller de fosfor, magnesium, kalium, B-vitaminkomplex och E-vitamin. Nötter är våra vänner; de upprätthåller god kardiovaskulär hälsa, vilket innebär god tillförsel av blod och syre till alla organ, som naturligtvis inkluderar hjärnan.

Avokado

Den har antioxiderande egenskaper som bidrar till att förhindra åldrandet och för tidig försämring av din hälsa. Avokado innehåller också omega-3, vilket är bra för att skydda din hjärna från degenerering.

Tomater

Tomater för hjärnans hälsa

Tomater innehåller ett ämne som kallas lykopen, som tack vare dess antioxidativa egenskaper har visat sig vara användbart vid förebyggande av många sjukdomar, som olika typer av cancer och stroke.

Chiafrön

Chiafrön främjar neuronernas funktioner och förbättrar hjärnans aktivitet. De anses vara den största källan till omega-3 du kan hitta i naturen. De saktar dessutom ner åldrandet av vävnad genom att hålla den intakt längre.

Olivolja

Olivolja på sked

Den har kraftfulla antioxidanta egenskaper för att skydda vävnad och förhindrar skador orsakade av fria radikaler som leder till olika sjukdomar, som i fallet med cancer. Den har också hälsosamma fetter som hjälper till att skydda ditt hjärta, uppnå optimal blodcirkulation, och är i stånd att ge näring åt kroppens alla celler så att de kan fungera ordentligt.

Fisk

Fisk är rik på fosfor, vilket bidrar till att stärka din hjärna och förbättrar ditt minne i synnerhet. Ät fisk ofta, särskilt blå havskatt för dess höga halt av omega-3, som hjälper till att skydda ditt hjärtas och även din hjärnas hälsa.

Grönt te

Grönt te

En effektiv antioxidant som skyddar mot hjärt- och hjärnsjukdomar. Genom att skydda dina celler hjälper det också till att bevara ditt minne och förebygga skador orsakade av tidens gång.

Kakao

Ett måttligt intag av kakao kan hjälpa din kropp att behålla god hälsa då den innehåller antioxidanter som förhindrar för tidigt åldrande av din kropp och dess celler, vilket också förebygger hjärtsjukdomar. Den är även rik på magnesium, en mineral som hjälper och främjar nervsystemet.

Broccoli

broccoli är bra för hjärnan

Broccoli innehåller näringsämnen med förmågan att stärka ditt minne och hålla din hjärna frisk. Den har också egenskaper som skyddar ditt hjärta.

Kort sagt…

Alla dessa livsmedel har förmågan att bidra till att förbättra eller bevara din hjärnas funktioner. Därför bör du inkludera dem i din och din familjs kost. En sund och balanserad kost håller din kropp i bästa möjliga skick en lång tid framöver. Välj naturligt och nyttigt varje dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.