6 varningstecken på fettlever du måste känna till

Fettlever är nära kopplat till fetma, högt kolesterol och högt blodtryck. Även om det är svårt att upptäcka finns det vissa symptom som kan varna dig.
6 varningstecken på fettlever du måste känna till

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Fettlever, även känt som leversteatos, kan orsakas av alkoholkonsumtion eller ett metaboliskt syndrom, precis som diabetes eller hypertoni. Fortsätt läsa för att lära dig några varningstecken på fettlever.

Vad är fettlever?

När fett ansamlas i levercellerna kan man drabbas av fettlever. Det är nära kopplat till fetma, högt kolesterol och högt blodtryck. I många fall blir fettcellerna fulla av fett och “skickar vidare” överflödet till närliggande organ.

Vissa löper högre risk att drabbas:

  • Medelålders kvinnor
  • Överviktiga personer
  • Patienter med diabetes eller högt kolesterol
  • Personer med vissa kostvanor
  • Personer med alkoholmissbruk

Varningstecken på fettlever

Tecken på fettlever

De dåliga nyheterna är att fettlever i de flesta fall inte uppvisar några symptom. Med andra ord är det svårt att upptäcka sjukdomen innan man genomgår en ordentlig undersökning.

Det finns tre typer av undersökningar som kan hjälpa till att diagnostisera fettlever.

  • Blodprov (slår fast transaminasnivåerna)
  • Sonografi av levern (ju ljusare och större levern ser ut, desto mer trolig är sjukdomen)
  • Biopsi (testar sjukdomens grad)

Vissa patienter upplever dock varningstecken på fettlever eller drabbas av vissa hälsoproblem som kan spåras till fettlever.

1. Buksmärta

Obehaget eller den “huggande” känslan i mitten eller övre delen av buken är ett tydligt varningstecken på fettlever. Smärtan orsakas inte av aktivitet eller specifika rörelser, utan dyker upp efter att du ätit eftersom magen expanderar och trycker mot den förstorade levern.

2. Buksvullnad

Svullen buk

Ascites orsakas av leversjukdom och är närvaron av vätska i bukhålan. Tecknen på det är utspänd buk, matsmältningsproblem, smärta i ländryggen och andningsproblem. Det kan även leda till svullna fotleder.

3. Matsmältningsproblem

Om allt du äter (oavsett om det är nyttigt eller i små kvantiteter) gör din mage upprörd eller leder till illamående och gaser kan du ha problem med levern. Personer som lider av fettlever går ofta till läkaren i tron att de har dålig matsmältning, men inser att det bara var ett varningstecken på fettlever.

4. Trötthet

Känsla av utmattning

När levern inte arbetar i synk med ämnesomsättningen saktar den ned. Kroppen försöker skydda sig själv från situationen och kompenserar genom att pumpa mindre blod.

I detta specifika fall kan det leda till oförklarlig utmattning, koncentrationsproblem, förvirring, trötthet eller brist på energi. Personen kan även tappa intresset för aktiviteter som denne tidigare gillade, i favör för att sova i timme efter timme.

5. Mörkt urin

Man kan upptäcka problem eller sjukdomar genom urinen. Låt oss inte glömma att urin transporterar gifter och avfall. I fall av fettlever blir färgen en mörkare nyans än normalt och blir inte ljusare senare på dagen (urinen är vanligtvis mörkare på morgonen).

Avföringen kan också uppvisa förändringar: den kan verka vitare eller leraktig, med starkare lukt än normalt.

6. Hudförändringar

Hudförändringar är vanligt

Gulsot är ett tecken på fettlever. Det karaktäriseras av gulaktig hud och slem på grund av de ökade nivåerna av bilirubin i vävnaderna. Det kan inträffa på grund av förstörelse av röda blodkroppar eller på grund av komplikationer i gallblåsa.

Fettlever leder även till andra hudförändringar, såsom: missfärgad hals och armhålor, sprickande blodkärl i ansiktet, rodnande handflator eller ådernät på rygg, bröst eller axlar. Vidare kan vita fläckar dyka upp under naglarna.

Kost och fettlever

När fettlevern diagnostiserats är nästa steg att få rätt behandling. Utöver läkemedlen din läkare kan skriva ut är det viktigt att ha en kost som är snål på fett samt att träna. Vi rekommenderar följande:

1. Minska intaget av raffinerade livsmedel

Undvik raffinerade livsmedel

Det inkluderar mjöl och vitt socker. Istället för dessa ska du välja fullkorn och väsentliga produkter.

2. Följ medelhavsdieten

Medelhavsdieten är en av de nyttigaste kosterna eftersom den baseras på livsmedel som är snåla på fett eller som har nyttigt fett. Olivolja är till exempel en nyckelspelare i denna utmärkta kost.

3. Undvik alkohol

Skippa alkoholen

Alkohol är en av leverns största fiender. Att dricka för mycket alkohol kan inte bara leda till fettlever, utan även cirros. Svensk forskning har visat att måttligt intag av alkohol inte ger upphov till denna sjukdom, men det är viktigt att inte överdriva.

4. Undvik vissa läkemedel

Tala med din läkare för att få reda på vilka läkemedel som förvärrar tillståndet. Din läkare kommer förmodligen ge dig rådet att sluta använda smärtstillande medel, östrogen och antiinflammatoriska läkemedel.

5. Träning

Motionera varje vecka

Träning är ett utmärkt sätt att hjälpa dig att må bättre och hjälpa leversystemet fungera ordentligt. Du kan ta en promenad i parken, gå med hunden, cykla eller simma; välj den metod som lockar dig mest och gör det minst tre gånger per vecka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.