4 perfekta inredningstips för små kök

maj 18, 2019
Om du har ett litet kök är det väldigt viktigt att lära sig att leka med ljuset och färgerna för att skapa en känsla av mer utrymme. Glas kan också hjälpa dig att nå en liknande effekt.

De säger att hemmets hjärta är köket, och det är ofta ett av de mest älskade och uppskattade rummen. De flesta drömmer om ett stort, rymligt kök där allt är organiserat och lätt att nå. Många måste dock nöja sig med mindre utrymmen. Som tur är finns det inredningstips för små kök som får dem att kännas rymligare.

Litet behöver inte betyda rörigt. Tvärtom kan ett litet utrymme representera mer organisering. Om ditt kök är litet och du inte vet hur du ska inreda det kommer här några inredningstips för små kök som kan hjälpa dig.

1. Layout är nyckeln i små kök

En bra layout är nyckeln till att ha ett litet men rymligt och välorganiserat kök. Det är viktigt att veta hur man organiserar hyllorna och möblerna för att inte minska utrymmet och skapa en klaustrofobisk känsla.

Det första du måste göra är att organisera det i enlighet med utrymmet du har. Det finns tre sätt att göra det:

Vi rekommenderar: 7 tips för att bli en expert i köket

L-format

Kök i L-form

Många tror att man måste använda båda sidorna av köket för att spara utrymme, men det stämmer ofta inte.

  • Om ditt kök är väldigt snävt kan det bästa alternativet vara en L-form, eftersom du kommer ha en tom sida där du lätt kan röra dig.
  • Om du absolut måste använda den tomma sidan är det bäst att sätta hyllor eller skåp där istället för möbler. På så sätt kan du undvika visuell överbelastning.
  • Kom ihåg att öppna ytor skapar ljus och en känsla av utrymme.

Ensidigt

Detta inredningstips för små kök är perfekt om du har ett enda rum för två syften (vardagsrum/kök eller kök/matsal). På vissa håll kallas det för ett ”amerikanskt kök”.

När ett rum delas är det bäst att dra nytta av väggens hela längd och försöka sätta upp en hylla på den sidan. Ett bra trick är att använda vertikala hyllor som låter dig organisera allt i dem, från koppar till bestick.

U-format

U-format kök

Det här är en av de vanligaste layouterna för kök. Det är perfekt för små kök som är fyrkantiga, där allt måste organiseras geometriskt. Det som är bra med U-formade kök är att de låter dig ha ett bekvämt utrymme att jobba på och ett annat att faktiskt laga maten.

2. Använd ljus för att förstora ett litet kök

Om du har turen att ha stora fönster i ditt kök kan du använda dem till din fördel.

  • Du kan hänga vita gardiner av tunt tyg eller använda pastell eller bleka färger för att ge en känsla av mer utrymme.
  • Om du inte har några fönster eller om de är dåligt placerade är det viktigt att du har en bra källa till konstgjort ljus som hjälper dig att skapa en bekväm miljö.

Kom ihåg att bra belysning hjälper ett rum att verka rymligare än vad det är. Vi rekommenderar att du hänger långa lampor från taket eller att du sätter flera lampor under hyllorna. Dessa kommer ge en känsla av utrymme och bekvämlighet.

Se även: Enkelt, naturligt trick för att ta bort avloppslukt

3. Hyllplacering för att optimera utrymme

Förvaring i glas

Hyllor är viktiga för att hålla ordning i köket, och materialet du väljer är nyckeln till att ha mer eller mindre utrymme.

  • Vårt inredningstips för små kök är att välja trä eller stål, men det mest rekommenderade materialet är glas.
  • Använd det för möbler, hyllor och burkar. Kom ihåg att glas inte bara låter ljus passera, utan även reflekterar ljus. Det får det att verka som om det finns mer utrymme och ljus.
  • Det är å andra sidan starkt rekommenderat att ha flyttbara möbler och hyllor med olika fack där redskap kan förvaras.

Du kan ställa dem i alla hörn och de kommer ge dig extra arbetsytor, vilket du aldrig kan få för mycket av i ett litet kök!

4. Lek med färgerna

Färger är väldigt viktigt i små utrymmen eftersom mörka nyanser minimerar utrymme och minskar ljus.

  • I väldigt små kök rekommenderar vi att använda vitt för väggarna, möblerna, tillbehören och hyllorna, eftersom det ger en neutral atmosfär och gott om ljus.

Vitt hjälper till att förebygga visuell överbelastning och gör att allt ser mer öppet ut. Du kan välja vitt för väggarna och kombinera med gräddfärgade eller något mörkare hyllor för en snygg kontrast.