Spännande idéer för att plantera en kaktus

Kaktusar är väldigt enkla att ha hemma. De kräver lite omvårdnad och kan lätt kombineras med olika inredningar. Läs vidare för att lära dig mer om dem.
Spännande idéer för att plantera en kaktus

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att dekorera med kaktusar har blivit något av en trend. Även om de har fått uppmärksamhet sedan antiken har de idag fått en ny uppsving eftersom de är perfekta för små grönområden i hemmet. Att plantera en kaktus är enkelt och de är dessutom extremt lättskötta.

Utöver att vara lättskötta lockas folk även till dem tack vare att de är färggranna och kommer i många olika former och storlekar.

Bäst av allt är att de till skillnad från andra växter är väldigt mångsidiga och kan planteras på flera olika sätt, i alla typer av behållare. Tack vare det är de lätta att anpassa till utrymmen och inredningar både in- och utomhus.

Överväger du att plantera en kaktus i ditt hem? Vill du använda dem som dekorationerDet är viktigt att ta hänsyn till några grundläggande skötseltips för att göra dem så fina som möjligt.

Användbara tips för att plantera en kaktus

Om du föredrar slående och vackra växter som inte kräver mycket skötsel är kaktusar perfekta. Även om man måste tänka på vissa saker behöver man inte ge dem konstant uppmärksamhet.

  • En plats med ljus och sol. För att hålla dem i gott skick är det lämpligt att ge dem en upplyst plats där de får direkt solljus.
  • Bra dränering: Dränering är lika viktigt som solen för att bevara dessa växter. Det innebär att både krukan och jorden måste undvika ansamling av vatten.
  • Grunda krukor: Rötterna på kaktusen är ganska ytliga och kräver inte mycket djup för att klara sig. En grund kruka är det bästa alternativet eftersom dessa inte ansamlar vatten.
  • Måttliga risker: När det kommer till vattning är kaktusar inte som andra växter. Även om man inte ska låta dem torka under långa perioder är det viktigt att vattna dem med måtta och vänta tills jorden blir torr igen.
  • Utrymme mellan växter: Ett av de vanligaste misstagen när man sätter dem i trädgården är att man sätter dem för nära varandra.
    • Även om deras tillväxt är långsam och inte kräver mycket utrymme är det bäst att ha lite mellanrum.

Idéer för att plantera en kaktus hemma

Det bästa med dem är att de kan sås på olika sätt, oavsett hur mycket utrymme de kommer ockupera. Det är givetvis en stor fördel om man vill använda dem som dekorationer på specifika platser.

1. Skapa hängande korgar

Dekoration i köket

Eftersom rötterna väldigt ytliga är korgar perfekta för plantering. Materialet möjliggör dränering och passar verkligen växtens form. Var kreativ! Kombinera varianter av olika storlekar och texturer för ett slående resultat.

2. Gör en vertikal trädgård

Vertikala trädgårdar är på modet. De är enkla att göra och låter dig plantera flera varianter för att få ett intressant inslag i inredningen.

Kom ihåg att använda grunda krukor, helst med platta sidor. På så sätt undviker du kvarhållning av vatten samtidigt som du kan placera krukan mot alla väggar.

3. Använd koppar

Kaktus i fönster

Har du gamla koppar eller muggar du inte använder längre? Damma av dem! De är perfekta för små kaktusarter, eftersom de större kan få dem att välta. Ställ flera koppar på en bricka och odla kaktusarna där. Det är perfekt för köket.

Vi rekommenderar att du läser: Gör vackra blomkrukor med återvunna material

4. Hyllor med kaktus

Ett väldigt originellt sätt att dekorera med kaktusväxter är genom att använda en hylla. Det är perfekt för arbetsrummet eller kontoret. Vi rekommenderar att välja varianter som har samma storlek och passar i rad. Välj dock olika typer för att göra det mer attraktivt.

5. Blomlåda av en trästam

Kaktusar i grus

Om du istället är ute efter en rustik stil kan du göra en trästam till en blomlåda. Det är en lämplig stil för både inomhus, trädgårdar och terrasser. Allt du behöver göra är att gröpa ur en trästam och fylla den med jord. Sedan kan du plantera vilka kaktusar du vill.

Har du andra bra idéer för att plantera en kaktus? Tveka inte att dela med dig!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.