7 enkla tips för att bli en expert i köket

Allt du behöver för att laga mat som ett proffs är att tänka på några tips som kommer hjälpa dig att få ut det mesta av varje ingrediens. Lär dig om dem i den här artikeln!
7 enkla tips för att bli en expert i köket
Maria Patricia Pinero Corredor

Granskad och godkänd av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 23 november, 2022

Matlagning har sitt eget sinne och att bli en expert i köket är inte alltid lätt. Men med de här tricken kommer det bli lite lättare att laga mat som en kock, så om du vill förbättra dina färdigheter, fortsätt då läsa.

Vänd inte köttet hela tiden

Maträtt med kött

Det kan verka som en mindre detalj, men att vända steken hela tiden kan leda till problem med din mat. När du vänder köttet för ofta får du inte den där krispiga texturen. Det gör även att köttet torkar ut, för om du vänder det för mycket finns det större risk för att juicerna lämnar köttet och fastnar i pannan.

För att ta reda på om ditt kött är redo att vändas är det bäst att röra runt det i pannan. Om det rör sig enkelt är det dags att ta bort det från värmen.

Ta reda på om dina ägg är färska

Om det har gått lång tid sedan du köpte dina ägg finns det ett enkelt trick för att se om de är färska eller inte. Lägg bara äggen i ett glas vatten. Gamla ägg kommer flyta i vattnet, medan färska ägg kommer sjunka till botten av glaset.

Om äggen håller sig kvar i mitten innebär det att de bara kommer vara i ett par veckor till, men du kan fortfarande äta dem utan risk.

Ät inte nyligen tillagat kött

Det är väldigt frestande att äta köttet direkt när man har tillagat det, men faktum är att det inte alltid är det bästa. Alla kanske inte vet om det, men köttet kommer smaka bättre om du låter det stå en stund. Försök att vänta med varje biff i några minuter innan du serverar den.

Gör smöret mjukare

Smör och kniv

Om du behöver tillaga en viss maträtt med smör och den borde göras mjuk så snart som möjligt ska du komma ihåg det här enkla tricket:

  • Värm upp ett glas vatten i mikron.
  • Häll sedan ut vattnet och håll glaset över det smör som du behöver.
  • På några sekunder kommer du märka att smöret blir mjukt och redo att användas.

Hur man tillagar saker på rätt sätt för att bli en expert i köket

Om du tycker om att rosta saker i ugnen och vill göra det bättre borde du följa den här rekommendationen. Allt du behöver göra är att strö lite riven ost på maten fem minuter innan den är klar för att den inte ska brännas. Det kommer även ge maten en god ostsmak.

Det viktigaste är dock att kontrollera temperaturen i ugnen och ta det i beaktande i relation till tillagningstiden. På så sätt undviker du att få maten bränd på utsidan och rå på insidan, eller andra problem.

Lär dig att frysa din buljong

Soppa i skål

Om du inte har så mycket tid till att laga mat kommer något så enkelt som att tillaga en god buljong och frysa den göra ditt liv mycket lättare. Det är därför viktigt att du inte bara använder de rätta ingredienserna i din buljong, utan att du även lär dig hur man fryser det på rätt sätt.

Det bästa är att hälla din buljong i de små fack som du använder för att göra iskuber. Dela upp det i portioner som du kan tillaga i framtiden. Du kan exempelvis lägga portioner åt sidan för att tillaga pasta en dag, ris en annan, grönsaker en tredje, etc. Ett perfekt tips för att bli en expert i köket.

Krydda din mat med färska örter

Örter och kryddor

Örter har en god smak och få kalorier, så det är ett mycket hälsosammare alternativ än såser för att krydda maträtter.

Använd välhackade örter i dina rätter för att förbättra smaken och bli en expert i köket.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.