Naturliga anti-cellulitbehandlingar och andra tips

Naturliga anti-cellulitbehandlingar och andra tips

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Celluliter är särskilt närvarande hos kvinnor och förändrar hudens struktur och utseende. Som ett resultat kan dessa förändringar göra att kvinnor blir mer självmedvetna. Dessutom är det så att när en kvinna börjar uppleva effekterna av celluliter är det mycket svårt att bli av med dem. Idag tar vi en titt på några naturliga tips och anti-cellulitbehandlingar.

Det finns några naturliga terapier som kan vara effektiva när det gäller att förebygga och behandla celluliter så länge de genomförs noggrant och konsekvent. Låt oss ta en närmare titt…

Vad orsakar celluliter?

Celluliter visar sig när vävnaden som finns direkt under yttersta hudlagret fylls med vatten, fett och olika gifter. Dessa ämnen byggs upp av olika anledningar som antingen kan vara genetiska eller hormonella, eller kopplas till brist på motion, dålig kost, stressrelaterade problem, dålig cirkulation, med mera.

Typer av celluliter

Generella celluliter

Denna typ av celluliter kan visa sig i alla åldrar, men förekommer oftast hos människor som är överviktiga eller har mycket dåliga matvanor.

Lokala celluliter

Denna typ av celluliter visas hos unga människor mellan cirka sexton och tjugo års ålder. De tenderar att koncentreras till ben, skinkor, armar, axlar och rygg. Den här sortens celluliter brukar också vara smärtsamma.

Hårda celluliter

Denna speciella typ av celluliter uppträder vanligen hos idrottare och dansare vars muskelvävnad är mycket fast och tonad. Dessutom brukar de uppstå tillsammans med hudbristningar. Du kan se den här typen av celluliter genom att trycka neråt längs huden. Det är ett resultat av dåliga matvanor och dålig syretillförsel.

Sladdriga celluliter

Denna typ av celluliter är mycket vanliga hos stillasittande personer som inte utför någon typ av fysisk aktivitet samt hos personer som tenderar att gå ner och upp i vikt mycket ofta. Du kan se den här typen av celluliter utan att vidröra huden; när personen rör på sig ser man tydligt att även celluliterna rör på sig.

Ödematösa celluliter

Människor i alla åldrar kan drabbas av denna typ av celluliter, men de tenderar att vara vanligare hos ungdomar. Äldre kvinnor kan också uppleva dem när deras ben blir tjockare. De gör att din hud ser ut som ett apelsinskal.

Vad ska du undvika för att förhindra celluliter?

Cigarett
 • Choklad
 • Cigaretter
 • Alla typer av mjöl
 • Snabbkaffe
 • Alkoholhaltiga drycker

Rekommenderade livsmedel

 • Frukt: ananas, vattenmeloner, apelsiner och päron. Ät dem dagligen.
 • Grönsaker och gröna bladgrönsaker
 • Fettsnål yoghurt
 • Massor av vatten och lågt saltintag
 • Livsmedel rika på omega-3

Anti-cellulitbehandlingar med örter

Det finns många medicinska växter som kan vara mycket effektiva när det kommer till att undvika celluliter. Dessa örter har egenskaper som hjälper dig att bli av med celluliter som redan har utvecklats på kroppen.

Murgröneblad

Det vetenskapliga namnet på denna växt är Hedera helix, och kan användas för att dränera ditt lymfsystem och kärlsystemen. En komponent i denna ört är en kemikalie som heter hederagenin, som förbättrar cirkulationen i dina blodkärl.

Användning av växten som en naturlig behandling är ganska enkel. Först blandar du en matsked torkade murgröneblad med en kopp olivolja. Låt denna blandning stå i minst tolv timmar, varefter du kan applicera den på den del av kroppen som har celluliter.

Älggräs

Denna växt har antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom innehåller den flavonoider, vilket gör den mycket användbar för att göra anti-cellulitbehandlingar.

Sallatsspikblad (Centella asiatica)

Med tanke på dess antiinflammatoriska egenskaper rekommenderar vi även att du använder sallatsspikblad för anti-cellulitbehandlingar.

Maskros

Maskrosor och te

Denna växt fungerar som ett starkt vätskedrivande medel. Dessutom innehåller den ämnen som inulin och kalium, som är mycket effektiva när det kommer till att undvika vätskeansamling och därmed hjälpa till att rensa ditt system på gifter.

Denna växt används för att bereda te: blanda 100 gram maskrosblad med en liter vatten och koka blandningen i 10-15 minuter. När det har svalnat kan du dricka två till tre koppar per dag.

Nässla

Nässla är rikt på magnesium, ett mineral som är bra för dränering av ditt lymfatiska system. För att dra nytta av denna växt bör du bereda te. Låt det dra och drick endast en kopp per dag.

Åkerfräken

Denna växt är ett underbart vätskedrivande medel, vilket innebär att den kommer hjälpa dig att undvika vätskeansamling. För att göra te på denna växt följer du samma steg som tidigare: blanda en matsked åkerfräkenblad med en kopp kokande vatten och låt dra innan du dricker.

Kom ihåg!

Försök att undvika att bära mycket höga klackar under längre tid samt åtsittande kläder och, framförallt, att ligga i solen under en längre tid. För att förhindra celluliter måste du vara ordentligt återfuktad och utföra fysisk aktivitet regelbundet. Även att bara promenera en halvtimme per dag är tillräckligt för att hålla blodet cirkulerande och därmed undvika besvärande, oestetiska skavanker som celluliter.

Vilken av dessa anti-cellulitbehandlingar kommer du prova?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rodriguez-Fragoso, L., Reyes-Esparza, J., Burchiel, S. W., Herrera-Ruiz, D., & Torres, E. (2008). Risks and benefits of commonly used herbal medicines in Mexico. Toxicology and Applied Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.taap.2007.10.005
 • Qureshi, S., Adil, S., El-Hack, M. E. A., Alagawany, M., & Farag, M. R. (2017). Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal. https://doi.org/10.1017/S0043933917000459
 • Kähkönen, M. P., Hopia, A. I., Vuorela, H. J., Rauha, J. P., Pihlaja, K., Kujala, T. S., & Heinonen, M. (1999). Antioxidant activity of plant extracts containing phenolic compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf990146l

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.