Medicinalväxten järnört: egenskaper och användningsområden

Är du bekant med medicinska växter och örtteer? I dagens artikel tar vi oss en titt på medicinalväxten järnört och dess egenskaper och användningsområden.
Medicinalväxten järnört: egenskaper och användningsområden
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Medicinalväxten järnört, (Verbena officinalis L.) är en vildväxande ört som man anser är invasiv i vissa ekosystem. Den har många användningar inom alternativ medicin, eftersom den kan påverka vårt sinnestillstånd positivt. Det är just på grund av detta som människor med återkommande ångest och stress ofta använder denna växt.

Vi ska också berätta om de olika användningarna av denna växt som växer i Centraleuropa och även förekommer i södra Sverige. Vi tar också upp hur du kan införliva den i din kost och börja dra nytta av dess hälsofördelar.

Hälsofördelarna med medicinalväxten järnört

Denna växt har man använt som en renande ört sedan urminnes tider. Ny forskning har också visat att den har en lugnande effekt. Det är just på grund av detta som många börjat använda denna ört för att behandla ångest och depression.

Enligt en studie som publicerats i Frontiers in Pharmacology, har järnört ångestdämpande och lugnande egenskaper. Detta gör att man kan använda den i olika sjukdomstillstånd associerade med nervprocesser.

Men forskare behöver fortfarande genomföra flera kliniska studier för att utvärdera om det interagerar med receptbelagda läkemedel, särskilt sådana som har blivit ordinerade för att behandla dessa psykiska tillstånd.

Denna ört har dessutom antispasmodiska egenskaper samt lindrar diarré, något som nämns i en artikel publicerad i Evidence-Based Integrative Medicine. Detta gör att den kan förbättra akut diarré, samt lindra smärta och minska risken för uttorkning i samband med vätskeförlust.

Det är också värt att notera att järnört har antiinflammatoriska egenskaper. Faktum är att det finns intressanta vetenskapliga fynd som bekräftar att denna växt minskar inflammation i samband med tand- och munproblem och kan minska svullnad och symptom. Inte bara det, det är också ett effektivt naturläkemedel mot smärta orsakad av orala sjukdomar.

medicinalväxten järnört
Medicinalväxten järnört har antiinflammatoriska egenskaper som gör den till ett alternativ vid hantering av kronisk smärta.

Är medicinalväxten järnört en möjlig antioxidant?

Det spekuleras om den antioxidativa kapaciteten hos järnört när man använder den som extrakt eller te. Fytokemikalierna i kompositionen kan neutralisera bildandet av fria radikaler. De kan också minska risken för att utveckla komplexa sjukdomar inom ramen för en hälsosam kost.

Växten kan också hjälpa till att fördröja tecken på åldrande. Men vetenskaplig litteratur har hittills inte kunnat bevisa denna förmåga. Faktum är att vi behöver flera studier för att utvärdera, undersöka och demonstrera effekten som järnört kan ha på oxidation.

Så kan du använda järnört

Du hittar järnört som ett naturläkemedel, i specialbutiker. Du kan använda den för att göra ett örtte. Det finns också kosttillskott som innehåller den torra växten i form av kapslar. Det här är kanske det mest praktiska när du vill ta den i högre doser, eller för att minska smärta orsakad av till exempel tandköttsinflammation.

Det är sällsynt att använda järnört som krydda i maten. Detta eftersom den inte smakar så bra och inte passar särskilt väl in i västerländsk gastronomi.

Men det går att köpa vissa kryddblandningar där denna ört finns med bland ingredienserna för att göra extrakt.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln:  Mariatistel: en växt med fantastiska fördelar

Interaktioner mellan järnört och läkemedel

Vi vet inte mycket om interaktionen mellan järnört och receptbelagda läkemedel. Oavsett om detta verkligen förekommer så är det, med tanke på dess kapacitet, bäst att undvika att ta denna ört om du samtidigt tar antidepressiva medel.

Den aktuella medicinska litteraturen ger inte mycket information om de aktiva ingredienserna i växten. Det är därför vi inte kan bedöma hur säkert det är att blanda järnört med läkemedel, så var alltid försiktig.

Det bästa du kan göra är att långsamt introducera växten i din kost, men bara om du inte har ett kroniskt tillstånd eller någon allvarlig sjukdom. Som vanligt är det alltid bäst att konsultera en läkare för att skingra eventuella tvivel.

olja av medicinalväxten järnört
Vi vet inte mycket om interaktionen mellan järnört och andra läkemedel, så använd alltid denna ört med försiktighet.

De medicinska egenskaperna hos järnört

Järnört är en vildväxande medicinalväxt med vissa egenskaper som kan behandla specifika hälsotillstånd, särskilt sådana som är associerade med inflammation.

Vi vet också att järnört kan lindra symptomen på akut diarré. Du måste dock vara medveten om att denna växt måste studeras mer innan man kan bedöma dess verkliga potential, omfattning och begränsningar.

För närvarande måste vi nöja oss med dess naturliga form och dricka det som ett te för att dra nytta av dess antiinflammatoriska egenskaper och förmåga att motverka diarré. Kom ihåg att alltid konsultera din läkare för att säkerställa att det inte finns några kontraindikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Khan AW., Khan AU., Ahmed T., Antioconvulsant, anxiolytic, and sedative activities of verbena officinalis. Front Pharmacol, 2016.
  • Sisay M., Bussa N., Gashaw T., Evaluation of the antispasmodic an antisecretory activities of the 80 % methanol extracts of verbena officinalis L: evidence from in vivo antidiarrheal study. J Evid Based Integr Med, 2019.
  • Grawish ME., Anees MM., Elsabaa HM., Abdel Raziq M., et al., Short term effects of verbena officinalis Linn decoction on patients suffering from chronic generalized gingivitis: double blind randomized controlled multicenter clinical trial. Quintessence Int, 2016. 47 (6): 491-8.
  • Etou Ossibi, A. W., et al. “Anti-oxidative stress potentiality of aqueous extract of the leaves of Lippia multiflora Moldenke (Verbenaceae).” Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 5.6 (2016): 254-258.
  • da Silva, Alessandra P., et al. “Tyrosinase inhibitory activity, molecular docking studies and antioxidant potential of chemotypes of Lippia origanoides (Verbenaceae) essential oils.” PloS one 12.5 (2017): e0175598.
  • Almeida, Milene C., et al. “Genetic diversity and chemical variability of Lippia spp.(Verbenaceae).” BMC research notes 11.1 (2018): 725.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.