9 naturliga sätt att bli av med akut ländryggssmärta

Du kan minska och förebygga akut ländryggssmärta genom att använda dig av dessa enkla rekommendationer. Kom ihåg våra tips och säg farväl till ryggsmärta!
9 naturliga sätt att bli av med akut ländryggssmärta

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Akut ländryggssmärta är ett väldigt vanligt problem idag. Den karaktäriseras av en känsla av spändhet och stelhet i den nedre delen av ryggen.

Uppkomsten kopplas ofta till dålig hållning, stress och för stor fysisk aktivitet. Den kan dock även uppstå som ett symptom på led- eller muskelsjukdom.

De som lider av det kan ha svårigheter att röra sig, och kan uppleva en kontinuerligt stickande eller svidande känsla.

Att ta någon form av konventionella smärtstillare kan minska symptomen, men det finns även helt naturliga metoder som tillhandahåller lindring utan bieffekter.

I den här artikeln vill vi visa nio alternativa metoder för att lindra akut ländryggssmärta. Alla kan trots allt drabbas när som helst.

Upptäck dem nedan!

1. Ta hand om din hållning

Något så grundläggande som att ta hand om hållningen medan man går eller vilar kan avsevärt minska kontinuerlig ryggsmärta.

När man sitter ner är det bäst att stödja ryggen eller se till att den är rak.

Om du måste lyfta något tungt bör du hålla knäna något böjda för att ge din rygg mer stöd.

Detta och andra åtgärder kommer säkerställa bättre prestationsförmåga vid tungt arbete och öka energinivåerna.

2. Utför andningsövningar

Att utföra andningsövningar är en av de bästa vanorna för att främja ordentlig syresättning av kroppens celler.

Genom att andas djupt får organen en extra dos syre, vilket förbättrar den generella känslan av välmående.

Att andas in och ut upprepade gånger har visat sig ha en positiv effekt för att lindra allvarlig smärta, såsom den i ländryggen.

3. Följ en träningsrutin

Vila må lindra smärtan när den är för stark, men att utöva fysisk träning dagligen och stretcha kan vara hjälpsamt för att förebygga dess återkomst.

Vidare är det sant att vila hjälper påfrestade muskler att slappna av, men det är viktigt att göra enkla rörelser för att minska stelhet i musklerna och stärka dem.

Det räcker att ägna 15-20 minuter om dagen med enkla övningar, såsom promenad, stretchning eller simning. Det sistnämnda hjälper musklerna som skyddar ländryggen.

4. Använd kalla och varma kompresser

Att applicera varma och kalla kompresser är en av de äldsta behandlingarna för alla typer av muskelproblem.

Båda temperaturerna förbättrar blodcirkulationen, har en antiinflammatorisk effekt och minskar smärta.

5. Kontrollera din vikt

Att vara överviktig och lida av fetma är två faktorer som är nära kopplade till återkomsten av akut ländryggssmärta och ledproblem.

Detta eftersom det får musklerna att jobba hårdare, eftersom de måste bära mer vikt än de klarar av.

Ansamlingen av fett, speciellt runt midjan, är även en influerande faktor för akut ländryggssmärta.

Därför är det viktigt att anamma en hälsosam kost och inkludera andra vanor som hjälper dig att nå din idealvikt.

6. Sov bra

En vana så enkel (och nödvändig) som att sova mellan sju och nio timmar om dygnet lindrar spänningar i ländrygg, nacke och axlar.

Under viloperioden slappnar musklerna av, och en optimal syresättningsprocess äger rum som hjälper till att lindra eventuell smärta.

Men det är även viktigt att se till att sova i en bra ställning, eftersom du annars kan få problem.

7. Rök inte

Gifterna i cigaretter minskar blodflödet till ryggraden och kan i allvarliga fall snabba upp försämringen av ryggradsdiskarna.

Rökare, och även passiva rökare, löper upp till tre gånger högre risk att få återkommande ryggsmärta jämfört med personer som inte utsätts för cigarettrök.

8. Använd en tennisboll

En så pass vardaglig sak som en tennisboll kan användas för att minska spänningar i ländryggen.

Sätt den bara på golvet och lägg dig ner på den utan att lägga för stort tryck på ryggen. Använd den för att ge ryggen en varsam massage.

Efter några ögonblick kommer det aktivera din blodcirkulation i området och göra dig mycket mindre känslig i regionen.

9. Lyft upp dina ben

Att lyfta upp benen är en enkel avslappningsteknik som kan hjälpa dig att aktivera cirkulationen både i ländryggen och de nedre delarna av kroppen.

Du bör göra detta liggande på en bekväm plats och se till att ryggen ligger rak på någon form av stöd.

Du kan minska och förebygga akut ländryggssmärta med dessa enkla rekommendationer. Kom ihåg våra tips och säg farväl till ryggsmärta!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casado Morales M.ª Isabel, Moix Queraltó Jenny, Vidal Fernández Julia. Etiología, cronificación y tratamiento del dolor lumbar. Clínica y Salud  [Internet]. 2008  Dic [citado  2018  Nov  27] ;  19( 3 ): 379-392. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300007&lng=es.
  • Maradei García Fernanda, Quintana Jiménez Leonardo, Barrero Lope H. Relación entre el dolor lumbar y los movimientos realizados en postura sedente prolongada: Revisión de la literatura. Salud, Barranquilla  [Internet]. 2016  Jan [cited  2018  Nov  27] ;  32( 1 ): 153-173. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522016000100013&lng=en.  http://dx.doi.org/10.14482/sun.32.1.8481.
  • Rodríguez Reyes, Laura & Padilla-Zambrano, Huber & Ramos Villegas, Yancarlos & Corrales Santander, Hugo & Moscote-Salazar, Luis. (2017). Obesidad y Dolor Lumbar: ¿Alguna Relación en la Patología Discal?. Archivos de Medicina. 13. 1-2. 10.3823/1361.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.