Medicinalväxter mot magsmärta: naturligt och effektivt

Vi kan använda örter och medicinalväxter för att lindra magsmärtor. Tack vare deras egenskaper kan vi behandla problemet naturligt och effektivt.
Medicinalväxter mot magsmärta: naturligt och effektivt

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Naturliga kurer har alltid varit ett bra alternativ för att behandla diverse åkommor. Idag ska vi specifikt tala om medicinalväxter som kan användas mot magsmärta; de är både snabba och effektiva.

Magsmärta är obehagligt och ett av de vanligaste problemen vi drabbas av. Det sker ofta i den övre delen av magen och kommer ibland med gaser, surhet, tung matsmältning, kräkningar och aptitbrist.

Idag ska vi berätta om flera olika örter och medicinalväxter du kan använda mot magsmärta. Deras potenta effekter kan lindra  halsbränna, stilla smärta och förbättra matsmältning.

Det bästa är att de inte har några bieffekter och att de är väldigt lätta att få tag på.

Fänkål för att lindra magsmärta

Fänkålsfrön hjälper matsmältningen, underlättar utdrivning av gaser och förebygger smärtan som orsakas av dess ansamling.

Kamomill

Kamomill är en av magslemhinnans främsta vapendragare. Den skyddar och reparerar skador tack vare sina läkande effekter. Den lindrar även halsbränna, gaser, gastrit, surhet och magsår.

Vidare är det en effektiv muskelavslappnare och naturligt antiinflammatorisk, vilket också är bra mot magsmärtor.

Mynta och vinruta

Mynta är ett kraftfullt matsmältande medel, men även bra för att motverka magsår och diverse problem med gallblåsan.

Du kan köpa den i tepåsar eller göra ett eget te med hjälpa av myntablad.

Mynta kan hjälpa magen

Vinruta kan å sin sida lugna gaser, känslor av surhet och andra magproblem. Den kan dessutom hjälpa till att reglera menstruationen.

Citronmålla och cedron

Citronmålla (mexikanskt te) är en kraftfull stimulant för matsmältningssystemet och hjälper till att lindra obehag i mage, framförallt kolit.

Konsumera dock inte för mycket och undvik den helt och hållet om du är gravid. Barn får heller inte förtära den.

Cedron kan i sin tur lindra magspasmer och främja urinering.

Anis för att lindra gaser

Detta är en av de bästa av våra medicinalväxter mot magsmärta eftersom den är antispasmodisk och smärtlindrande.

Anis gör magmusklerna avslappnade, hjälper till att driva ut gaser, minskar svullnad och lindrar surhet. Vidare förebygger den nervös gastrit och kolik, och främjar matsmältningen.

Timjan och basilika

Gastrit och tarmspasmer är väldigt smärtsamma, men timjan kan lindra dem. Denna ört kommer även främja utdrivningen av gaser. Det bästa är att dricka den som ett te efter måltider.

Basilika lindrar i sin tur magsmärtor och mensvärk. Om du gurglar ett te på den kommer det göra halsen mjukare och lindra smärta.

Rosmarin och absinthe

Rosmarin motverkar symptomen på matsmältningsproblem. Dess eteriska oljor skyddar magen och täcker magslemhinnan.

Samtidigt kan absinthe stilla åkommor som orsakas av bakterier man får i sin genom maten samt tarmparasiter. Den motverkar även infektioner i matsmältningssystemet.

Linfrön

Linfrön är perfekta för att motverka tillstånd som diarré, förstoppning och gastrit. De hjälper även till att behandla tarminflammationer samt irritabel tarm och magsår.

Ingefära

Ett te på ingefära hjälper till att lindra magsmärtor, halsbränna, gaser och illamående.

Vidare minskar det surhet och bekämpar skadliga tarmbakterier. Det hjälper även till med matsmältningen och lindrar obehagliga känslor av tunghet efter en stor måltid.

  • Du kan äta ingefära rå eller göra ett te, och du bör konsumera den dagligen.

Aloe vera och kronärtskocka

Aloe vera lindrar halsbränna och den svidande känslan som orsakas av inflammation tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper. Den hjälper även till att reglera tarmkanalen, botar förstoppning och rensar tarmarna.

Kronärtskocka hjälper i sin tur till att avgifta organen som är verksamma i matsmältningsprocessen. Den är perfekt för att rensa levern och för att reglera kolesterolnivåerna i kroppen.

Maskros

Maskrosor mot magbesvär

Den sista av våra medicinalväxter mot magsmärtor är maskros, som kan hjälpa dig att motverka halsbränna och förstoppning, och dessutom förbättra matsmältningen.

Men även om den förbättrar det generella tillståndet i matsmältningssystemet, är maskros inte rekommenderad för att behandla magsår, gastrit eller njur- och gallsten.

Som du kan se är dessa medicinalväxter väldigt effektiva mot magsmärta och andra krämpor i matsmältningssystemet. Om man vet hur man kan dra nytta av dem så kan de verkligen förbättra livskvaliteten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Moreno-Salazar, S. F., Robles-Zepeda, R. E., & Johnson, D. E. (2008). Plant folk medicines for gastrointestinal disorders among the main tribes of Sonora, Mexico. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.07.009
  • Swapna M. M., R., P., P., A. K., N., M. C., & P., R. N. (2011). A review on the medicinal and edible aspects of aquatic and wetland plants of India. Journal of Medicinal Plants Research. https://doi.org/10.5897/JMPRX11.005
  • Duke, James A, M. J. B.-G. J. duCellier & P.-A. K. D. (2001). Handbook of medicinal herbs. Herbal reference library. https://doi.org/10.1186/1746-4269-7-30

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.