Hur felaktig andning kan påverka din hälsa

Visste du att felaktig andning kan ha en allvarlig påverkan på din hälsa? Lär dig hur och få den motivation du behöver för att lära dig korrekta andningstekniker.
Hur felaktig andning kan påverka din hälsa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är självklart vad målet med andning är: att introducera syre i blodet, vilket behövs för att ge stöd åt vitala organ. Din vävnads hälsa beror på syresättningsprocessen. Felaktig andning kan därför ha negativa konsekvenser på din mentala och fysiska hälsa.

Utöver att vara en automatisk reaktion hos kroppen och därför uppenbart enkel finns det många fall då vi inte andas ordentligt. Man kan till exempel andas felaktigt på grund av en sned nässkiljevägg. Andra gånger kan den dåliga andningen bero på en vana eller stressig livsrytm.

kvinna

Vad är konsekvenserna av felaktig andning?

Dålig sömn

Om vi inte andas bra när vi sover får våra hjärnor inte tillräckligt med syre, och vi kan därför inte gå in i en djup sömnFaktum är att om du andas fel kommer du att vakna upp och känna dig trött om och om igen.

Utöver det kommer du även känna av morgonhuvudvärk eller huvudvärk som kan fortsätta löpa mot eftermiddagen eller kvällen.

Utmattning

Trött kvinna

Tänk dig att syret är ditt bränsle. Om det är av dålig kvalitet sliter du ut din kropps vävnad och muskler. I slutet av dagen bli du därför så trött att du känner dig helt utmattad.

Depression

Att hela tiden känna sig utmattad påverkar alla delar av livet. Å ena sidan får du koncentrationsproblem vilket påverkar ditt arbete. Å andra sidan känner du inte för att spendera tid med vänner och familj, för att du vill är att sova.

Dålig prestanda på jobbet och en brist på socialt umgänge påverkar till slut din självkänsla. Det kan sedan leda till större eller mindre depressioner. Allt detta för att du inte andas ordentligt.

Sänkt immunförsvar

Det kan också direkt påverka immunförsvaret, då du varken får tillräckligt med syre eller högkvalitativt syre. Du löper därför större risk att drabbas av virus, infektioner eller sjukdomar.

Kardiovaskulära risker

Hjärtat i kroppen

Om du andas dåligt tvingas ditt hjärta överanstränga sig eftersom det inte får tillräckligt med energi. Det tvingas samtidigt arbeta med blod som innehåller ovälkomna ämnen. Därför har felaktig andning också skadliga effekter på det cirkulationssystemet.

Det blod som cirkulerar i dina artärer och vener tjocknar nämligen, vilket leder till blockeringar som t.ex. åderbråck och andra liknande fenomen.

Gastrointestinala problem på grund av felaktig andning

Ditt matsmältningssystem har i uppgift att separera substanser som är näringsrika från de som inte är det. Men det kan inte göras ordentligt om du andas fel, eftersom blodet det använder redan är i dåligt skick. Det ökar risken för att drabbas av bråck, aerofagi eller kronisk gastrit.

Som du kan se är det dags att göra något åt det om du inte kan andas ordentligt.

Till skillnad från andra problem är andningen ett ganska enkelt problem att lösa. Det finns nuförtiden många terapikurser med meditation och alternativ terapi som är baserade på att syresätta kroppen genom rätt andning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.