Smarta tips för att hålla hjärnan ung

Smarta tips för att hålla hjärnan ung
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Hjärnan är vår kropps kontrollcentrum och det största organet i vårt centrala nervsystem. Det ansvarar också för avancerat tänkande, minnen, känslor och språk. Om vi vill hålla hjärnan ung, och skydda alla dess funktioner, måste vi tillhandahålla den med rätt typ av mat. Läkande växter kan också hjälpa i vissa fall av minnesförlust och låg koncentrationsnivå.

Mat för att hålla hjärnan ung

För att ge näring till våra hjärnceller bör vi välja mat rik på vitaminer, mineraler och nödvändiga fettsyror:

  • Skott, groddar (från alfalfa, linser, broccoli…)
  • Torkad frukt: speciellt nötter som till och med ser ut som hjärnor!
  • Solrosfrön: innehåller folsyra som förbättrar hjärnans prestation och hjälper till att motverka slaganfall.
  • Broccoli: utmärkt för minnet, speciellt när de har ångkokats.
  • Havre: du kan äta havre till frukost, ha det i en dryck eller i en krämig grönsakssoppa.
  • Mogna bananer: innehåller vitamin B6 som har att göra med dopaminsyntes, vilket är en signalsubstans som påverkar minnet.
  • Grönt te: innehåller ämnen som skyddar hjärnfunktionen.
  • Kakao: höjer endorfinproduktionen – hjärnsubstans som gör att du mår bra.
  • Vetegroddar: rika på mineraler och fettsyror.
  • Parmesanost: en källa av tyrosin, en aminosyra som styr dopamin och ökar memorering och inlärning.
Frön i kastrull

Koenzym Q10

Detta koenzym är viktigt för att omvandla energi samt transportera det till varje levande cell i vår kropp. Det ökar även livslängden som i sin tur saktar ner åldrandeprocessen. Detta beror på dess antioxidantförmågor som neutraliserar fria radikaler.

Det finns viss mat som kan hjälpa oss att producera koenzym Q10 naturligt, som torkad frukt, kål eller spenat.

Du kan också välja att ta dem som kosttillskott i minst 3 månader.

Tre läkeväxter

En av de bästa läkeväxterna för att öka syresättningen till hjärnan och även ytliga blodkärl är ginkgo. Extrakt från bladen ökar blodgenomströmningen i hjärnan och ökar på så vis den mentala kapaciteten. Du kan börja ta det när du märker minnesförlust, koncentrationssvårigheter mm.

Du kan till exempel ta det som ett extrakt, men för att fortsätta dra nytta av dess fördelar är det bäst om du tar en paus någon gång då och då så att kroppen inte hinner vänja sig.

Centella asiatica, också känd som sallatsspikblad, är en växt som används i traditionella Indiska huskurer för att förbättra blodcirkulationen med likartade förmåner som ginkgo. Det kan vara förmånligt att alternera mellan dessa två växter.

Ibland underskatter vi växter i vår närhet och som ofta användes mot diverse åkommor av våra förfäder. Rosmarin är en av dessa växter. Trots att du bör tala med en läkare och hålla ett öga på saker och ting när du lider av högt blodtryck finner du i rosmarin en del väldigt nyttiga antioxidanter som motverkar skador på vår signalsubstans orsakat av fria radikaler. Det fungerar som ett naturligt hjärnskydd.

I det antika Grekland användes rosmarin för att förbättra minnet. Akademiker brukade till och med bära en krans av rosmarin på deras huvuden innan de skulle examinera.

Eteriska oljor från mynta

Eteriska oljor från mynta är ett utomordentligt hjärnstimuli som kan användas varje dag och som dessutom är lätt att förvärva. Du gnuggar helt enkelt ett par droppar olja varsamt på tinningarna. Detta är inte bara uppfriskande utan luktar även gott.

Citronmeliss

Hitta balansen

Precis som med allt annat måste alla delar av vår kropp användas ofta för att de ska fungera normalt. Därför måste vi hitta balansen mellan att använda kroppen för lite på grund av ålder, stillasittande mm., och överanvändning som händer till exempel vid stress. För att hålla hjärnan ung kan vi göra sudokus eller läsförståelseövningar, spela Memory eller kort, memorera listor av diverse saker, berätta historier mm.

Om du å andra sidan lider av överstimulans kan du prova någon sorts daglig övning, sola, vara ute i naturen, utföra andningsövningar, gå på massage mm. Om du aldrig riktigt kan koppla av på kvällen och hjärnan går på fullvarv kan du dricka infusioner med passionsblomma eller valeriana/vänderot. Försök även att ha ett par minuter där du tömmer hjärnan innan du går till sängs. Vad som händer på jobbet bör stanna på jobbet.

Att känna till tricken för att hålla hjärnan ung samt vila den är minst lika viktigt som att veta hur du använder den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.