Mariatistel: en växt med fantastiska fördelar

Mariatistel är en växt full av goda egenskaper och fördelar för kroppen och dess funktioner. Det är främst en effektiv behandling av leverproblem.
Mariatistel: en växt med fantastiska fördelar

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Mariatistel är en växt som växer och blommar en gång om året och är bäst för användning på våren.

Den kommer ursprungligen från Medelhavsländerna, Asien, Indien och Sibirien, och har med tiden spridit sig även till resten av världen.

Mariatistel växer vanligen på följande områden:

 • Stigar
 • Motorvägar
 • Karg mark
 • Utkanten av trädgårdar och jordbruk

Denna växt har en enkel stam och kan bli upp till 3,5 meter lång. Den har stora, spetsiga blad med vita fläckar.

Denna underbara växt, även känd som Cardus marianus eller Silybum marianum, har länge använts som en medicinalväxt för att rensa kroppen.

Dess medicinska egenskaper kommer från dess näringsämnen, varav några är:

 • Proteiner
 • Fiber
 • Silymarin
 • Omättade fettsyror
 • C-vitamin
 • Mineraler (magnesium, kalcium, kalium, selen)
 • Kampesterol

Det vanligaste idag är att ta mariatistel i kapslar och tabletter snarare än i teer. Eftersom dess aktiva komponent inte är löslig innebär det att det förlorar många av sina egenskaper när de tillagas som te.

Nedan ska vi gå igenom sex fördelar som mariatistel har för kroppen, samt de möjliga bieffekter som den kan ge.

1. Mariatistel hjälper till att behandla leverproblem

Mariatistel hjälper till att behandla leverproblem

Tack vare dess beståndsdel silymarin kan mariatisteln lindra symtomen på sjukdomar som:

Denna växt hindrar giftiga ämnen från att passera genom att stabilisera cellmembranen, samt på grund av att det regenererar de skadade cellerna i levervävnaden.

Dessutom filtrerar det också bort skadliga ämnen i blodet innan de når levern. Genom att göra det förebygger det leverskador.

För personer som genomgår kemoterapi, hjälper mariatisteln att lindra de skador levern lider efter varje session.

2. Mariatistel bekämpar akne

Mariatistelns antioxidativa egenskaper gör växten till ett utmärkt alternativ för att behandla akne.

Dess innehåll av vitaminer gör en inre rengöring av det system som är ansvarigt för hormonproduktionen, vilket minskar utbrott.

Det bidrar också till att sakta ner åldringsprocessen och tidiga rynkor. Denna växt är väldigt användbar när man vill bibehålla frisk, len och mjuk hud.

3. Bra vid diabetes

Bra vid diabetes

De aktiva komponenterna i tisteln bidrar till att minska blodsockret. Dessutom motverkar de att sjukdomen ytterligare försämrar och skadar kroppen.

Innan du använder mariatistel behöver du rådfråga en läkare för att få råd om ifall denna växt kan vara något som hjälper dig mot din diabetes, och i så fall hur mycket du bör eller kan ta.

4. Goda effekter på kolesterolet

Precis som det hjälper till vid diabetes, är mariatistel även effektivt för att minska blodets kolesterolnivåer samt förbättra cirkulationen, vilket förhindrar att plack fastnar i blodkärlen.

Vidare kan dess fettsyror hjälpa till att syntetisera kroppens goda kolesterol (HDL).

5. Mariatistel är naturligt antiinflammatorisk

Den är antiinflammatorisk

Om man lider av vävnadssmärta och inflammation kan denna växt användas för sina naturligt antiinflammatoriska egenskaper, vilket kommer från mineralinnehåll.

Eftersom de vanligaste formerna av mariatistel är tabletter eller kapslar, är denna huskur enkel och du behöver inte förbereda något te eller salva.

6. Effektivt vid mensbesvär och förstoppning

Dessa problem kan lättas med mariatistel. Växten hjälper till med cirkulationen i bukområdet, samt lindrar uppsvullnad och smärta i det drabbade området.

Tack vare dess höga fiberinnehåll verkar mariatisteln som ett laxermedel vilket underlättar för tarmrörelserna. Det mjukar upp avfallet i tarmarna och motverkar förstoppning.

Bieffekter

Trots mariatistelns många fördelar och goda egenskaper, kan det i vissa fall vara farligt för kroppen, speciellt om kroppen inte kan smälta det ordentligt.

Det kan leda till förändringar i tarmen på grund av nitrathalten, vilket kan orsaka:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Gaser
 • Magont
 • Diarré

En annan möjlig bieffekt är utslag och allergiska reaktioner hos personer med känslig hud.

Känsliga personer kan också uppleva aptitförlust, ledsmärta eller huvudvärk.

Med tanke på detta är det viktigt att du känner till ifall du är överkänslig eller allergisk mot mariatistel. Du bör också rådgöra med en läkare om vilka fördelar växten kan ha för just dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.