8 livsmedel du bör undvika när du har inflammation

Med tanke på att vissa livsmedel kan göra inflammationen värre eller orsaka biverkningar, är det bäst att äta dem mer sällan eller att byta ut dem mot andra alternativ.  
8 livsmedel du bör undvika när du har inflammation

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2019

Inflammation är en naturlig process i kroppen som orsakas av att immunsystemet bekämpar toxiner och patogena medel som orsakar sjukdomar. När du har inflammation finns det vissa livsmedel du mår bra av att att undvika.

Det kan äventyra hälsan hos något av organen i kroppen och är en av faktorerna i samband med återkommande smärta och trötthet. Även om det kan uppkomma sporadiskt kan det hos vissa människor vara kroniskt och orsaka allvarligare situationer.

Dessutom är det ofta relaterat till smärta i lederna, magsår och andningssvårigheter. Därför kan det på allvar påverka din livskvalitet. Tyvärr ger många av oss inte tillräckligt med uppmärksamhet åt detta, och vi inser inte att vissa livsmedel kan göra situationen ännu värre och bör undvikas när du har inflammation.

Av denna anledning vill vi dela 8 livsmedel som du bör undvika om du har inflammationsproblem.

1. Undvik bearbetat kött när du har inflammation

undvik vid inflammation kött

Konsumtionen av bearbetat kött ökar, och även om det är ett enkelt alternativ för matlagning är det kopplat till vanliga inflammationsproblem. Det största problemet ligger i att de innehåller höga halter av natrium, nitrater, nitrit och andra olika tillsatta kemikalier som väl i kroppen kan orsaka ett inflammatoriskt gensvar.

Dessutom, med tanke på att de innehåller för mycket fett, tenderar de att förvärra smärta som orsakas av tillstånd som artrit, gikt och artros.

2. Raffinerade vegetabiliska oljor

Vegetabilisk olja finns i kök över hela världen och tenderar att återfinnas i nästan allas dagliga kost. Även om det finns hälsosamma alternativ, som olivolja eller solrosolja, är många typer raffinerade och innehåller tillsatta skadliga fetter.

Så att konsumera det regelbundet påverkar inflammation och förvärrar symtomen på associerade sjukdomar.

3. Mejeriprodukter

undvik vid inflammation mjölk

Människor som har inflammatoriska problem är vanligtvis avskräckta från att konsumera mjölk, ost och andra mejeriprodukter. Naturligtvis är inte alla människor laktosintoleranta. Emellertid kan dess intag orsaka magproblem. Det i sin tur försvårar inflammationen.

Att äta dessa livsmedel är förknippat med:

 • Mag- och tarmproblem
 • Förstoppning och diarré
 • Nässelfeber och hudallergier
 • Andningssvårigheter
 • Ledvärk

4. Stekt mat när du har inflammation

Stekt mat innehåller transfetter. De har också stora mängder natrium och tillsatta kemiska föreningar. Förutom att förvärra inflammation orsakar dessa komponenter en obalans i ämnesomsättningen.

Att äta dem förvärrar symptomen på inflammatoriska sjukdomar, och som om det inte räckte orsakar de viktökning, matsmältningsbesvär och högt kolesterol.

5. Raffinerat mjöl

mjöl

Mjöl som har gått igenom förädlingsprocesser förlorar sin näringskvalitet och kan orsaka inflammation om den konsumeras för mycket. Även om det inte orsakar några problem i små mängder, men om du äter det regelbundet, kommer att det att förvärra bukinflammation och inflammation i lederna.

Kom ihåg att denna produkt finns i:

 • Pizza
 • Efterrätter
 • Bröd
 • Kex
 • Allmänna bageriprodukter

6. Margarin

Du bör minska din konsumtion av margarin, även om du är ganska frisk. Margarin innehåller höga halter av transfetter och hydrerade oljor som orsakar inflammatoriska och metaboliska obalanser. Det höga antalet kalorier det innehåller ger också viktökning, vilket i sin tur tenderar att göra saker värre för patienter med artrit, eller personer med andra benproblem eller kroniska smärtor.

7. Fisk och skaldjur

fisk och skaldjur

Om inflammation orsakas av uppbyggnad av urinsyra i kroppen, är det bäst att begränsa mängden skaldjur du äter.

 • Detta beror på att fisk och skaldjur innehåller en hög grad av purin, och detta ämne omvandlas till urinsyra i kroppen.
 • Detta ansamlas i lederna och i njurarna, som sedan kristalliseras och kan orsaka gikt och njursten.

8. Undvik salt när du har inflammation

Salt har blivit en av de mest potentiellt farliga livsmedel för människors hälsa. Även om det i vissa mängder är bra för viktiga kroppsfunktioner, kan överdriven konsumtion orsaka allvarliga biverkningar. Ett av de möjliga problemen är vätskeretention, vilket är en av orsakerna till ökad inflammation.

Förutom detta finns det störningar som högt blodtryck och cirkulationsproblem, som orsakas av högt saltintag.

Kämpar du med en sjukdom i samband med höga inflammationsnivåer? Om så är fallet bör du äta mindre av dessa livsmedel och ersätta dem med nyttigare alternativ. Kom ihåg att det finns gott om mat som kan hjälpa till att hantera och kontrollera dessa problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.