9 effektiva blodrensande örter och kryddor

Rena ditt blod genom att inkludera renande livsmedel i din kost. Örter och kryddor är ett snabbt, enkelt och effektivt alternativ.
9 effektiva blodrensande örter och kryddor
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du någonsin tänkt på hur viktigt det är att ha rent blod? Det är av yttersta vikt, och som tur är finns det blodrensande örter och kryddor som kan hjälpa dig. Läs vidare för att lära dig mer.

Ditt blod har ansvaret för att transportera ämnen till dina celler för att utföra dessa uppgifter:

  • Respiratoriskt: Transporterar syre och tar bort koldioxid genom dina lungor
  • Immunförsvaret: Skyddar din kropp med vita blodceller och antikroppar
  • Utsöndring: Samlar på sig avfall och rester och gör sig av med dem
  • Transportering: Transporterar protein, fett, kolhydrater, hormoner, etc.
  • Regulatoriskt: Bibehåller en balans av vatten och joner i din kropp och reglerar kroppstemperaturen

Ditt blod har många uppgifter och behöver hållas rent.

Det kan även förekomma en ackumulering av gifter om du:

  • Inte tränar tillräckligt
  • Äter mycket animaliskt protein
  • Inte följer en hälsosam kost

När du inte tar dig tid att rengöra ditt blod kommer dina dåliga vanor till slut leda till allvarliga problem, som hjärtattacker eller cancer. Vi kommer här att prata om blodrensande örter och kryddor som kan hjälpa dig att rena ditt blod på ett naturligt och hälsosamt sätt.

Vitlök är blodrensande

Blodrensande vitlök

Vår första blodrensande krydda är vitlök. Den hjälper till att motverka hypertoni och dålig cirkulation eftersom den sänker nivåerna av det dåliga kolesterolet i ditt blod. Vitlök skyddar dina artärer, speciellt din aorta, dina kranskärl och dina cerebrala artärer genom att föra oavbrutet blodflöde till dina organ.

Den är även rik på svavelkomponenter (allicin), vilket är viktigt för att bli av med gifter i ditt blod och hjälpa dina tarmar att ta bort skadliga mikroorganismer. Du kan öka ditt intag av vitlök genom att tugga två vitlöksklyftor på morgonen eller inkludera dem i din kost.

Maskros

Maskrosor innehåller mängder av antioxidanter och näringsämnen som rensar tarmarna på gifter. De hjälper även till att behandla leverproblem och tar bort gifter från ditt blod.

Maskrosor växer vilt på ängar, fält och i trädgårdar, och har gula blommor och sågtandade blad. Det enklaste sättet att inta maskros är i form av ett te; koka bara bladen och drick det som vilket te som helst. Du kan även dricka det som ett substitut för koffein. Drick upp till 3 koppar per dag.

Gurkmeja

Gurkmeja kommer från Indien och används för det mesta på grund av sin smak, men har även många medicinska egenskaper som är värda att känna till. En av de största fördelarna är att gurkmeja motverkar cancer. Den kan även hjälpa till att reparera DNA-skador och lindra kronisk inflammation.

Gurkmejan är även anti-inflammatorisk och hjälper till att motverka hjärtsjukdomar och blodfläckar. Den motverkar även plack från att ackumuleras i dina artärer och sänker det dåliga kolesterolet.

Blodrensande örter basilika

Basilika på bricka

Basilika hjälper din lever och dina njurar att ta bort ackumulerade gifter från kroppen. Det håller borta matsmältningsproblem och infektioner. Örten är även diuretisk och tar bort gifter du kan ha i blodet.

Koriander

Koriander är en blodrenande ört som tar bort kvicksilver och andra skadliga mineral. Att ha kvicksilver i blodet är ett större problem än du kanske tror. Det hittas i allt från tandfyllningar till vissa typer av fisk, om du äter för mycket av dem.

Blodrensande örter: mjölktistel

Mjölktistelfrön är berömda inom det medicinska fältet för sina flavonoider. De hjälper till att reparera skadade celler och skydda nya celler. De främjar även produktionen av enzymer som är viktiga i processen med att omvandla gifter till en löslig form för att kunna ta bort dem från kroppen.

Nässlor

Blodrensande örter: nässlor

Nässlor är bra på att rena blodet tack vare sina aktiva ingredienser, som histamin och myrsyra. De är även hemostatiska, vilket innebär att de har förmågan att stoppa blödningar och motverka metrorragi.

Nässlor motverkar även hemofili, dysmenorré, hemoptys och åkommor som kommer med klimakteriet. Om du vill motverka dessa problem, ta en matsked färsk nässeljuice. Om du har näsblod, doppa en bomullstuss i juicen och sätt in i näsan.

Neem är en av naturens blodrensande örter

Antioxidanterna i neem (Azadirachta indica) tar bort gifter, fria radikaler och bakterier från din lever och ditt blod. Drick te på neem en gång per dag. Du kan lägga i honung om smaken är för bitter för dig.

Cuscuta

Cuscuta är en växt som innehåller mängder av flavonoider. Det är en avgiftningsväxt som hjälper dig att ta bort gifter från din lever. Den är även bra för att rengöra blodet tack vare sina mikroorganismer, och den hjälper dessutom din hud att hålla sig frisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.