Träna med högt blodtryck? Så gör du det på rätt sätt!

Träna med högt blodtryck? Så gör du det på rätt sätt!

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

En stillasittande livsstil är en av de största orsakerna till att fler och fler människor världen över lider av hypertoni. Hypertoni är någonting som nuförtiden även uppträder längre ner i åldrarna. Därför är det viktigt att anta hälsosamma livsvanor som en form av förebyggande metod. Även om det är vanligt att man behandlar högt blodtryck med medicin, kan träning också komplettera behandlingen. Vi visar dig några bra övningar för dig som vill träna med högt blodtryck.

Att få in någon typ av fysisk aktivitet som en vardaglig vana kan leda till en signifikant förändring. Eftersom sannolikheten för att få högt blodtryck ökar med åldern, kan träning fungera som en förebyggande åtgärd.

Om en person redan har högt blodtryck, kan införandet av en träningsrutin vara den bästa och enklaste lösningen till problemet. Vikten av fysisk aktivitet betonas också av Världshälsoorganisationen (WHO) och International Hypertension Society (ISH).

Den bästa åtgärden för att sänka blodtrycket är en  daglig träningsrutin, inte medicinering.

Övningar som rekommenderas för att träna med högt blodtryck

När du pratar om träning behöver du inte alltid tänka på gymmet eller lyfta vikter. Dagliga aktiviteter som att trimma träd och buskar, kratta löv eller skrubba golv är också fördelaktiga.

Träna med högt blodtryck

Att ta trappan istället för hissen är en bra fysisk aktivitet för hjärtatAtt promenera till jobbet eller din dagliga verksamhet istället för att ta bilen är också ett bra sätt att träna med högt blodtryck. Tidiga morgonpromenader är samtidigt ett bra sätt att meditera och vila sinnet, utöver att det är en utmärkt fysisk aktivitet för att sänka blodtrycket.

En annan bra fysisk aktivitet är löpning. Om du inte har gjort detta tidigare, är det bra att först göra en hälsokontroll hos en läkare. Då kan du fråga om dennes åsikt angående aktiviteten, och vad som rekommenderas för dig.

Att cykla är också en bra aktivitet för hälsan som hjälper till att reglera blodtrycket. Det stärker det kardiovaskulära systemet, aktiverar ämnesomsättningen och förbättrar immunsystemets kapacitet.

Andra bra aktiviteter som rekommenderas vid högt blodtryck

Sänk blodtrycket med dans

Dans är också en bra fysisk övning, och en aktivitet som rekommenderas vid högt blodtryck. Förutom att det är bra för hälsan, är det på samma gång underhållande och roligt. Du rör på hela kroppen, och det förbättrar cirkulationen och ökar fettförbränningen.

En annan aktivitet är att stretcha. Det hjälper till att undvika att hjärtat överansträngs. Stretchövningar hjälper till att släppa upp spänningar i benen som kan blockera blodcirkulationen.

Simning är en övning som är väldigt bra för kroppen. Denna övning är den som rekommenderats för att förbättra ryggraden, musklerna och lederna. Det är också en aktivitet som hjälper till att stärka hjärt- och kärlsystemet.

Även om vi nu har lyft fram fysisk aktivitet som viktigt, är det också viktigt tänka på att avsluta varje övning med en avslappnande övning. En minuts meditation bidrar mycket till att förbättra blodtrycket.

Varför träna är så bra för att sänka blodtrycket

Mäter blodtrycket
  • Aerob aktivitet förbättrar inte bara blodtrycksnivåerna, det förbättrar också den övergripande hälsan.
  • Fysisk aktivitet ökar blodflödet vilket gör att mer syre kan nå ut i vävnaderna. Samtidigt bidrar det till att hjälpa kroppen att avlägsna vätska som den samlat på sig.
  • En veckorutin med fysisk träning minskar riskerna för stroke, hjärtinfarkt och andra tillstånd som kan vara dödliga.

Dessa fysiska övningar som rekommenderas för att sänka blodtrycket bidrar även på samma gång till att minska stress och ångest, vilka är två faktorer som ofta bidrar till att man får ökat blodtryck.

Experter rekommenderar minst trettio minuters daglig fysisk aktivitet. Samtidigt bör du minimera de perioder du sitter helt stilla genom att bryta av dem med några enkla rörelser. Detta kan vara något så enkelt som att stiga upp och gå och hämta ett glas vatten; vilken som helst fysisk aktivitet som du kan lägga till i din vardag är alltid hjälpsamt.

Några slutliga ord

Normala blodtrycksnivåer är 120 mmHg (systoliskt) och 80 mmHg (diastoliskt) När blodtrycket är 140/90 betraktas detta som högt blodtryck. Då är det viktigt att man regelbundet kontrollerar det.

Högt blodtryck är en tyst mördare; det uppvisar inga symptom och konsekvenserna kan vara dödliga. De bästa metoderna är förebyggande och motion, så tveka inte att träna med högt blodtryck.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.