Hur mycket bör du träna varje vecka?

Hur många gånger har du frågat dig själv om du tränar för mycket eller för lite? Faktum är att det beror på vad du försöker uppnå.
Hur mycket bör du träna varje vecka?
Grecia Morillo

Skriven och verifierad av kirurg Grecia Morillo.

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Fysisk träning är ett fantastiskt sätt att få ett friskt och långvarigt liv där du även har den figur du vill ha, men hur mycket bör man träna varje vecka?

Svaret beror på typen av träning, intensiteten och dina framsteg mot tyngre och hårdare träningspass. Det är därför viktigt att ta reda på allt rörande din rekommenderade träningsrutin. Kom ihåg att om du gör det för mycket kan det ha en skadlig verkan på din kropp.

Vad är konsekvenserna av för mycket träning?

Springer på väg

Hur mycket bör du träna varje vecka?

De flesta börjar med en träningsrutin som är skräddarsydd efter deras kropp och fysiska uthållning. Det måste dock vara en helt anpassad aktivitet. Det är inte alla som har samma omständigheter. Varje kropp ger även olika fysiska svar och konsekvenser om man överskrider gränserna.

För att ta reda hur mycket du bör träna varje vecka är det viktigt att beakta vad syftet är. Det är exempelvis inte samma sak att träna för att gå ned i vikt som att träna för fysisk terapi.

Minska åldersrelaterade hälsorisker

Kvinna som tränar

Det har visat sig att två timmars mild träning kan hjälpa mycket med att minska risken för hjärtattack efter 50 års ålder.

  • Genom att gå på promenader några gånger per vecka faller du inom normalkategorin för en frisk person.
  • Du bör helst utföra måttliga träningsprogram under veckan och sammanlagt komma upp i 10 timmar.

Om du vill bränna kalorier

Om du vill bränna kalorier med träningen bör du skräddarsy din rutin till korta intervaller med hög intensitet. Du bör maximera dessa under träningen.

  • Om du tränar på ett gym kan du prata med en personlig tränare som kan visa dig en rutin som är anpassad till ditt fysiska tillstånd och din kroppstyp.
  • För att bränna kalorier är det bäst att ha tre 20-minuterspass per vecka. Öka sedan gradvis tiden allt eftersom du blir starkare.

Om du vill tona dina muskler

Man med hantel

För att stärka och tona dina muskelgrupper är det inte bra att träna för mycket. Dina muskler måste vila efter varje pass.

  • Viktträning hjälper dig även att hålla dig allmänt frisk. Tror det eller ej, men viktträning och styrketräning minskar risken för diabetes typ 2 och högt blodtryck. Träning är även viktigt om man redan lider av diabetes, men kan då vara komplicerat att kombinera med vardagen.
  • Det rekommenderas att man har pass på 120 minuter. Gör det tre gånger per vecka för att dina muskler ska ha chans att vila.

Om du vill öka din fysiska uthållighet

Om det är vad du vill finns det inte något bättre än att börja springa. Du måste dock först tänka på dina fysiska förmågor och hålla kroppen allmänt frisk.

Börja med att sätta upp rutiner som varierar i längd under veckans lopp. Gör det utan att köra slut på din energi.

En timme per dag, med en dags vila, är tillräckligt för att nå dina mål. Kom ihåg att slutmålet är uthållighet på lång sikt.

Utöver att få kroppen och hälsan du alltid velat ha kommer de hormoner som genereras av din dagliga träningsrutin få dig att må mentalt bättre.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.