8 plantor som renar luften i ditt hem

Letar du efter en vacker planta som även håller luften ren? Kolla då in dessa 8 fantastiska luftrenare!
8 plantor som renar luften i ditt hem

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

Att ha plantor hemma är inte bara snyggt, utan det finns även vissa som renar luften. Och det bästa är att de är väldigt lätta att ta hand om. Vi kommer idag att titta på 8 plantor som renar luften i hemmet.

Guldpalm

plantor i växthus

Guldpalmen ser bra ut i trånga utrymmen och har en lugnande effekt på ditt rum. Den är också väldigt enkel att plantera och sköta. Det viktigaste är att den tar bort gifter som ackumuleras genom damm och skadliga partiklar i miljön.

Bambupalm

Även om den liknar guldpalmen är den annorlunda, men fortfarande väldigt fördelaktig för att rena luften. Det har visat sig att bambupalmen kan göra sig av med giftiga substanser i luften. Det har även visat sig att den kan ge harmoni till ditt hem och ge dig en känsla av frid.

Som om det inte vore nog är den vacker, med en tropisk känsla.

Plantor som renar luften: Ormbunke

Hängande ormbunke

Ormbunken är en väldigt populär planta, även om den nästan ser ut som ogräs. Men låt det inte lura dig, för det finns väldigt intressanta varianter. Det tros att ormbunken har funnits länge. På grund av sin form har den nu blivit populär att dekorera hemmet med.

Den har mjuka, lätta blad som rensar luften från substanser som toluen och xylen. Dessa två substanser finns ofta i lim, nagellack och andra kemiska produkter. Även om det inte är svårt att ta hand om den kan den kräva lite mer uppmärksamhet än andra plantor.

Murgröna

Murgrönan är en växt som kan överleva nästan var som helst. Den är som tur är också perfekt att ha hemma. Murgrönan växer väldigt lätt och anpassar sig snabbt till sin omgivning, samt bidrar med feng shui.

Det är dock inte en bra idé att ställa murgröna där temperaturen kan bli hög eftersom den då tenderar att bli torr.

Orkidéer

Orkidéer i låda

De kanske är lite känsligare än andra blommor, men nyckeln till att hand om dem är att ge dem precis den mängd vatten och sol de behöver. De kan ta bort xylen i luften, en komponent som finns i väggfärg och möbler. Det mest intressanta är att de andas och utsöndrar syre på natten, vilket gör dem perfekta för sängkammaren.

Gullranka

Den kräver inte någon speciell omvårdnad och är väldigt populär för att dekorera kontor, offentliga platser och affärer. Gullrankan anpassar sig lätt till miljöer med höga temperaturer, men tänk på att jorden ska vara lättfuktad. Den har förmågan att absorbera formaldehyd, xylen och bensen i luften.

Fredskalla

krukor med växter

En anledning till varför folk tycker om fredskallor i hemmet är att det är en tålig växt som trivs i skuggan och låga temperaturer. Utöver att vara bra som dekoration kräver den inte någon speciell skötsel och tar bort orenheter som:

  • Aceton
  • Etylacetat
  • Ammoniak
  • Bensen
  • Metylalkohol
  • Xylen
  • Formaldehyd
  • Trikloretylen

Svärmorstunga

Svärmorstunga är väldigt populär som dekoration och kan överleva i nästan alla temperaturer.

Det sägs att den tar bort bensen och xylen i luften.

Detta kanske intresserar dig
Hur man rengör bladen på krukväxter
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Hur man rengör bladen på krukväxter

När du städar får du inte glömma växterna. Vi ska berätta hur du rengör bladen på krukväxter, så att de växer som du alltid önskat dig.  • Kim, H.-H., Yang, J.-Y., Lee, J.-Y., Park, J.-W., Kim, K.-J., Lim, B.-S., … Lim, Y.-W. (2014). House-plant placement for indoor air purification and health benefits on asthmatics. Environmental Health and Toxicology. https://doi.org/10.5620/eht.e2014014