Kan man använda musikterapi för att sänka blodtrycket?

Tro det eller ej men det finns optimistiska forskare som anser att musik kan hjälpa med att behandla hypertoni.
Kan man använda musikterapi för att sänka blodtrycket?

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Många äldre är oroade över hypertoni. Man kan motverka detta med hjälpa av sjukförsäkringar, blodtrycksövervakning och medicin, men man kan också använda sig av musikterapi för att sänka blodtrycket.

Extrema känslor kan ofta ge upphov till ett högt blodtryck.

Detta är något som läkarna alltid tar upp. Givet att detta i grund och botten är en emotionell faktor så kan kosten och medicineringen inte göra mycket i detta fall.

Om vi dock arbetar med problemet på ett emotionellt plan så kan musik vara ett alternativ som du bör prova.

Hur kan man använda musikterapi för att sänka blodtrycket?

Flicka som spelar harpa.

Det har blivit vetenskapliga att viss typ av musik kan reglera blodtrycket, vilket hjälper mot problem som hypertoni och hjärtattacker.

Det är dock inte all typ av musik som har samma påverkan på oss människor. Detta är något som vi kan demonstrera för oss själva genom att lyssna på olika rytmer och musikgenrer.

Klassisk musik som musikterapi för att sänka blodtrycket

Enligt specialisterna har den klassiska musiken visat sig ha en positiv effekt. Det har utförts många experiment med denna musikgenre och enligt resultaten så ha denna musik den bästa effekten när det kommer till att lindra spänningar.

Klassisk musik som “Serenata No 13 i G-dur” av Mozart och “The Four Seasons” av Vivaldi har studerats i vetenskapliga tester och resultaten är häpnadsväckande.

Andra stilar kan dock också vara fördelaktiga för vårt cirkulationssystem. Faktum är att meditationsmusik designas för att bearbeta beteendeproblem och förbättra situationen för de personer som lyssnar.

Vi kan uppleva musikterapins effekter själva

Musikterapi för att sänka blodtrycket och bli gladare.

Det har visat sig att precis som skratt så kan den omkringliggande miljön eller musiken ha en avgörande effekt på vårt emotionella tillstånd och påverka blodtrycket.

Det bästa vi kan göra är dock att uppleva detta själva. Att lyssna på en sång som man tycker om skapar ett emotionellt stimuli. Effekten märks direkt då man sätter på sig hörlurarna.

Det är såklart inte alla musikstilar som har samma effekt.

Samma sak händer då man lyssnar på vägledd meditation. Många av dessa naturliga ljud får oss att känna att vi befinner oss på lugna och behagliga platser.

Då vi dock lyssnar på rock- eller dansmusik så tenderar effekten att vara annorlunda.

Avslappningseffekten

Man har fortfarande inte tillräckligt rörande detta ämne. Vissa forskare kallar dock detta fenomen för “avslappningseffekten”.

Genom att frigöra oss själva från stress och psykologiska och emotionella spänningar så kommer vi förhindra att blodtrycket stiger.

Musikterapi har förmågan att skapa en avslappnande känsla. Man kan dock även göra det på andra sätt. Att andas djupt, åka på en resa eller ligga på soffan har liknande effekter.

Forskarna anser nuförtiden att denna avslappningseffekt är det snabbaste sättet att naturligt sänka spänningar utan att behöva använda medicin.

Tro det eller ej, men de mest optimistiska forskarna anser att musik kan användas istället för medicinsk behandling när det gäller att behandla hypertoni, iallafall för vissa patienter.

En rekommenderad avslappningsövning

Kvinna i bassängen.

Om du känner dig överväldigad av starka känslor eller om blodtrycksmätaren uppvisar en ovanligt hög nivå så är det dags att göra något åt detta.

  • Sätt först på en stilla musik som du tycker om och som har långsamma rytmer.
  • Då du ska göra detta så välj ett bekvämt utrymme.
  • Tanken är att du ska ligga ner och andas djupt samtidigt som du lyssnar på musiken.
  • Du bör också gradvis öka intensiteten på din andning.

Du kan därmed kombinera flera olika avslappningstekniker för att undvika hypertoni och negativa hälsoeffekter.

Musik låter dig kontrollera ditt blodtryck utan bieffekter

Det finns många fördelar med denna upptäckt.

Denna typ av behandling hjälper oss först och främst med att få resultat utan att behöva hantera de bieffekter som vanligtvis uppstår i samband med hypertonimedicinering.

Genom att implementera denna praktik kommer man också kunna förbättra patienternas livskvalitet. Det ger oss även tid för att lindra våra spänningar.

Det bästa är att man inte behöver mycket pengar för att utföra sin egen behandling med musikterapi. En elektronisk enhet, hörlurar och ett mysigt utrymme är mer än tillräckligt för att börja.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bruscia, E. Definiendo musicoterapia. Salamanca: Amarú, 1997.
  • Calderón, M. “Musicoterapia y salud mental: prevención, asistencia y rehabilitación.” Revista de Investigación en Musicoterapia 1 (2017): 151-153.
  • Ortega, E., et al. “Aplicaciones de la musicoterapia en educación especial y en los hospitales.” European Journal of Education and Psychology 2.2 (2015).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.