Sex goda fördelar med kanel för växter

Kanel är en utmärkt allierad när det gäller att skydda växter från skadedjur och plågor. Har du hört talas om fördelarna med kanel för växter?
Sex goda fördelar med kanel för växter

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Kanel har använts i tusentals år för både gastronomi och naturmedicin. Men få av oss vet att det också är en utmärkt allierad som håller växterna friska utan att behöva använda skadliga kemikalier. Ta reda på mer om fördelarna med kanel för växter.

Även om det idag finns gödselmedel och bekämpningsmedel som hjälper till att hålla en trädgård i toppform, har många valt att börja använda kanel som en ersättning. Inte bara är det billigare än konventionella kommersiella alternativ, men den är också 100% miljövänlig och säker.

Det bästa är att det kommer att lösa flera problem, och som en konsekvens behöver du inte använda specifika åtgärder för varje problem.

Fortsätt läsa för att få reda på hur du kan göra dessa fördelar med kanel till ditt bästa trädgårdsvapen.

Fördelar med kanel för växter

Kanelpulver har intressanta tillämpningar inom trädgårdsskötsel. Medan vi alla brukar använda det exklusivt i köket, är det faktiskt väldigt mångsidigt i många andra hushållsuppgifter.

Vill du hålla plantorna i din trädgård hälsosam? Ta reda på hur du kan använda kanel.

1. Bekämpning av skadedjur

för växter planta

I stället för att köpa dyra, giftiga kemiska bekämpningsmedel för din trädgård, använd en lite kanelpulver. Tack vare dess genomträngande arom och egenskaper håller den här ingrediensen myggor borta från dig och skadedjur borta från dina växter.

Hur man använder

 • Ta den mängd kanelpulver du anser vara nödvändig och sprid det runt växterna eller någon annan plats där insekter koncentreras.
 • Upprepa var andra eller tredje vecka.

2. Det är ett antisvampmedel

För att hålla plantorna friska är det viktigt att ha en produkt som förhindrar svampar. Tack vare dess svampmotverkande och desinfekterande egenskaper kan kanel skydda växter mot dessa mikroorganismer.

Hur man använder

 • Stänk lite kanelpulver på de plantor som visar uppenbara tecken på mögel eller svampar.
 • Upprepa din applicering om de inte försvinner efter några dagar.

3. Skydd av grönsaker

för växter tomat

Ingen vill att deras grönsaker utvecklar sjukdomar, särskilt när de fortfarande växer. Problemet är att markförhållandena och spridningen av svampar kan attackera när som helst. Dock kan kanel användas som ett alternativ till gödningsmedel.

Hur man använder

 • Sprid kanelpulvret på marken, precis runt plantans botten.
 • Använd det en gång i veckan.

4. Klipphållning

För närvarande finns det flera kommersiella produkter för att främja att steklingar har framgång. Du behöver inte spendera pengar på dem, men försök bara med det här enkla tricket: Applicera kanel på steklingens rot innan du planterar den.

Om det finns problem med trädgårdsskötseln som hindrar dig från att få ett bra resultat, är ett annat alternativ att göra ett svampmedel genom att kombinera kanel med aspirin.

Följ stegen nedan:

Ingredienser

 • 1 msk kanelpulver (10 g)
 • 5 dl vatten (500 ml)
 • 2 malda aspirintabletter (acetylsalicylsyra)

Beredning

 • Lägg alla ingredienser i en behållare och rör om tills de är väl blandade.
 • Låt dem sitta i 12 timmar och sila den för att separera eventuella rester.

Hur man använder

 • Blötlägg sticklingar i vätskan i två timmar.
 • Plantera dem sedan som vanligt.

Du kan att vara intresserad: 8 Plantor som renar luften i ditt hem

5. Läker skador på dina växter

kanel för växter och deras skador

Efter överdriven beskärning kan växter drabbas av sår som blir infekterade med svampar och andra skadliga mikroorganismer. Lyckligtvis kan du ge dem ett skyddande lager av kanel.

Hur man använder

 • Stänk lite kanel på de drabbade delarna av växterna för att påskynda deras läkningsprocess.

6. Kanel för växter utomhus

Naturligtvis kan kanel också användas som ett alternativ för att hålla inomhusplantorna friska. Tack vare dess egenskaper och näringsämnen kan det förhindra att de blir sjuka. Dessutom förhindrar det också bladlöss.

Användningssätt

 • Stänk en liten mängd kanelpulver direkt i plantornas krukor.
 • Upprepa för att bibehålla effekten efter två eller tre veckor.

Som du kan se har kanel intressanta fördelar för växter. Testa och använd den för att ersätta de giftiga kemikalier som är så skadliga för miljön.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • American Chemical Society. “Cinnamon Oil Kills Mosquitoes.” ScienceDaily. ScienceDaily, 16 July 2004. www.sciencedaily.com/releases/2004/07/040716081706.htm

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.