Yoga kan hjälpa med att kontrollera högt blodtryck

Du bör inte överge din medicinska behandling, men yoga kan hjälpa dig att kontrollera högt blodtryck eftersom du lär dig att andas bättre och utvärdera dina problem från ett annat perspektiv.
Yoga kan hjälpa med att kontrollera högt blodtryck

Senaste uppdateringen: 23 juni, 2019

Yoga kommer inte bara hjälpa dig med att hålla dig i form, den kommer även balansera ditt nervsystem och kontrollera högt blodtryck, ångest, depression och stress. I den här artikeln kommer vi ge dig ett annat perspektiv på yoga.

Yoga är ett antikt spirituellt utövande som för med sig många fördelar. Det finns en anledning till varför tusentals personer utövar den varje dag runt om i världen. Om man växer upp i en kultur där det förekommer mycket stress så är det viktigt att hitta ett sätt att kontrollera den med hjälp av naturliga metoder för att uppnå balans och harmoni i kroppen.

Holistisk yoga för att kontrollera högt blodtryck

Yoga i grupp.

Yoga kan vara ett väldigt hälsosamt och naturligt sätt att kontrollera hypertoni. Baserat på detta perspektiv så ser vi yoga som en holistisk disciplin. Detta inkluderar en direkt relation mellan sinnet, känslorna och kroppen och kan även behandla s.k. psykosomatiska sjukdomar.

Alltför mycket oro och tankar kommer alltid ha en negativ effekt på vår hälsa och förhindra att vi kontrollerar hypertonin. Yoga kan hjälpa oss att känna oss lugnare. Det är därför ett sätt för att få sinnet att slappna av.

Det är viktigt att man inte överväldigar sig själv med tankar, speciellt rörande negativa situationer eller sånt som man inte kan kontrollera. Anledningen till detta är att de bränner energi och gör oss svagare.

Gör dig av med stress för att kontrollera högt blodtryck

En av de faktorer som har störst påverkan på blodtrycket är stress. Vi lever stressiga livsstilar som är fulla av aktiviteter och ansvarsområden, vilket orsakar mycket osäkerhet, press och ångest. Yoga är därför idealiskt för att kunna slappna av.

Yoga använder flera avslappningstekniker som kan göra oss mer självmedvetna. Genom meditationen så kan du centrera din medvetenhet på andningen och sänka hypertoni. Yogan ger oss övningar, ställningar och tekniker för att lugna sinnet under ett tag, vilket kan resultera i fantastiska resultat för din hälsa.

Förhindra och kontrollera högt blodtryck med yoga

Kvinnor på yogamattor.

Yoga är det idealiska komplementet för att kontrollera högt blodtryck utan medicin. Om den kombineras med en hälsosam livsstil som inkluderar fysisk träning och bra näringsinnehåll så kan det ha fantastiska resultat. Såvida du inte har hypertoni så är det dessutom ett bra sätt att förhindra det.

Om du är konsekvent med yogan så kan du korrigera ohälsosamma vanor som skadar ditt blodtryck. Yoga hjälper dig med att bli mer medveten om din rutin och får dig att se saker ur ett annat perspektiv. Alla problem verkar mindre allvarliga då man har sinnesfrid.

Andra fördelar med att utöva yoga

Att praktisera yoga har också många andra hälsofördelar:

 • Tack vare yogans övningar och ställningar (asanas) så kommer du få större flexibilitet i dina muskler. Yogan innehåller stretchövningar och rörelser som ger dig en bättre flexibilitet.
 • Yogan förbättrar dessutom och korrigerar hållningen och ser till att du håller dig ung och atletisk.
 • Den främjar dessutom koncentrationen, humöret, vitaliteten och den fysiska styrkan.
 • Den spirituella delen av yogan kan få dig att lära känna dig själv bättre. Med en sådan medveten om vem du verkligen är så kommer du lyckas finna acceptans och inre frid.
 • Yogan ger dig även en emotionell stabilitet, stärker din självkänsla och uppmuntrar värderingar som respekt, empati och social medvetenhet.
 • Den hjälper dig dessutom att respektera din kropp mer och lär dig att ta hand om den genom att lära känna dina svagheter.

Yoga ger dig självständighet och frihet

Tack vare dess terapeutiska fördelar så får yogan oss att överge olika typer av beroende och att undvika en stillasittande livsstil. Man kan också använda vilken plats och tid som helst för att slappna av en stund.

Yogan kräver samtidigt övning, ansträngning och tålamod. Den tvingar dig därför till att vara konsekvent och du blir rikligt belönad då du förbättrar teknikerna. Denna disciplin ger dig ett nytt mentalt fokus i livet som ger dig lycka och välmående.

Så vad väntar du på? Prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hagins, M., States, R., Selfe, T., & Innes, K. (2013). Effectiveness of yoga for hypertension: Systematic review and meta-analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2013.
 • Labiano, L., & Brusasca, C. (2002). Tratamientos psicológicos en la hipertensión arterial. Interdisciplinaria: Revista de Psicología y Ciencias Afines = Journal of Psychology and Related Sciences, (1), 85–97.
 • Posadzki, P., Cramer, H., Kuzdzal, A., Lee, M. S., & Ernst, E. (2014). Yoga for hypertension: A systematic review of randomized clinical trials. Complementary Therapies in Medicine. Churchill Livingstone.
 • Tyagi, A., & Cohen, M. (2014, March 1). Yoga and hypertension: A systematic review. Alternative Therapies in Health and Medicine. InnoVision Communications.
 • Wang, J., Xiong, X., & Liu, W. (2013). Yoga for Essential Hypertension: A Systematic Review. PLoS ONE8(10).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.