Avgifta levern med en blåbärs- och rödbetssmoothie

För att rensa levern måste du sluta med både alkohol och tobak, utöver att dricka denna smoothie och få i dig andra naturliga livsmedel som hjälper dig att avgifta den.
Avgifta levern med en blåbärs- och rödbetssmoothie

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

En blåbärs- och rödbetssmoothie är inte bara oemotståndligt läcker. Läs vidare för att få reda på vad den kan göra för hälsan hos levern! Din lever har en väldigt viktig roll i din kropp, och även om många ignorerar det ansvarar den för att filtrera bort gifter från blodet. Det förebygger utvecklingen av en rad olika sjukdomar.

Man uppskattar att den påverkar fler än 500 funktioner i kroppen, som de metaboliska processerna, utsöndring av vissa hormoner och avgiftning av kroppen. Precis som med andra system i kroppen kan den dock överbelastas av abnormiteter i vävnader eller för stor ansamling av gifter.

Som ett resultat kan du utveckla kroniska sjukdomar som påverkar din livskvalitet. Därför blir avgiftningsbehandlingar allt vanligare. De innehåller naturliga ingredienser och stödjer rensning av levern innan komplikationer uppstår.

I den här artikeln vill vi dela med oss av ett hemgjort recept på en blåbärs- och rödbetssmoothie. Den är rik på antioxidanter, och fiberinnehållet hjälper dig att avgifta levern.

Blåbärs- och rödbetssmoothie för att avgifta levern naturligt

Smoothien kombinerar två livsmedel som är rika på essentiella näringsämnen. Efter att de absorberats av kroppen hjälper de till att avgifta levern. Blåbär och rödbetor har båda ett högt antioxidantinnehåll och rensar bort orenheter som färdas genom blodet.

De innehåller även mineraler såsom kalium och magnesium. När de balanseras med natrium minskar de vätskeretention och inflammation. De har även viktiga mängder fibrer som hjälper till att kontrollera ditt kolesterol och dina matsmältande egenskaper.

Fördelarna med blåbär

Blåbär i skål

Blåbär är en stark källa till antioxidativa beståndsdelar, fibrer och essentiella mineraler. Under årens lopp har dessa visat sig förebygga och bekämpa flera sjukdomar som kan drabba kroppen. Deras antibakteriella egenskaper och antibiotiska effekter har använts för att behandla urinvägsinfektioner och neutralisera tillväxten av baciller.

Deras rensande egenskaper stödjer leverfunktionerna samtidigt de förebygger sjukdomar såsom fettlever och cirros.

Bland dessa näringsämnen är det värt att nämna innehållet av:

 • Vitaminer (A, C, E)
 • Kostfibrer
 • Mineraler (kalium, järn, kalcium)
 • Tanniner

Fördelarna med rödbetor

Ett knippe rödbetor

Rödbetor används för att rensa levern och blodet. De är kända för sina kulinariska egenskaper. De är en ekologisk källa till essentiella näringsämnen som ger kroppen många fördelar när du lägger till dem i kosten. De innehåller även mycket antioxidanter och fibrer som behövs för att optimera rensningen av kroppens utsöndringsorgan.

Samtidigt har rödbetor en skyddande effekt mot skadan som orsakas av fria radikaler. Denna skada sker på cellnivå. De tillhandahåller även kroppen med betalain, betacyanin och folsyra. Alla dessa är nödvändiga för att hålla levern frisk. Rödbetors koncentrationen av pektin, en typ av fiber, hjälper dessutom till att kontrollera överflödigt kolesterol. Det hjälper dig även att smälta fetter.

I mindre utsträckning får du även näringsämnen såsom:

 • Vitamin (A, B, C)
 • Mineraler (fosfor, zink, kalium, järn, kalcium)
 • Aminosyror

Bered en blåbärs- och rödbetssmoothie för att avgifta levern naturligt

En blåbärs- och rödbetssmoothie

För att avgifta levern naturligt måste du ha en balanserad kost. Det betyder att du måste äta mycket frukt och grönsaker samt dricka vatten. Undvik livsmedel som är rika på mättade fetter och socker eftersom de hamnar i vägen för avgiftningsprocessen.

Givetvis ska du försöka hålla dig borta från alkoholhaltiga drycker och cigaretter, då gifterna i dem påverkar din leverhälsa.

Ingredienser

 • 3 små rödbetor
 • 1 1/4 dl blåbär
 • Saften från 1 citron
 • 9 dl kallt vatten

Instruktioner

 • Tvätta rödbetorna och extrahera deras naturliga juice.
 • Häll juicen i mixern och tillsätt blåbär, citronsaft och vatten.
 • Mixa alla ingredienserna i några sekunder tills du fått en jämn vätska utan klumpar.
 • Drick ett glas till frukost och ytterligare ett på eftermiddagen.
 • Drick juicen i två veckor i sträck varannan månad.

Är du redo att prova juicen för att avgifta levern naturligt? Om du fått signaler som tyder på att din lever är full av gifter borde du testa och se fördelarna själv.

Detta kanske intresserar dig
5 recept med rödbetor som förbättrar hälsan
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
5 recept med rödbetor som förbättrar hälsan

Rödbetan är mycket bra för hälsan, vilket är anledningen till att vi idag ska dela med oss av fem recept med rödbetor. Prova dem!