Hur du kan återanvända tepåsar och kaffesump

Du kan återanvända tepåsar för att slappna av dina ögon. Ta de använda tepåsarna och blötlägg dem i kallt vatten. Sedan placerar du dem över dina ögonlock för att minska svullnad i området.
Hur du kan återanvända tepåsar och kaffesump

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

Efter att ha druckit upp sin kopp te eller kaffe slänger de flesta människor tepåsen eller kaffesumpen i soporna. Men det finns många sätt att återanvända tepåsar såväl som kaffesump. Återanvändning av hushållsartiklar skonar inte bara miljön genom minskad avfallsmängd, utan du får också större användning av varje. Läs följande artikel för att lära dig hur du kan återanvända tepåsar och kaffesump.

Intressanta sätt att återanvända tepåsar och kaffesump

Detta är en av principerna för återvinning. Om du vill göra en skillnad i världen bör du anteckna följande tips på hur du kan återanvända tepåsar och kaffesump efter att du har berett din favoritdryck.

Organiskt gödningsmedel

Du kan starta en egen kompost hemma, oavsett om du har en trädgård eller inte. Genom att slänga organiskt avfall (frukt- och grönsaksskal och annat matavfall) i en kompost kan du kunna framställa jord som fungerar utmärkt för gödsling av dina växter och blommor.

Med hjälp av detta organiska alternativ undviker du dessutom att förorena området där du bor. Om du inte känner dig bekväm med en komposthög för du bor i en liten lägenhet eller inte står ut med lukten finns det en lösning även för dig: du kan helt enkelt hälla lite kaffesump eller innehållet från en tepåse i dina blomkrukor.

Det använda teet eller kaffesumpen är bra för dina blommor. Om du använder kaffe drar du dessutom nytta av den goda doften. Kom ihåg att du bör vänta tills tepåsen eller kaffesumpen är kall och torr. Detta förhindrar svampar från att växa samt säkerställer att ditt organiska gödselmedel inte lockar till sig myror eller andra småkryp.

Neutralisering av lukt i ditt kylskåp

Kaffesump kan hjälpa dig att bli av med eller neutralisera all ovälkommen lukt i ditt kylskåp. Detta är en av de bästa egenskaperna hos den populäraste varma drycken i världen. Så nästa gång du har druckit kaffe, kom ihåg att placera sumpen i kylskåpet. Om du använder hela kaffebönor kan du placera dem i en skål och täcka den med gasväv. De absorberar då dålig lukt och får ditt kylskåp att dofta riktigt bra.

Tepåse


Huskurer

Visste du att du kan återanvända tepåsar som en utvärtes behandling av hudproblem? Nu gör du! Till exempel kan du använda dem på påsarna under dina ögon, vid mygg- eller loppbett, för att minska svullnad eller för att slappna av ögonen efter att ha tillbringat lång tid vid datorn. Den här egenskapen kommer från en komponent i te som kallas garvsyra, vilken har förmågan att reducera svullnad. Du bör alltid förvara ett par använda tepåsar i kylskåpet så att du har dem till hands i händelse av en nödsituation.

Här är en annan god vana som du bör försöka genomföra varje dag efter jobbet: slå dig ner i soffan (eller lägg dig i badkaret efter att du har fyllt det med varmt vatten och naturliga salter), sätt på lite avkopplande musik, blunda och placera en tepåse, just dränkt i kallt vatten, på varje ögonlock. Du kommer omedelbart att uppleva resultat!

Färgning av tyg

I århundraden har människor använt te, liksom andra växter och blommor, för att färga tyger. Om du blötlägger en bit vitt tyg i te kommer du att märka att det antar ett gammaldags utseende. Är du bekant med användningen av sepia inom fotografi? Tja, detta är ganska likt.

Det är ett perfekt sätt att ändra färgen på din soffa, gardiner eller de klädesplagg som du tröttnat på. Om du jobbar med handarbete kan du ge dina tyger en vintagelook, precis som artiklarna på din mormors vind. Om du organiserar ett vintagebröllop utomhus ger denna typ av tygfärgämne ditt evenemang den perfekta unika touchen.

Gör mer te

Du har säkert sett dina föräldrar eller morföräldrar spara tepåsar i en mugg ett par dagar för att sedan använda dessa till att göra ännu en kopp te. Om du har möjlighet att spara fem påsar kommer du att ha tillräckligt med te för en ganska stark kopp av denna varma dryck.

Denna strategi hjälper dig att spara en hel del pengar. Om du till exempel dricker en kopp te om dagen, måndag till fredag, blir lördagens kopp gratis! Du kan även blanda olika sorters te för att skapa några läckra nya smaker.

Grönt te


Minska celluliter

Du är antagligen medveten om att anticellulitkrämer är mycket dyra och att ingen har utvecklat en 100% effektiv formel (vilket innebär att du måste köpa mer än en flaska). Dessutom är de kosmetiska produkter som du hittar i affären fulla av ohälsosamma komponenter, vilket är ännu en anledning till att du bör prova följande recept.

Blanda lite använd kaffesump med några droppar kokos- eller mandelolja tills du får en pasta. Applicera pastan på de hudområden som drabbats av celluliter i en cirkulär rörelse medan du är i duschen. Fokusera på skinkor, lår, mage, ben och armar. Sedan sköljer du av pastan och fortsätter med din vanliga dusch.

Ta bort obehaglig lukt från dina händer

Efter tillagning av vissa livsmedel, som vitlök, fisk, oliver eller lök, kan dina händer dra på sig en otäck lukt som är svår att bli av med, även efter att du har tvättat händerna flera gånger eller använt parfym. Om du har en skål med använd kaffesump, tveka inte att använda den för att bli av med dålig lukt på händerna. Ta bara lite av sumpen och gnugga händerna med den i några minuter. Slutligen sköljer du med varmt vatten.

Glansigare hår

Fett hår

De flesta av oss kvinnor skulle verkligen älska att få friskare, glansigare hår, precis som håren vi ser i schampo- och balsamreklamerna. Du kan uppnå detta utseende genom att återanvända kaffesump. Det är en enkel behandling som är helt naturlig.

Ta en skål full med kaffesump och tillsätt kokande vatten varpå du låter det svalna. Sila denna blandning och häll den resulterande vätskan i ditt rena, våta hår (efter duschen). Låt verka i ca 20 minuter och skölj sedan med varmt vatten. Försök att använda denna behandling en gång i veckan i en månad, och du kommer garanterat att uppleva fina resultat!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.