8 tips för att lindra ländryggssmärta naturligt

Ofta har vi dålig hållning när vi sitter vid datorn, arbetar eller till och med går. Din rygg är området som känner av dålig hållning mest.
8 tips för att lindra ländryggssmärta naturligt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ländryggssmärta är ett av de vanligaste hälsoproblemen, speciellt om du leder en stillasittande livsstil. Det karaktäriseras av en obekväm känsla av spänning och stelhet i den nedre delen av ryggraden, och kommer ibland med stickningar och svårigheter att röra sig. Det kan komma från dålig hållning medan du går eller sitter. Det kan dock även vara ett tecken på problem med leder, ben eller muskler. Så hur kan man lindra ländryggssmärta?

Det må finnas konventionella sätt att minimera symptomen, men det är en god idé att lära sig några sätt att lindra det naturligt. Det kan drabba vem som helst när som helst, så idag vill vi dela med oss av åtta hjälpsamma tips för att lindra ländryggssmärta.

1. Förbättra din hållning

Kvinna med dålig hållning

Att ha god hållning är en enkel vana som kommer hjälpa dig att förebygga och lindra ländryggssmärta. Det håller musklerna på plats och ger ryggraden det stöd den behöver. Samtidigt förbättrar det ditt utseende samt din fysiska och mentala prestationsförmåga på jobbet.

2. Träna för att lindra ländryggssmärta

Att sitta kanske hjälper dig att minska smärtan när den är som värst, men fysisk aktivitet och stretchning lindrar smärtan samtidigt som man förhindrar att den kommer tillbaka i framtiden. Att träna förbättrar cirkulationen och stärker muskler och ben, vilket hjälper dig att undvika skada och nedbrytning i förtid.

3. Gå ner i vikt om det behövs

Överviktig person

En stillasittande livsstil och att vara överviktig kan ha mycket att göra med återkommande ländryggssmärta och ledsmärta. I det här fallet måste dina muskler jobba hårdare för att stöda den större kroppsmassan, vilket gör dem överansträngda. Därför måste du börja gå ner i vikt för att lindra ländryggssmärta. Ät bättre och anamma hälsosammare vanor, såsom daglig fysisk aktivitet.

4. Använd en tennisboll

Många sjukgymnaster och tränare använder tennisbollar som ett sätt att behandla ryggsmärta. Lägg dig ner på en tennisboll på en stabil yta och gör långsamma rörelser. Det kommer förbättra din cirkulation samtidigt som det hjälper dig med stelhet och spänningar.

5. Höj upp benen

Kvinna höjer benen

Något så enkelt som att höja upp benen hemma kan höra dig avslappnad i ländryggen och förebygga både smärta och trötthet, då det hjälper dig med blodflödet och syresättningen till musklerna. Gör det på en bekväm plats och försök hålla ryggen rak och stödd av en stabil yta.

6. Sov bra

Att få högkvalitativ sömn spelar en viktig roll i att hålla smärtan borta. Personer som sover färre än sju timmar per natt löper högre risk att drabbas av smärta jämfört med personer som får tillräckligt med sömn. Detta eftersom dina muskler slappnar av när du sover och cirkulationen förbättras i rygg, nacke och axlar.

Det är därför det är viktigt att vara försiktig med din ställning när du sover, eftersom dåliga varianter kan få motsatt effekt.

7. Drick lugnande teer

Ett lugnande te

Att dricka antiinflammatoriska och smärtlindrande teer är ett helt naturligt sätt att kontrollera ländryggssmärta. Vissa kryddor och växter stör kroppens inflammatoriska svar och hjälper till att märkbart minska stelhet i musklerna.

Vid första tecknet på smärta kan du göra ett av följande teer:

8. Applicera varma och kalla kompresser

Varma och kalla kompresser är ett utmärkt sätt att lindra ländryggssmärta. Att alternera mellan dessa temperaturer förbättrar blodcirkulationen i det drabbade området och minskar inflammationen. Det kan även kompletteras med vissa växter och eteriska oljor för att förbättra den lugnande effekten.

Drabbas du ofta av ländryggssmärta? Börja följa ovan nämnda tips och märk att det är möjligt att få lindring utan dyra behandlingar. Om smärtan håller i sig bör du dock tala med en läkare för att ta reda på orsaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.